Birdland
Hiking-site.nl SHOP

Veteren, een vak apart.

Klokslag 11 uur viel het overgrote deel van de bezoekers bij Cambreur binnen. De heren van Cambreur waren ook wat lastiger te vinden omdat ze op een minder verwachte plek zaten. Midden op een industrie terrein, steegje in, deur door, alwaar waar een steile houten trap, waar de wanden waren volgeplakt met reclame over schoenen, leidde naar de eerste verdieping. Weer een deur door en een lucht van leer kwam je tegemoet. Rechts stond gelijk een aantal stellingkasten vol met schoenen en recht tegenover stond een pers. Daar bovenop, naast 2 zwartrode klimschoentjes en voor 2 stevige bergstappers stond de beker die ze dit jaar hadden gewonnen. De 2e plaats, zilver op de Internationale Schoenmakers Vakbeurs te Wiesbaden. Even om de stellingkast heen lopen en dan zag je de specialschoenmakerij waar iedere Mister Minute zijn vingers bij zou aflikken.
De kennismaking met Willem en Erik, het zilveren duo van Cambreur, was hartelijk en al gauw had iedereen in de ene hand een bak koffie en in de andere hand een gevulde koek.

Erik en Willen hadden speciaal voor 5 jaar Hiking-Site hun toko op zaterdag open gedaan en hadden de nodige voorbereidingen getroffen voor deze rondleiding. Er lagen schoenen in verschillende stadia van repareren en er waren ook dwars doorsnede van schoenen, zodat je precies kon zien hoe een schoen was opgebouwd. Haakjes, oogjes, rubbers, en zolen, een grote verscheidenheid aan klemmen en tangen, lijmpistolen. Al het gereedschap wat ze nodig hadden voor hun werk, was netjes gerangschikt en had zijn eigen plek.
We voelden ons al gauw op ons gemak en Erik begon met verve te vertellen over het verzolen en het repareren van schoenen. Vaak werd hij door ons onderbroken door de meest uiteen lopende vragen. Cambreur onderscheidt zich van menig andere schoenmaker omdat ze alleen lijmen gebruiken op waterbasis. Hoewel er in eerste instantie wat scepsis was, hebben ze naar langdurig testen en onderzoeken, toch uiteindelijk de overstap.
De rode zolenpersen werden gedemonstreerd en de schuurmachines. En natuurlijk de schoenopwarmer. Een apparaat van zo'n 50 jaar oud, omgebouwd mat een camping straalkacheltje die alles prima op 65 graden kon brengen. Het mooiste was nog wel het in werking zien van het inwendige van een naaimachine die de stikselrand van b.v de Meindl Perfect, onder bij de zool, maakt. Hoe ingenieus en doordacht die machine te werk ging was onbeschrijfelijk. Hierin had vooral Erik zijn grote liefde gevonden en was altijd weer gefascineerd door het functioneren. Hoewel Erik meer voor de grote groep praatte, was het Willem die de leuke kleine details kon vertellen. Dat hij totaal niet overweg kon met de nijptang van Erik en dat hij altijd, al meer dan 20 jaar zijn eigen nijptang heeft. Na een demonstratie van het ontzolen van een schoen moest ik zelf toch even uitproberen om een schoen, op een ouderwetse manier, met een nijptang te ontzolen. Dat is echt spierballen werk en omdat die spierballen nou nog niet zo groot aanwezig zijn bij mij, werd het al gauw een worsteling van 10 minuten. Maar toen was de zege ook voor mij, en smeet ik blij en opgelucht die restant zool in de vuilnisbak.

Ook werd het hoofdstuk veteren besproken en dat is toch weer een vak apart. Zelf klemmende haakjes en niet zelfklemmende haakjes, hoe te voorkomen dat de tong van de schoen te scheef komt te zitten. Hoe het bewegen van je hak in de schoen is tegen te gaan, evt met een extra inlegzooltje.

Daarna kregen we ook nog een uitleg over het invetten van schoenen en uiteindelijk is dat heel simpel. Het is waarschijnlijk de overdaad aan middeltjes bij menige schoenmaker, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En Conny werd duidelijk gemaakt dat de schoenveter shampoo toch eigenlijk geen schoenveter shampoo was maar eigenlijk een middel om je schoenen schoon te maken.

Wat vliegt de tijd als het gezellig en interessant is. Twee en een half uur later waren wij helemaal op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij het repareren en verzolen van schoenen. Tot slot moesten Willem en Erik nog even op de foto met het jubileum 5 jaar hiking-site summit vlaggetje. Daarna werd er hartelijk afscheid genomen.

Het 2e gedeelte van die dag bestond uit een wandelingetje over het strand. Fred, die zelf in 's-Gravenzande had gewoond, nam de leiding en bracht ons naar het meest westelijke puntje bij Hoek van Holland. Het weer was prachtig. Windkracht 4, misschien 5, en dikke stapelwolken dreven afzonderlijk aan ons voorbij en overal in de verte zag je de buien neder komen.
De zon probeerde met al zijn kracht die wolken te breken en daar waar het lukte, zag je zijn stralen, krachtig en warm de aarde treffen. Een zee, vloed, en vier meter hoge golven, die flink op de pier losbeukte waardoor er een muur van nevel en omhoog schoot en het water de andere kant weer van de pier afstroomde. En op zee zag je precies waar de diepte over ging in de ondiepte. Daar waar de golven braken kwam al zijn geweld tot uiting, om uiteindelijk een dikke laag schuim, het strand op te blazen. Alleen een flink aantal zeemeeuwen hadden het lef, dit alles te trotseren en fier zweefden ze door de, met zout doordrenkte lucht.
Het was heerlijk om daarlangs te wandelen en druk pratend en kwebbelend liepen we een eindje langs het water. Bij enkelen van ons kwam het kind een klein beetje boven drijven en ondersteund door diezelfde harde wind, vlogen die schuimvlokken over het gepekelde strand.
Uiteindelijk kwamen we aan bij een strand tent, die tegen de eerste duinenrij was aangeplakt. En waar we werden opgevangen door een ober met een opvallende glimlach bij iedereen die binnen kwam. Ook werden hier onder een streng en wakend oog van Jurgen de 4 Primus drinkflessen verloot.
Nadien werd de terug tocht aanvaard en als eerste gingen we een stuk door de duinen. In de pannen stonden her en der een aantal duindoornen, met hun ranke grijze blaadjes en met nog wat geeloranje besjes. Die zijn eetbaar en ik nam er dan ook een paar. Het werd met wantrouwen door de anderen bekeken en hoewel ze in voller verwachting waren op buik krampen en braakneigingen, moest ik ze daarin toch teleur stallen.
Toen het dan ook nog begon te hagelen, zijn we toch maar weer het strand op gedoken en na verloop van tijd stonden we bij de pier, waar alles weer wat rustiger was geworden door het terug trekkende water en al gauw stonden we dan weer bij de auto's om de thuis reis te aanvaarden.

Eenmaal thuis gekomen kon ik tevreden terug kijken op een fijne dag.
Erik en Willem, heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid en de rondleiding.
Ook Rose, Conny, Jurgen, Fred en Henk bedankt voor jullie fijne aanwezigheid.

Pjotr (D'Oude Vos).

De foto's van dit event zijn overigens te zien in het foto-album, reactie na te lezen op het prikbord.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 17-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]