Herfsthike
Hiking-site.nl SHOP

Herfsthike

Op een avond in september borrelde bij mij het idee om maar weer eens een vervolg te organiseren op de Lentehike, de Herfsthike!. Zo gezegd zo gedaan: Gerben gebeld (mijn vaste Holterberg-gids, oftewel de GerbGerb), camping gereserveerd en een bericht op de Hiking-site geplaatst. De volgende dag stroomden de aanmeldingen al binnen, met natuurlijk aan top Martijn die dit jaar amper een event heeft overgeslagen.

Op 28 Oktober was het dan zover, een groep van 2 vrouwen, 8 mannen en 1 hond ging op pad voor een 2-daagse tocht over de Holterberg. Het weer was aan het begin eerst nog wat miezerig, maar gaande weg klaarde het weer op en werd het zelfs warm zodat enkele kledingstukken uitgetrokken konden worden. Tijdens het lopen werd al gauw duidelijk dat de herfst zijn intrede had gedaan: mooie gekleurde bladeren en paddestoelen. Via mooie paadjes met verre uitzichten over de omgeving leidde Gerben ons over de Holterberg richting Nijverdal waar wij op de camping zouden overnachten.

Onderweg passeerden wij nog de toeristenweg (asfaltweg die dwars over de Holterberg gaat) waar die zaterdag de DiepeHel-loop gelopen werd, oftewel 10 km hardlopen over de bergen en ravijnen op de Holterberg. Je moet er maar zin in hebben, maar ja vele mensen die daar anders over dachten, gezien de file van hardlopers op de asfaltweg. Nadat we de drukte van hardlopers ontvlucht waren namen wij een pauze bij een uitzichtpunt en doken we weer verder de natuur in via mooie smalle paadjes langs jeneverbesstruiken.

Omdat het tempo aardig hoog lag waren we al gauw in Nijverdal, waar het niet dat Wendy weer wat geocachings had uitgezocht, tijd voor een omweg dus. Na een tijdje zwerven over de heide kwamen wij aan bij het punt waar ergens de cach zou moeten liggen en wel bij een boom met 3 stammen. Bij de eerste boom met 3 stammen werd geen kist gevonden dus opzoek naar de volgende boom waar het al gauw bingo was. De cach werd genoteerd en voorzien van de hiking-site sticker, waarna we richting de camping gingen.

De vrouw van de camping stond ons al op te wachten dus liepen we gauw mee, blijkbaar was ze aan weekend toe want alles moest snel en er mocht maar een persoon mee de receptie in anders werd de vloer smerig. Nadat alles betaald was en we afscheid hadden genomen van Harry die last had van een griepje, gingen we de tenten opzetten. Het mysterie van de kleine rugzak van Gerben werd ook meteen duidelijk, aangezien zijn ouders op 5 minuten van de camping woonden en hij daar zijn tent had liggen. Martijn was de echte bikkel en ging onder zijn tarp met body-bag slapen.

Van al het lopen begonnen de magen ook te knorren en werden de brandertjes tevoorschijn gehaald. Sommige mensen lieten zich verleiden door de snackbar of deden een combinatie in goed overleg. Andere mensen, ik zal geen namen noemen Wendy, wilden als toetje een frikandel, was het niet dat de snackbar naar het koken al dicht was.

Na het eten begon het kouder te worden en werd het tijd voor warme kleren, een alcoholisch versnapering in een ivootje en een avondwandeling. De wandeling voerde eerst door een woonwijk en daarna door een pikke donker paadje waar je geen hand voor ogen zag. Bij terugkomst was het negen uur en was iedereen toch wel moe en begon het kouder te worden, zodat besloten werd de slaapzakken in te duiken en morgen vroeg te vertrekken.

In de nacht kregen we regen maar gelukkig lagen we allemaal droog in de tent en had Martijn het in zijn body-bag ook aardig droog. Onder het motto wat nu valt, valt morgen niet sliep iedereen goed en werden we om ongeveer 7 uur wakker (we hadden natuurlijk een uur langer te slapen aangezien de tijd was verzet). Tijdens het ontbijt kregen we nog een buitje op het dak en nadat we genoten hadden van de zondagse muziek in het toiletgebouw, vertrokken we weer voor de terugweg naar station Holten. Bij vertrek namen we afscheid van Sander die ander verplichtingen had.

We waren nog maar een kwartiertje op weg of de zon brak al heerlijk door en zagen we zelfs enkele herten/ reen. De tocht voerde ons vandaag over de grote heide gebieden op de Holterberg vanwaar we mooie uitzichten hadden op kasteel Palthe en de omgeving. Aan het einde van de heide bij kasteel Palthe kreeg Lodewijk te veel last van zijn voet, zodat hij, Jitze en hond Mike een andere snelle route naar het eindpunt namen. De groep bestond toen nog uit zes mensen, dus onder het zingen van 6 kleine kleutertjes liepen over de hei, eentje viel er in de sloot toen waren er nog maar vijf liepen wij verder. Na twee omaatjes gered te hebben van de hei, ze konden hun auto niet meer vinden, namen we een pauze. Tijdens de pauze werd aangetoond dat soep die een paar jaar over datum is nog best gedronken kan worden.

Het laatste stuk van de route voerde weer door het bos, waar veel paddestoelen stonden in verschillende maten, vormen en kleuren. Rond drie uur kwamen wij weer aan op station Holten waar traditie getrouw een vochtige versnapering werd genuttigd (koffie, thee, chocolademelk en bier) bij de Biesterij. De zelfgebakken chocolade koekjes en de kruidkoek smaakten erg goed. Nadat alles op was werd er afscheid genomen en ging iedereen weer voldaan naar huis.

Iedereen bedankt voor gezelligheid, Gerben bedankt voor het navigeren en op naar Lentehike 2.0 met weer een nieuwe verrassende route.

Was geschreven,

Ekkel (Laurens)

Opmerkingen zijn te lezen op het prikbord

Fotos van deze hike zijn te zien in het fotoalbum


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]