Tarphike
Hiking-site.nl SHOP

Tarphike

De woensdag voorafgaande aan de Tarp-Hike bel ik nog even met Peter om het een en ander kort te sluiten. Er vallen al dagen lang enorme bakken met water naar beneden in geheel Europa dus dat kan nog wel eens slikken worden onder een tarpje. "Hé Pjotr hoe zie jij dat als het flink gaat regenen, heb jij een bivakzak?". "Nee, we gebruiken gewoon een grondzeiltje". We besluiten zaterdag te beslissen hoe en wat; de weersvooruitzichten gingen al aardig de goede richting op.

Die zaterdag is het dus prachtig weer. We rijden richting Bodegraven om daar bij de rest van de groep aan te sluiten. De rest van de groep….da's dus Jurgen. Er waren slechts weinig inschrijvingen en onder die inschrijvingen weer een paar afzeggingen. De Tarp-Hike is overduidelijk minder toegankelijk dan een willekeurige daghike.
In Bodegraven maak ik kennis met Jurgen en zijn vrouw Conny. Nog geen half uur later scheuren we in volle vaart met de leasebak van Jur over de N11 richting naar het startpunt van de Tarp-Hike.

Het begin van de tocht gaat langs veel bomenkwekerijen en minder kaasboerderijen richting het eerste en tevens laatste horecapunt in de route. Daar zorgen we voor behoorlijk wat afleiding bij roeibotenbestuurders/sters. Het scheepvaartverkeer aldaar wordt door onze aanwezigheid aardig in de war gebracht. Na de horecastop loopt de route langs minder kwekerijen en méér oerhollands landschap. In Hazerswoude-dorp krijgen we het zwaarste deel van de route voor onze kiezen; we moeten ons onverwacht door een jaarmarkt zien heen te persen waar maar geen einde aan komt. Roti, bratwurst en andere zaken worden ons constant opgedrongen en dat dus ná de laatste horecastop. Na Hazerswoude worden we door een local geblokkeerd in onze plannen om de route via een prachtige onverharde dijk te vervolgen. Dus dan maar weer een stuk door The Asphalt Jungle. We zijn nu vlakbij de paalkampeerplaats en we bellen en kloppen aan bij een van de laatste huizen die we tegenkomen. "Of we wat water zouden kunnen krijgen om de avond door te komen en morgenochtend op te kunnen starten". Na veel gestoei met die vreemde waterzak krijgen we 'm toch nog gevuld terug en kunnen we de laatste kilometer maken op weg naar het Tarp-kamp "Weispoortse Vliet".

De paalkampeerplek is prachtig gelegen: zonnig, beschut in het bos, aan het water, tussen de wilde schapen en met uitzicht op dat oerhollandsche landschap. Peter kan absoluut niet wachten met het installeren van z'n tarp en gaat dan ook direct aan de slag. Jurgen, de deskundige, kijkt met argusogen toe. Alles wat met het tarpen fout zal lopen wordt namelijk op zijn conto geschreven. Als tarp één er schitterend bij staat laten we de boel even voor wat het is. We gaan namelijk met geo-cachen aan de slag. Vlak in de buurt van de paalkampeerplaats zou de locatie "Biertje?" te vinden zijn. Onder leiding van de GPS van Jurgen gaan we op zoek en we hebben de legergroene metalen verbanddoos al snel te pakken. We voegen we een hiking-site boekenlegger toe aan de kostbaarheden in het kistje en begeven ons weer terug naar het tarpkamp. Jurgen's tarp staat ook snel en solide. De beide tarps worden uitvoerig vergeleken en dan is het tijd om te eten. Tijdens het koken concluderen we gezamenlijk dat mijn Pocket Rocket meer herrie maakt dan een MSR-Libelle.

De avond krijgen we af en toe bezoek van nieuwsgierige schapen, maar worden verder heerlijk met rust gelaten. Onder een prachtige Grijnzende Maan wisselen we veel materiaalervaringen uit en vertellen elkaar allerlei schrijblokverhalen. We nemen nog een klein slokje whisky van die mevrouw uit Peter's ziekenhuis en liggen even over elven plat. Die nacht slaap ik erg licht vanwege het gestommel van de schapen.

En dan wordt je de volgende morgen wakker. Je doet je ogen open en…..je bent al meteen buiten….midden in de natuur. Geweldig!!! Da's Tarpen!!!.

We doen lekker rustig aan, want ook het weer is perfect, en nemen uitgebreid de tijd om te ontbijten. Helaas moeten uiteindelijk de tarpjes toch weer worden opgevouwen en niet lang daarna verlaten we met tegenzin de mooie kampeerplek. Jurgen had beloofd dat de route van vandaag mooier dan die van gisteren dus dat maakt al weer een hoop goed. s'Morgens komen we door een vogelgebied en krijgen spontaan een spoedcursus van een vogelaar. Dat die mensen hun gebied goed kennen illustreert bijvoorbeeld deze uitspraak: "Daar in de verte, linksboven op hoogspanningsmast 58, zit een slechtvalk. Hij woont hier al zeven jaar en is vorig jaar zijn vrouwtje verloren".
Verder op de route zoeken en vinden we nog een geo-cache. In het kistje zit een sigaartje voor Peter die bijna door zijn shag heen is. Dan zijn we al weer bijna bij het eind van de route. Via dijken, wat bospaden, blubber en enkele betonplaten komen we halverwege de middag weer bij de Picasso aan. Ter afsluiting neemt Jurgen een korte toeristische route richting Bodegraven.

Al met al een zeer geslaagd weekend.
Pjotr en Jur bedankt voor de organisatie.

Uw deelnemer,
Ruud van Koten

Foto's van dit event zijn te vinden in het foto-album, de reacties op het prikbord.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 17-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]