Foto: Fred Verheul
Hiking-site.nl SHOP

Gezandstraalde kuitjes

Vol goede moed ging ik op de brommer richting Oostvoorne maar al gauw kwam ik er achter dat het niet de beste zet was geweest. Donkere wolken pakten zich samen en af en toe begon het licht te regenen en de wind hakte soms flink op me in.
In Oostvoorne aangekomen, was het niet anders.

In Henkshouse waren ze nog niet zo lang wakker en werden de laatste slaapzakken opgeborgen en slaapmatjes nog opgerold. De organisator van dit evenement bleek de vooravond namelijk zijn verjaardag te hebben gevierd en na een mix van Grolsch, Hertog Jan en Palm, moesten zijn gasten relatief weer vroeg op. Langzaam maar zeker kwamen de overige deelnemers binnen druppelen en nadat kort na 11:00 uur de laatste waren gearriveerd vertrokken we naar het vertrek punt net onder Rokanje.
Daar werden de luie spieren eindelijk weer in beweging gezet en begon de groep van 15 mensen zich een weg te banen door de duinen van Voorne.
Het weer was ons toch goedgezind en regende het niet noemenswaardig.

Het landschap was afwisselend en mooi. Dan weer in het lage loofbos en dan weer tussen de duin struiken. Kort golvend volgden de duinen elkaar op en de slang van 15 mensen kronkelden zich er gestaag doorheen.
Niet veel later stonden we op het strand en daar werd de realiteit van het weer pas echt merkbaar. Er stond een zuidoostelijke wind en die blies het losse zand met flinke snelheid over het strand en Lilian, die gekleed was in een wat kortere broek dan de overige deelnemers, kon het effect daarvan ook goed voelen. Maar gelukkig hadden we de wind in de rug, wat de situatie duidelijk aangenamer maakte.
Nadat de hele groep in een nog open zijnde strandtent was opgewarmd aan een bakkie koffie of hete chocomelk werd de toch verder voortgezet de duinen in.

Het Waterbos deed zijn naam eer aan en hier en daar kon je de met mos overgroeide wortelstelsels van bomen en struiken zien staan in een plas van groen glinsterend water. Alleen de op de schaapswijde was geen schaap te herkennen maar dat maakte de toch niet minder mooi.
Ook werd er hier en daar kennis over de daar bestaande flora en fauna uitgewisseld en zo leerden we dat er ook spoorloze varens waren en dat je van enkele soorten de jonge scheuten kon eten en dat de vruchten van de duindoorn vol vitamine C zitten.
Een aalscholver kolonie, die op 2 eilandjes in een plas woonden, werd bekeken, overvliegende ganzen en meeuwen werden gespot.
Een pad kruiste ons pad, behalve de dode pad. Deze bleef roerloos liggen.

Op het einde zagen ze soms de kranen en gebouwen van de Botlek boven de duinen uitsteken en deze lagen er stil en troosteloos bij, in het aaneen gesloten wolkendek die de gehele dag heeft geheerst.
Uiteindelijk kwamen we weer in Oostvoorne aan.

Bij Henkshouse aangekomen werden de auto nog even opgehaald en toen die weer terug waren aanvaarde iedereen zijn weg terug naar huis.
De windgevoeligheid van de brommer werd op de snelweg nog even uitgetest en de dappere Arnoud, die het lef had bij mij achterop te stappen, werd gelukkig veilig afgeleverd op het adres waar hij moest zijn.
Nu zittend achter de PC, dit verhaal schrijvend, denk ik tevreden terug aan een fijne dag waar weer eens een ander accent van het wisselende Nederlandse landschap werd belicht.

Henk, bedankt.

D'Oude Vos

Via het prikbord kun je nog wat andere reactie nalezen over deze hike en in de foto-albums staan enkele foto's van de hike.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 17-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]