Wiericke Hike
Hiking-site.nl SHOP

Wiericke hike - Wandelen tussen water en weilanden…….

Na een oproep van Jurgen van Vliet, bij insiders beter bekend als "Glowdog", om eens samen met hem en vriendin Conny de omgeving van Bodegraven te voet te verkennen, verzamelde na de gebruikelijke mailings en postings een groep van zo'n 17 mensen zich op Zaterdag 8 Juni bij Jurgen en Conny thuis.
Na verrast te zijn op thee en koffie, en nadat ook de laatste laatkomers zich hadden gemeld, vertrokken we in een aantal auto's naar het startpunt van de wandeling: een ronde om de Wiericke, door een oer-Hollands landschap.
Grofweg gelegen tussen Gouda en Woerden is dit typisch zo'n gebied dat de meeste van ons alleen kennen vanuit de trein of auto.
De eerste kilometers voerde ons langs een fietspad langs de Oude Rijn waar bij de hikers en fietsers elkaar zo nu en dan behoorlijk in de weg zaten. Het viel mij op dat veel mensen een ongeschreven regel van langs een weg of fietspad lopen niet kennen: Hou altijd met de hele groep de linkerkant van de weg aan! Zo zie je het tegemoetkomende verkeer aankomen, en als iedereen aan één kant loopt voorkom je dat de fietsers zigzaggend tussen de dagrugzakjes heen moeten laveren.
Misschien dat we bij deze evenementen dit soort weetjes toch beter even vooraf zouden moeten doornemen voor we van start gaan. Het scheelt een hoop ergernis, en verkleint de kans op ongelukken.
Maar genoeg getobd weer, de wandeling is nog niet eens echt begonnen.
Onder een stralende blauwe hemel met bijbehorende temperaturen sloeg de groep onder leiding van Jurgen in Nieuwebrug af om een zeer smal paadje langs de Dubbele Wiericke te betreden. Het spoor was hier slechts 1 persoon breed dus de groep liep in "single file" als een lint over de dijk.

Wat mij opviel was het constante gekwaak van vele tientallen kikkers langs de gehele route, een teken dat de natuur in dit gebied nog behoorlijk in balans is.
De uitzichten zijn mooi: frisgroene weides, sloten, kanalen met waterlelies en een snelweg aan de horizon…
Snelweg?? Ja, de route voerde ons onder een snelweg door, maar dat is op een wandeling als deze niet eens echt storend. Je laat de weg zo weer achter je, en de duikertjes leverde ook weer variatie in het lopen op.

Echter na dat we de snelweg gepasseerd hadden werd het landschap pas echt mooi. De polders voor ons zijn wat "wilder" en helemaal verlaten. De enige verstoring was een spoorweg die we overstaken, bij de overweg (overpad?) staat nog een huisje met zowaar iemand er in. Waarschijnlijk het meest relaxte baantje van Nederland, daar midden in de polders.
Als we in Driebruggen zijn splits de groep zich: Een drietal dames neemt een kortere route (om de 14 kilometer variant van de wandeling kort te noemen), de rest genoot van een korte rustpauze en ging door voor de 21 kilometer versie.
Het landschap veranderde niet echt, maar het paadje was prima te lopen. Er waren net genoeg dorpjes, bruggetjes en hekjes om het niet saai te laten worden, en zo ver ik het heb kunnen beoordelen heeft iedereen zich weer prima vermaakt.

Halverwege de route kwamen we aan in Hekendorp alwaar op een terrasje genoten werd van een frisje of een biertje. De hoofden begonnen al een lekker kleurtje te krijgen, net als menig nek en zelfs een paar blote benen.
Alleen bij Dennis blijft het verbranden beperkt tot zijn neus, waarschijnlijk steekt die net onder de rand van zijn hoed uit.

De terugweg langs de Enkele Wiericke was eigenlijk nog veel mooier dan de weg heen.
De dijken zijn hier wat bochtiger en hier en daar staan er ook bosjes met wilgen. Ook passeren we zo nu en dan een oud boerderijtje. Als we bij een molen even rusten wordt het opeens duidelijk waarom dit me zo bekend voorkomt, terwijl ik hier nog nooit eerder geweest ben. Dit is het Nederland van de leesplankjes!

Alles is er, behalve de aap, teun, vuur en ot en sien zelf. Maar we zien de duif, wei-de en volop scha-pen. De verstilde boerderijtjes, de molen en het hele landschap zijn waarschijnlijk precies zo als een jaar of honderd terug en zou bij een betere bereikbaarheid waarschijnlijk bussen vol toeristen trekken. Gelukkig is de enige mogelijkheid om hier te komen het betere voetenwerk, dus voorlopig zit het hier met de rust wel goed.

Als klap op de vuurpijl zagen we aan het eind van de dag ook nog eens een heuse ooievaar omhoog thermieken, in eerste instantie zat hij vlak boven ons hoofd, maar steeg al snel nar grotere hoogte..

Bij de meeste begonnen de voetjes toch wel tekenen van slijtage te vertonen, maar gelukkig zat het er weer bijna op.

De laatste kilometers liepen we over een dijk met een heuse asfalt bekleding onder het gras verstopt, met de Reeuwijkse plassen in de verte op de achtergrond.

Ook allemaal weer erg mooi, zeker omdat we toch vrij onverwachts weer bij de auto's belanden.
Hier namen we afscheid van de eerste mensen die de groep moesten verlaten om redenen als "een feestje vanavond in Limburg" en huisdieren die bijna zonder oppas zaten.
De rest begaf zich weer naar huize van Vliet, en nog wat later naar een plaatselijk restaurant voor een geslaagde afsluiting van een prima geslaagde dag.
Jurgen en Conny bedankt voor de organisatie, de rest van de groep weer voor het gezellig samenzijn. Na alle bossen en heuvels in de Ardennen en op de Veluwe was deze wandeling voor vele van ons een kennismaking met een klassiek Nederlands landschap in onbedorven staat waar het aangenaam vertoeven was.

Rob Plas


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-12-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]