foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"De Kaarthoekmeter"

Toen ik onlangs een inventarisatie maakte van al mijn in de loop der tijd verzamelde buitensportspul kwam ik ineens de reeds lang vergeten kaarthoekmeter tegen. Al zo'n 15 jaar bezit ik zo'n apparaatje, maar heb 'm dus al jaren niet meer gebruikt. Lang geleden gebruikte ik hem bijna dagelijks voor mijn werk, en besloot daarna deze in een verborgen vakje van mijn rugzak te stoppen, zodat ik hem later voor de buitensport kon gebruiken. Als we gaan navigeren doen we het goed en moeten we al het daartoe benodigde materieel meenemen, dus ook de kaarthoekmeter. Nu heb ik een poos geleden een nieuwe rugzak gekocht. En omdat ik de kaarthoekmeter heel lang niet meer gebruikt heb, is die, in z'n verborgen vakje, in de oude rugzak, behoorlijk in de vergetelheid geraakt.

Schandalig want volkomen onterecht. Zeker ìk zou toch overtuigd moeten zijn van het nut van zo'n dingetje. Het weegt niks, past overal in, en het is reuze leuk om te doen. Kaarthoekmeten. Sta je bijvoorbeeld op een hoog punt en hebt een goed uitzicht op de omliggende bergtoppen, maar je weet niet welke top nu bijvoorbeeld de 'Pelvoux' de 'Barre des Ecrins' de 'Meije' , 'Pic Gaspard' of 'La Grande Ruine' is (vanaf de 'Galibier' naar het zuiden) kun je dat bepalen met je kaarthoekmeter, kaart en kompas. Ik heb zo menig uurtje op een top doorgebracht en me pauzeloos vermaakt met het benoemen van de bergen.

copyrights 2001 Yolanda CebriàKaarthoekmeten is cool!

Hij is ook handiger dan een kompas bij het maken van je routeschema's of marschkizze. Soms, als je je op gletsjers, in toendra's of zoiets als woestijn begeeft is het van levensbelang dat je van tevoren je route in kompasstanden vertaalt. Een kaarthoekmeter doet dit zeer nauwkeurig. Soms moet jezelf in het midden een gaatje prikken en er een touwtje doorheen reigen.

Nee…Kaarthoekmeten is fun!

En ….je kan er ook nog je boterham mee smeren…

Nu snel op zoek naar een mooie route waar er maximaal gekaarthoekmeterd kan worden opdat mijn kaarthoekmetertje snel kan wennen aan zijn plaatsje in de nieuwe rugzak, en zo in ere hersteld kan worden.

Martin Swinkels

Martin

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]