foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"Mijn Schoenen"

'Schoenen vertegenwoordigen leed'.. las ik laatst ergens. '..Ze zijn duur in aanschaf, doen pijn bij het inlopen, en het onvermijdelijke afscheid gaat gepaard met gevoelens van nogal diepe melancholie…'
Mijn schoenen hebben hun laatste grote beurt gehad. Twee maanden geleden zijn ze voor het laatst verzoold en zijn de hakken aan de binnenzijde voorzien van een prachtige nieuwe stukjes leer. Het tochtje van vorige week door de Eiffel, veel regen en blubber, hebben ze echter een beetje de nekslag gegeven. Aan de binnenkant bij de tenen begint het leer nu ook te scheuren. Een los stiksel onderaan de tong van de linker is niet meer waterdicht en door de modder is de rubberen stootrand bij de neus verder los komen te zitten.. nu al bijna een halve centimeter. Nee.. deze hoogbejaarde oudjes hebben hun beste tijd gehad. Hoewel pas twee jaar oud hebben ze een mooi en intensief leven gehad. Live Fast, Die Young is geheel op dit paar van toepassing. Ze hebben me langs talloze paden in de Ardennen en Eiffel gevoerd. Naar serieuze Alpentoppen in weer in wind, door zompige Scandinavische wouden en langs vele honderden kilometers asfalt.
copyrights 2001 Yolanda CebriàEen hele avond trek ik ervoor uit. Met koud water en een zachte borstel wrijf ik de modder weg, en met een tandenborstel spoel ik de naden en haakjes schoon. De schoen vul ik met warm water en laat ze een poosje staan. Met een spons reinig ik zacht en zorgvuldig de binnenkant van aangekoekte zoutkristallen en modder. Dit proces herhaal net zolang ik tot er schoon water uit de schoen komt. Dan begint het grote wachten. In een droge bijkamer, niet te ver, maar ook niet te dichtbij de centrale verwarming drogen ze in een dag. De losse stootrand knip ik zo kort mogelijk af om dieper scheuren te voorkomen. Ik knijp een dikke rups snow-seal in een blikje en smelt dit boven een vlammetje. Langzaam en prettig geconcentreerd smeer ik de schoenen hiermee in. Geen plekjes overslaan, en het laagje overal even dik maken. Speciale aandacht krijgen de naden en het gebied rond de haakjes. Als de schoen is ingesmeerd even de föhn eroverheen tot alle wax is ingetrokken, en het proces herhalen tot het leer verzadigd is. Nu kunnen de nieuwe binnenzooltjes erin en de nieuwe veters uit het doosje gehaald. Als nieuw glimmen ze me tegemoet. Zo kunnen ze nog zeker een half jaar mee zeg ik hoopvol tegen mezelf.. maar daarna is het toch echt afgelopen. Ik beloof mijn schoenen dat het een geweldige tijd voor ze zal worden. Dat ben ik ze verschuldigd. Ik kijk nog een poosje naar ze voor ik ze aantrek. Ze zitten iets strakker maar dat loop ik er zo uit. Klaar voor hun laatste kunstje. Meer kan ik niet voor ze doen. Ja.. shit.. toch wel.. Een zachte liefdevolle euthanasie na de zomer.. maar daar wil ik nog hélemáál niet aan denken.
Geruststellende gedachte: In de toekomst hebben we misschien helemaal niet meer van die schoenen nodig. Dan vliegen we met de kabelbaan naar de top van onze lievelingsberg of pakken we een helicopter om ons daar af te zetten. Daarmee zijn we dan gelijk verlost van zulke dwaze sentimenten als schoenen-liefde. De laatste vakschoenmakers verdwijnen inmiddels ook van het toneel en daarmee alweer een stukje romantiek van de schoen.
Het leven is niet makkelijk!

"…O hoe ik hunker naar de wilde frisheid van mijn schoenen…"

Martin Swinkels

Martin

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }