foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"Een Buitengewone ervaring"

Tijdens de laatste meters van ons eind doel, de ROFAN Spitze 2259m, werden we langzaam voorbij gelopen door een aantal senioren. Één van deze mensen kiep met een zware tas te slepen. We wisten toen nog niet dat deze man later een bijzondere waarde zou toevoegen aan deze gebeurtenis en we zagen hem eigenlijk een beetje als pakezel van zijn maatjes. Terwijl we allemaal één voor één de top bereikte om daar vermoeid neer te ploffen, kwamen via de andere kant ook nog enkele mensen op de top toe gelopen. Totaal zullen er ongeveer 12 mensen op deze dag op deze bergtop aanwezig zijn geweest.

De wind blies fris langs ons heen, lang ons heen ja, we waren immers allemaal goed ingepakt op deze niet al te zonnige dag. Enkele grote vogels probeerde rustig hun gang te gaan met het stelen van een stukje brood. Eerst was er echt sprake van stelen maar, later werd er gewoon gevoerd. Brood en kaas wel te verstaan. Eten dat hun aangeboden werd door een handje vol mensen. Mensen die allemaal, met het zelfde doel voor ogen, rustig zaten te wachten op die ene zeldzame gebeurtenis.
Dat spannende moment van totale extase….
Terwijl bij de één de verveling toe sloeg, vielen bij de ander de ogen toe van vermoeidheid. Plots klonk er van achter ons een vrolijke inlandse melodie. Iedereen keek verrast op naar één oudere man, een echte Oostenrijker wel te verstaan! Het was namelijk de klank van een sitar.
Ongelooflijk eigenlijk dat iemand in de leeftijd van 65+ zich de moeite had genomen dit redelijk grote instrument mee te slepen op deze, voor hem zeker, zware tocht.

Een tocht die wegens gebrek aan tijd met het gemak van een kabelbaan begonnen was. Een niet al te lange tocht weliswaar maar, als je al enkele dagen op de been bent dan telt alles zwaarder dan normaal. Toch was het een opoffering die we er graag voor over hadden. Al met al had de heenweg toch ongeveer 3 uur in beslag genomen. Wij hadden vandaag de ideale combinatie: Een prachtig stuk natuur om in te wandelen en dan later dat bijzondere moment van verduistering. Tijdens deze vroege wandeling waren er eigenlijk opvallend weinig mensen op de berg. Natuurlijk was dat er erg rustgevend, maar het maakte ook mogelijk dat we nog enkele "Gemsen" gezien hadden. Een rust van korte duur. Ook andere mensen liepen met dezelfde gedachte als ons hier rond: het zien of niet zien van de zonsverduistering anno 1999. Ver achter ons zagen we dan ook mensen lopen, daar achter weer enkele……. Maar wat verwacht je in zo'n toeristisch gebied als dit op een dag als deze. Het ROFAN-Gebirge rond de Achensee is nu eenmaal een druk bezochte vakantie bestemming.

De kou begon, met het verdwijnen van de zon, langzaam toe te nemen. Dit betekende dat het moment van zonsverduistering nabij was. Een verduistering van maar liefst bijna 99%! Tijdens de climax bedroeg de temperatuur nog slecht enkele graden terwijl het daggemiddelde ongeveer 25 °C was. Dit hele verschijnsel duurde ongeveer één heel uur waarvan enkele minuten de climax vormde. Een aantal dingen van deze dag zullen me altijd bijblijven: de muzikant, de kou, het wisselende weer en vooral het mooie panorama aanblik. Een plaatje dat eigenlijk onbeschrijfbaar is. Een blik op het ROFAN gebirge alsof je kon kijken in het donker. Het zag uit als een te donker genomen foto maar ook weer niet. Het leek eigenlijk wel alsof er iemand aan de licht dimmer had gedraaid. Prachtig mooi. Een herinnering die ik gelukkig vast heb kunnen leggen op foto. Een kort magisch moment dat veel te snel voorbij was, dat weet ik zeker. Na het verstrijken van de climax, begon ook iedereen weer aan de aftocht, gewoon alsof er niets gebeurd was, gewoon verder met hun dagelijkse wandeling. Alleen met dat ene verschil: zij hadden iets bijzonders meegemaakt dat hun altijd zal bijblijven!

Mark Donners


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }