foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"De Crête de Vars…"

Na een paar fantastische dagen in de Belledonne vervolgen we de weg zuidwaarts. Aan het eind van de mooie rit door de bergen komen we aan bij een fantastische camping. We willen een dag rustig aan doen. Lekker trutten bij de tent. Een beetje bij-eten, douchen en de was doen. Misschien maken we ook nog wel een dagtochtje in de buurt.
We hadden erover gelezen in een gidsje. De camping is een onderdeel van het piepkleine natuurreservaat Val d'Escreins, gelegen aan de zuidrand tegen de Queyras. Er schijnen erg veel bloemen te staan, en het schijnt er erg rustig te zijn. En dat klopte ook. Een receptie is er niet, en je kan zelf een plek zoeken. De camping is zo'n 2,5 kilometer lang, 200 meter breed, en ligt langs een klaterende bergbeek. Er komen 3 kranen met koud water uit de grond, en halverwege het pad is er 1 heren, en 1 damestoilet. That's it! Er staan zo'n 8 á 9 tentjes op de hele camping. Verder de vallei in vind je Refuge de Basse Rua. Hier kun je je douchen, maar het is wel een half uur lopen. We vinden op een plateautje, met uitzicht op de zonsondergang een plekje. Morgen hout verzamelen voor een kampvuur. Nu lekker een biertje drinken in de hangmat. Wat een leven..
Omdat lang stilzitten niet in onze aard ligt besluiten we de volgende ochtend omhoog te lopen, de Crête de Vars op. We zijn wel heel benieuwd naar de 'overweldigende bloemenpracht' waar het gidsje over spreekt en vertrekken s'morgens vroeg in de schemer. Vanaf de parkeerplaats bij de hut slingeren diverse paadjes omhoog door het bos de steile hellingen op. Zolang we maar omhoog blijven lopen en zoveel mogelijk rechts aanhouden bij splitsingen gaat het goed, en na een paar honderd hoogtemeters verlaten we de boomgrens en zig zaggen omhoog tussen de wilde aardbeien. Het is nog heerlijk koel als we op de graat aankomen. In de verte zien we de stenen toppen van de Queyras en aan de andere kant de groene vallei van de Vars. Van de schreeuwlelijke skidorpjes verderop in de vallei heb je hier geen last. We drinken wat en genieten van het uitzicht. Het paadje volgt nu een paar kilometer lang de graat waarbij de vegetatie inderaad bijzonder te noemen is. Ik heb geen verstand van bloemen, maar weet wel wat ik mooi vind. Steeds stoppen om van het uitzicht te genieten en naar bloemetjes te kijken. Groot was de euforie toen ik Edelweiss ontdekte (dat plantje herken ik dan weer wel). Het was de tweede keer in m'n leven dat ik dit prachtige bloemetje zag en werd daar erg vrolijk van. We bleven er wel een kwartier naar zitten kijken, en we fotografeerden dit kunstwerkje van de natuur van alle kanten. Groot was dan ook de verbazing dat verderop nog meer Edelweiss te vinden was en dat we tijdens de afdaling terecht kwamen in hele velden van dat spul. Dan is het moeilijk voor te stellen dat het om een heel zeldzaam plantje gaat dat beschermt moet worden. De verleiding om er één mee te nemen als souvenier was erg groot maar we weestonden hem. De afdaling verliep soepeltjes door uitgestrekte alpenweiden met hier en daar enorme bergmarmotten en steeds een rondcirkelende roofvogel boven onze hoofden. We staken beekjes over en passeerden schitterende watervallen en toen de zon echt begon te branden bereikte we de koelte van de bossen. Toen we weer bij de hut stonden beloonden we onszelf met een heerlijk glas ijskoud gerstenat. De middag was nog niet eens aangebroken en het was nu al een perfecte dag te noemen.. Met een gelukzalig gevoel slenterden we terug naar de tent.
Wat een leven!

Martin Swinkels

Martin

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-07-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]