foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

Reisverslag Pieterpad 11-07-2001 t/m 29-07-2001

11-07
We vertrekken om 6.45 uur uit Nijland en halen Marije op.We hebben de camping in Groningen al gauw gevonden Het is 7.45 uur en de receptie is gesloten. Na het 2e belletje verschijnt er een boze mevrouw. Tent opzetten is oké, mar dat vroege bellen niet. Om ongeveer 9.00 uur gaan we weg vanuit Pieterburen. Het weer is goed. We drinken koffie met gebak in een bakkerswinkel. Door Garnwerd, Oostrum en Krassum. Leuke terpdorpjes. Af en toe schuilen we voor een bui. Ook af en toe een lekker zonnetje. De korte broek is aan. We komen een paar andere wandelaars tegen, verder is het erg rustig op de weg. We halen brood en ander eten en om 16.30 belanden we op de camping. De bedjes zijn opgemaakt. We rusten, eten en douchen. Het regent dan behoorlijk! Menu van deze dag: snert en aardbeienyoghurt. We maken het klaar in het washok! Géén wind en géén regen. Ideaal!

12-07
7.00 uur vertrekken we. Het is erg nat op de camping, maar de zon schijnt. Het is wel effe wennen met die rugzak op. We wandelen het mooie stadspark uit en gaan een hele poos langs het Van Starkenborghkanaal. We komen een paar dagjesmensen (?) tegen. Na het kanaal gaat het door de bossen. We picknicken bij de hunebedden. Het is even lekker zonnig en de voetjes krijgen even de vrijheid. We doen rek, strek- en buikspieroefeningen en gaan dan weer op pad. In Zuidlaren raken we het spoor bijster. I.v.m. werkzaamheden klopt de route niet meer. En vriendelijke mevrouw die haar hond uitlaat ziet ons stumperen en helpt ons op weg. Zij heeft duidelijk eerder met dit bijltje gehakt. Later kunnen we de camping (in Zeegse) niet vinden. Nergens een enkele aanwijzing. Een mevrouw (weer met hond) helpt ons een eindje op weg. We komen over een particulier vakantiehuisjesterrein. Daar helpen ze ons verder en rond 14.30 belanden we dan eindelijk op de camping. Het eerst wat ik zie is een zwembad. Och heden, het is toch te koud voor mij. De campingbeheerster biedt ons spontaan haar fietsen aan om naar Zuidlaren te fietsen voor de boodschappen en we maken daar dankbaar gebruik van. Lekker voor de spieren. We hebben er ongeveer 25 km. opzitten. Het avondmaal verloopt in fasen. Het waait erg hard en daarom gaan we naar de babyroom. Daar bakken we een tartaartje en eten er tomaten bij. Daarna nemen we in de kantine patat met kroket en gehaktbal. Tenslotte in de tent heerlijke perzikyoghurt. Als we daarna over de camping wandelen volgen er hevige slagregens en onweer. Dus in de tent gedoken.

13-07
Vannacht onweer gehad en vanochtend een natte tent ingepakt. 7.00 uur vertrekken we. We lezen de kaart, maar komen er niet uit. Niks klopt volgens de beschrijving. Maar we zien wel steeds de rood/witte markering opduiken. We snappen er niks meer van. Cor belt om 8.20 uur bij iemand aan. " Ja, jullie lopen wel goed" luidt het antwoord Wat blijkt: zitten we al bij de volgende kaart te lezen.
Oliedom hè!
In Rolde, in de dorpskroeg drinken we koffie. Herman Brood zelfmoord gepleegd lezen we in de krant. Rond 14.00 uur komen we aan op een kampeerboerderij op een weiland zo groot als een voetbalveld. Cor lijkt het maar niks en wil verder lopen, maar ik vind het wel genoeg voor vandaag en bovendien kun je hier iets eten. Er staan 3 tentjes. Heel even is het lekker zonnig. De camping (kampeerterrein "De Vier Linden" stelt weinig voor. Alles staat in het teken van de paarden en de arrangementen. Omdat we geen eten ingeslagen hebben gaan we hier aan tafel. We tafelen 1½ uur mede vanwege de regen buiten. Een heerlijke pannenkoek gaat naar binnen en voor Cor nog vla + toebehoren. De camping is duur. Fl. 25 per nacht. We zijn nog getuige van het inladen van paarden in twee grote vrachtwagens. Ze staan kop aan kont, dus om en om. Om 20.00 uur gaan we naar bed. We lezen nog een s.m.s. bericht van Lian. Thuis is alles goed. Welterusten.

14-7
Om 7.00uur vertrekken we. Slecht geslapen vannacht. Vanwege de regen lagen we al om 20.00 uur in ons nest. Ik sliep al heerlijk toen er opeens een groep jongeren ten tonele verscheen. Al roepend en schreeuwend. Cor steekt maar eens even z`n kop buiten de tent uit, om te melden dat deze tent bewoond is en om poolshoogte te nemen. Het blijkt ook dat ze stevig roken ,zo dicht bij onze tent. Daarna gaan ze weg. maar de hele avond/nacht horen we keiharde muziek en veel gepraat en geschreeuw. Al met al was deze camping niet zo`n succes en Cor laat mij dit ook zeer duidelijk weten. Maar afijn, volgende keer beter. We gaan vandaag door bossen en heidevelden. Zeer gevarieerd. We ontmoeten 2 jonge vrouwen uit Stiens. Zij slapen op b.en b. adressen en sjouwen even zo goed nog wel 10 kg. op de rug mee. Ze lopen ± 10 etappes. Ha, cafeetje is open, maar misgegokt. Niks open. Om 9.00 uur zetten we ons eerste, eigen bakje koffie midden in het bos. Het is windstil, dus de brander gaat niet uit en het smaakt heerlijk. We hebben alleen maar ontbijtkoek en pas om 14.00 uur kunnen we proviand inslaan. Eerst naar de warme bakker om direct al te smullen van een koffie- en een appelbroodje. Verder ingekocht bij de plaatselijke supermarkt. Na nog ± 2 km. gelopen te hebben komen we aan in Erm en kamperen hier bij de boer. Een heel verschil met de vorige camping! Kost slechts fl. 14,- en we krijgen er een tafel en 2 stoelen bij en een heerlijke warme douche. Alles inclusief. Klasse! We eten heerlijke nasi met babi-pangang. Alles zelf warm gemaakt! Na het eten een flinke bui en later kunnen we nog lekker even op "onze" stoelen zitten tot de volgende plensbuien nar beneden komen. We gaan maar weer vroeg naar bed. Deze camping is echt aan te bevelen. Mooi van opzet, warm water en een muziekje op de wc. Heel goedkoop en een vriendelijk campingbaas. Vandaag eerder bekeken we ook nog een camping op de biologische toer. Er werd daar van alles verkocht (jammer genoeg geen brood) Voor de soep en een volledige maaltijd waren we te vroeg. We kregen er een gratis kopje koffie en trokken weer verder.

15-7
Vanochtend enkele praatjes gemaakt met ander p.p. wandelaars. Er staan hier ook een broer en zus, die de route lopen. Ze schieten nog niet erg op. 7.30 uur vertrekken we. Zetten weer ons eigen bakje koffie, want dat bevalt goed. Wandelden we gisteren meer via bospaden, nu zijn het meer asfaltwegen. We picknicken in de berm. Af en toe komen we andere wandelaars tegen. We arriveren in Gramsbergen en belanden op het terras van een Pieterpadcafé en krijgen enkele logboeken in de handen gedrukt en een ansichtkaart van het café. We zitten op dit punt nog 341 km. van de St. Pietersberg af. We schrijven een stukje in het logboek en maken een praatje met enkele Noord-Hollanders die hier met de boot zijn. Het blijft de hele dag droog. In Ane, op 2 km. afstand van Gramsbergen, kamperen we bij de boer. Het is er erg simpel en niet erg proper. Er staan slechts 2 tentjes met daarin 1 meisje en 3 jongens. Het zijn ook wandelaars. Zij hopen de helft van het Pieterpad te lopen. Ze komen alle vier uit Groningen, maar hebben Fries, Drents en Haags bloed in de aderen. Het zijn aardige jongelui van een jaar of 18. Ze lopen ±15 km. per dag en houden vandaag een rustdag. s' avonds lopen we naar Gramsbergen (2km) en gaan er heerlijk uit eten. We kunnen, terug op de camping, geen campingbaas vinden om te betalen. We gaan slapen.

16-7
We vertrekken weer vroeg en s' ochtends kunnen we weer geen beheerder vinden. Daarom deponeert Cor het geld dat we voor deze camping over hebben op de binnenvensterbank van de slaapkamer. Meteen begint er een hond te blaffen en we maken dat we wegkomen. Het is gelukkig droog. Om 8.30 uur kopen we bij de warme bakker heerlijke apfelstrudel om deze vervolgens na 3 kwartier op te eten bij een zelfgezette bak koffie. We ontmoeten mensen die de z.n. route lopen en in hotels slapen en dat 1 week lang. We vinden een mooi plekje aan de Vecht om te picknicken en dompelen onze gouden voetjes in het heerlijke frisse water. De zon brandt er even flink op los en we genieten er lekker van. Cor wil weer verder. Ondertussen zien we meer mensen wandelen. Het is vandaag afwisselend bos- en asfaltpad. Een zeer mooie omgeving! Opeens kunnen we bij Ommen een alternatieve route lopen. Dit doen we niet. We kiezen voor de route via ommen en gaan bij de supermarkt langs. Na een plastic tas vol etenswaren gekocht te hebben nestelen we ons aan de Vecht en eten eerst flink wat fruit en drinken een pak sap leeg. Dan moet de rest van de voorraad verdeeld worden over de 2 rugzakken. Met een paar kilo meer vervolgen we onze weg. Het weer is goed. Zon en bewolking. We komen ±17.00 uur aan op de camping. Dat is laat. We zijn moe, na ruim 30 km lopen. We doen de vakantiewas en een vriendelijke campinggast spant een waslijn voor ons en biedt ons 2 stoelen aan. We douchen en eten heerlijk, lezen de krant en bellen met Marije. Zij vertrekt morgen naar Brazilië. We praten nog wat met de boer en boerin.

17-7
We sjouwen alles naar de wasruimte, pakken in en eten wat. We vertrekken om 7.30 uur. Het weer is goed. Afwisselend zon en bewolking. We gaan naar Nijverdal. Een hele mooie route. In de buurt van Hellendoorn praten we met Hr. en mevr. Marsman uit Raalte.Zij blijken pa en ma en Maria te kennen. Ja, de wereld is dan opeens erg klein. We hebben een genoeglijk praatje. We komen nog een p.p.er tegen. Loopt ook met een tent op de rug, maar niet de hele route. We zijn nog moe van de tocht van gisteren en lopen war sloom. Vandaag gaat de route over de Archumerberg en de Lemelerberg. Het is hier prachtig. We komen bij een standbeeld v.d. Nederlandse Leeuw, een gedenkteken i.v.m. de herstelde onafhankelijkheid van Nederland na de val van Napoleon in 1813. Hierna lopen we de route een eindje terug. Alles komt wat erg bekend voor. We zijn zo sloom, dat we op de boskruising het verkeerde pad inslaan. In Nijverdal komen we, na enig zoeken, via de achterkant de camping op. Een mooie camping in het bos met een zwembadje erbij. Hier ga ik in, maar het water is ijskoud. Een paar slagen heen en weer en dan gauw onder de warme douche. We bellen met ma en gaan bij haar een paar uurtjes doorbrengen. Tinie en Ria halen ons in Raalte van het station. Om ± 21.00 uur zijn we weer terug op de camping en eten nog wat.

18-7
Vannacht en vanochtend veel regen gehad. We gaan daarom pas om 9.45 uur weg. Al wandelend over de Holterberg genieten we van het uitzicht. In Holten ,op een terras bij het station komen we voor de 3e maal hetzelfde echtpaar tegen. Deze mensen lopen ook de hele route, maarslapen in hotels en gaan telkens even naar huis. Onderweg vinden we een leuke pleisterplaats op een boerderij met edelherten. Er is hier een gezellig zitje met zelfbediening en een gastenboek. Verder zijn er nog 2 wigwams, waarin je een vakantienachtje kunt doorbrengen. Er ligt edelhertenvlees in de diepvries. We kopen het maar niet. We maken een praatje met de boer. Hij is somber over de m.k.z. Vreest het ergste voor de komende herfst. hij is monsternemer en ziet bij één boer erg zieke koeien. We worden onderweg geteisterd door de ene bui na de ander. Niet echt mooi kampeerweer dus. We komen tegen 18.30 uur op de camping in Laren aan We krijgen direct 2 fietsen van de opa en oma van een campinggaste, die hier zit met haar 2 kinderen. We fietsen nar Laren en eten er boerenpatat met een hamburger. Voor Cor zelfs een 2e portie. Daarna betalen we de camping, bellen met Lian en gaan slapen. Het regent veel.

19-7
Vanochtend 7.45 uur uit Laren vertrokken. Het is nog droog, maar dat verandert spoedig. De regen komt met bakken uit de lucht vallen. We schuilen onder de bomen, maar het helpt allemaal niks, dus lopen we maar gewoon door. Net uit een bocht van het bospad gekomen, lopen we een ander stel p.p.ers tegen het natte lijf. We maken een heel gezellig praatje in de regen. Het echtpaar komt uit Eelde en is 60+. Het zijn ook echte wandelaars en hebben ± 500 km. in Spanje, naar Santiago gelopen. Zij wandelen afwisselend in Nederland en in het buitenland. Lopen nu het Pieterpad van zuid naar noord en hebben ook al van noord naar zuid gelopen. Ze overnachten in hotels en slaan alleen het noordelijke deel van de route nu over. Het is oergezellig, daar in Vorden in de regen. In het dorp zitten we ¾ uur in snackbar "De Buurman" en schrijven ansichtkaarten naar het thuisfront. Daarna lopen we over een totaal verregende braderie en gaan naar de supermarkt. In Varsel, op naturistencamping "De Scharf" zetten we ons bivak op. We worden er allerhartelijkst ontvangen met een kop thee in het dagverblijf. We gaan lekker douchen in een open doucheruimte. Je mag hier tenslotte naakt rondlopen, al is het daarvoor veel te koud. Er is ook een sauna, helaas voor ons, maar vanavond niet open. We koken ons potje op een 2-pitsgasstel hiertoe uitgenodigd door onze gastvrouw Josje. Zij steekt voor ons het gas aan, wat enige handelingen kost. Eten doen we buiten op een oude stoel, weggeplukt uit en hokje. Het is dan gelukkig weer even droog, na al die plensbuien van vandaag. We sturen Lian een s.m.s.je en krijgen er ook ééntje terug. ,sAvonds drinken we thee in het dagverblijf. Een mooie dag gehad.

20-7
Gisteravond nog wat zitten kletsen met een aantal naturisten. Trekken van de ene naturistencamping naar de andere, en allemaal waren ze bejaard. Om 8.15 uur vertrekken we. De poort zit echter nog op slot, dus moeten we Josje uit haar bed in haar caravan trommelen. De kinderen hier gaan nog naar school. We lopen naar Zelhem. Vorig jaar in e herfstvakantie hebben we ook een deel van dit pad gelopen. Voor Zelhem moeten we en flink stuk omlopen. ± 3 kwartier! het is wel goed aangegeven, met extra borden, maar waarom?? We hadden net besloten om niet zelf koffie te zetten, maar om in Zelhem even te gaan rusten. Het wordt nu allemaal wat later. Om 11.00 uur gaat de kroeg open en we zijn er om 10.53 uur. maar gelukkig doet het meisje open. We lezen er de ochtendkrant "De Gelderlander" met een bijlage over de 4-daagse. Gisteren de dag van Groesbeek en totaal verregend. Dat hebben wij ook gemerkt! Vandaag ook weer flinke buien. We halen nog war brood in de winkel en moeten dan weer omlopen in Zelhem i.v.m. aanleg van een tunnel. We doen dat niet, mar lopen gewoon langs de bouwwerkzaamheden. Op naar Doetinchem. Ik ben blij als we de stad weer uit zijn. Onder een grote Gouden Regenboom, in een klein parkje, picknicken we. Deze boom beschermt ons enigszins tegen de regen. We zitten aan de IJsel. Dan weer verder. De bossen hebben we nu al lang achter ons gelaten. We lopen via een groot recreatiepark met een meer, waar geen mens vertoeft i.v.m. het slechte weer. We komen aan bij een mevrouw die een minicamping heeft in de boomgaard. Er is geen sterveling te bekennen. We ontdekken een briefje op de achterdeur. We kunnen wild kamperen voor f.5 p.p. Later komt de vrouw gelukkig thuis en kunnen we van haar toilet en badkamer gebruik maken. Heerlijk! Ze zet koffie en thee voor ons. We zijn hier de enige gasten. We krijgen de logboeken mee naar de tent. Cor loopt nog naar Kilder (15.min.) om ons avondeten in te slaan. We maken een groenteschotel klaar en bakken een tartaartje onder het afdak van een houten hokje met houtopslag. We scharrelen tafel en stoelen elders uit de tuin vandaan en hangen onze natte handdoeken en ander spul in een boom te drogen.

21-7
±7.45 uur gestart. we lopen veel door de bossen. Gelukkig is het droog. Later lopen we langs de Rijn en gaan met de pont over om dan aan te komen in Millingen. hier regent het. We eten een broodje brie met een bakje koffie erbij in een restaurant hier aan de Rijn. In Millingen willen we boodschappen doen, maar alle winkels zijn gesloten i.v.m. de kermis.( in de regen ) Het is nu 14.10 uur en we lopen door naar Leuth. Het is vandaag zaterdag en bij na 16.00 uur als we een Sparwinkel treffen, die open is. We slaan ook in voor zondag en gelukkig is er nog brood, want daar kunnen we niet zonder. Buiten Leuth kamperen we bij de boer. We zijn weer de enige kampeerders en staan op een veldje waar behalve hoog gras nog heel wat meer stekeligheden staan. We staan ook nog eens tegen het schrikdraad aan, waarachter een paard loopt. We brengen de avond door op de stal, waar een tafel staat van wel 6 meter lang met verschillende stoelen eromheen. Deze "camping" is nog in opbouw. We zetten thee, koken ons potje en lezen de krant. Er is geen douche, wel warm water. We halen een pan vol en wassen ons van top tot teen met water uit het pannetje. We bellen met Lian. Alles 0.k. We kruipen vroeg onder de wol.

22-7
Vandaag vertrekken we om 7.45 uur We lopen weer door een stukje Duits grondgebied. (Gisteren liepen we door het mooie Duitse Elten en Hoog Elten). Het is goed weer en af en toe een lekker zonnetje. We komen door Zijfflich in Duitsland. Veel hardlopers onderweg en ook veel wandelaars. We praten met 2 stellen die ook in een tent slapen maar dan voor één week een stuk Pieterpad lopen. We zijn ook even stom bezig door een teken te missen. Op een zeker stuk Pieterpad staan nu 3x onze voetstappen. Verder een hele mooie route en de zon heeft er nu ook duidelijk plezier in.
De Duivelsburg bij Beek wie in echte kûtebiter. Op ,e top wie in plato wêr t wij op in bankje in lekker bakje setten ha. Cor vindt het koekje erbij maar erg mager, maar het is een heerlijke ligakoek met vitamines en mineralen. Dat is precies wat wij nodig hebben, want de broeksband raakt al aardig losser. We hebben vandaag niet al te veel energie en besluiten om er een niet al te lange dag van te maken. Rond 14.15 strijken we neer op een minicamping in Groesbeek. Hier zijn tenminste meer mensen. Wel allemaal met caravan. De meest 4-daagse lopers zijn nu weg. We besluiten de was te doen en als we het op een rekje hebben gehangen regent het opeens weer. Even later schijnt er weer een pittig zonnetje. We sjouwen dus wat heen en weer met de was. Er is hier ook een kantine en leesvoer en prima sanitair. ,avonds lopen we naar Groesbeek voor de warme hap. Saté met halve haan en flink veel patat en voor manlief nog een extra portie. We raken er in ieder geval erg verzadigd door. Terug op de camping betalen we d boer en praten nog een poos met hem en zijn zoon Bas. Deze laatste staat op een foto in het Pieterpadboekje en is daarop aan het aspergesteken. Dat doen ze hier veel. Hier op de camping is ook een lekker winkeltje met veel vers fruit en groente, maar vandaag gesloten, omdat het zondag is.

23-7
Vanmorgen lang in bed gelegen i.v.m. de regen. Tussen de buien door pakken we de boel in en starten in de regen. Het is al 9.3o uur We drinken in Dieppen (onder Gennip) koffie en verorberen onze eerste Limburgse vlaai. We trekken langs de grensweg met links Duitsland en rechts Nederland en arriveren op de St. Jansberg met zijn steile klimmetjes en zijn prachtige panorama's. In Gennip doen we boodschappen en later picknicken we aan een tafel in een miezerig regentje. We nemen er nog een bakje koffie bij. Weer later komen we in een prachtig natuurgebied. Het begint hier al aardig te glooien. We ontmoeten nog een jong stel. Zij kamperen ook en willen ongeveer 2 weken wandelen. Ze zijn in Maastricht begonnen en hebben ontzag voor ons omdat we al zo ver zijn. We hebben tot nu toe nog geen mensen ontmoet, die het hele Pieterpad in één keer lopen en daarbij kamperen. Zoals wij doen dus. We besluiten om in Vierlingsbeek te kamperen. Het is 18.00 uur als we aankloppen bij het woonhuis van de boer. Maar we hebben pech. dit blijkt geen camping meer te zijn. De teleurstelling is groot. We hebben 29 km. in de benen. Ook de volgende camping is opgeheven, volgens deze mevrouw. Dar zitten nu asielzoekers in. Er rest ons niks anders dan weer op pad te gaan. Anderhalf uur later, dus om 19.30 uur komen we aan bij de minicamping in Smakt. Het is vanavond gelukkig droog en de zon schijnt ook nog. We eten eerst een lekkere Stroganovschotel en gaan dan douchen. Daarna is het weer tijd om de slaapzak op te zoeken.

24-7
Het ochtendritueel bestaat uit de volgende handelingen:
1. T-shirts (doen dienst als pyjama) in de slaapzak stoppen
2. Slaapzakken oprollen en in de hoes stoppen
3. Matjes leeg laten lopen en in de hoes stoppen
4. Alle andere spullen in de rugzak stoppen
5. Toiletteren en ontbijten
Dan gaan we op pad Dat is vandaag om 8.45 uur en in een zeer dichte mist. Maar al spoedig komt de zon en hij blijft de hele dag. We komen door het landgoed Geysteren , wat nog particulier bezit is. Het is er erg mooi, maar de muggen beginnen hier ook te steken. Na de 33 km. van gisteren, doen we het nu rustig aan. We komen slechts enkele p.p.ers tegen. We belanden rond 15.30 uur op de S.V.R. camping in Meldersloo na ±22 km. gelopen te hebben. Het schiet nu best snel op en we zijn aan het aftellen. Nog 130 km. te gaan. Mooie camping hier en een mooie zomeravond. Ieder heeft zijn eigen vak en er is prima sanitair. Cor krijgt een fiets van de bazin en fietst naar Horst(5 km.) voor het avondmaal en ik doe de was. Er is hier een centrifuge en dat scheelt een slok op een borrel. We zitten buiten aan "onze" picknicktafel tot we naar bed gaan.

25-7
Om 7.30 uur gaan we weg. Het wordt een zeer warme dag. Na al die regen vinden we die lekkere warme zon zeer aangenaam. We trekken langs vele tuinbouwgronden. Er wordt hier ook allerlei groente aan de man gebracht via stalletjes op straat. Ook is men hier in grote getale aan het oculeren. Men steekt dan het oog van een tamme roos in een wilde roos. Men maakt een T-inkeping en stopt het oog erin en omwikkelt het geheel met rubber. Het is zeer arbeidsintensief. Zal wel mooie rozen opleveren, denk ik. We steken in Grubbenvorst weer de Maas over. We lopen veel over asfaltwegen en de hakken beginnen wat pijnlijk aan te voelen. We passeren onderweg diverse kapellekens. In één ervan wordt de Heilige Maagd van Genooi om allerlei gunsten gevraagd en overal kun je een kaarsje opsteken. We wandelen heel Venlo door, wat ik persoonlijk niet zo veel aan vind. Grote steden kunnen mij op dit moment niet bekoren. We willen buiten Venlo op een camping neerstrijken, maar besluiten toch maar verder te gaan. De camping ziet er niet echt aantrekkelijk uit, daarentegen lokt wel het kleine zwembadje, waarin ik dan ook gretig mijn voetjes , voor enkele kostbare minuten laat bungelen. Er staan hier heel veel Duitsers. We zijn net op tijd weg, want de campingbaas komt eraan. Veel Duitsers vind je ook in Venlo zelf. Zij doen allemaal hun inkopen in deze stad. Ik was zelfs in een geheel Duitse winkel. Een soort van Aldi, maar geen brood, kaas of vleeswaren te koop. We gaan op weg naar de volgende camping maar raken helemaal verdwaald in een braamstruikgebied. Na wat gezoek vinden we hem. Het blijkt een hele grote camping te zijn met een strandje en een plas. Heerlijk met dit warme weer, en ik ga er snel in. Er is hier ook een groot recreatieteam en men is bezig met een 7-kamp voor jong en oud. Vanavond is er karaoke. We praten nog wat met een jong stel, ook p.p.ers. Zij lopen van Venlo naar Maastricht en dan hebben ze het hele pad gelopen. Ik doe hen nog wat handige materiaaltips van de hand. Het meisje en Cor hebben nog weer gemeenschappelijke kennissen in het onderwijs, zo blijkt na enig praten. Cor belt 's avonds met Hieke, omdat ze vandaag jarig is. We hebben nu nog ± 100 km. te gaan en Cor is ruim op tijd terug voor de P.C. al zegt hij steeds dat dit niet van belang is, maar ik weet wel beter.

26-7
Slecht geslapen vannacht. Veel lawaai i.v.m. de karaoke. We gaan om 7.45 uur weg, als de meeste mensen nog liggen te pitten. Het wordt weer een warme, zonnige dag. We lopen weer voor een deel door Duitsland. Door het prachtige Brachterwald. De bossen horen tot Duits grondgebied en de akkers tot Nederlands. We lopen op het heetst van de dag door een stoffig Roermond en kopen er babyshampoo Na Roermond belanden we op een minicamping met nog slechts één boterham in de rugzak. Het is 16.45 uur. Cor mag een fiets lenen, maar ik ben brutaal genoeg en vraag om yoghurt en brood. Dat heeft de campingbazin wel voor ons. Later blijkt dat ze ook nog een pizza en enkele snackballetjes voor ons heeft. We krijgen het heet geserveerd op het campingveldje. Het stageld is hier erg laag, slechts f.14.10. Er is zelfs een koud biertje te koop. We kletsen nog wat en ik krijg naald en draad van een meisje, zodat ik eindelijk de knoop aan mijn broek kan zetten. Deze miste al verscheidene dagen.

27-7
Uitgeslapen tot ± 8.00 uur en weggegaan om 9.15 uur. Eindelijk eens een droge tent ingepakt. We beginnen aan de zogenaamde laatste loodjes. Het is weer lekker warm. Onderweg krijgen we wat gedonder in de lucht en opeens een miezerig buitje. Het koelt daardoor heerlijk en beetje af. We drinken in Montfort in een bakkerswinkel een kop koffie met een jongen, die vannacht ook bij ons op de camping stond. Hij loopt naar Maastricht in 4 dagen. We komen langs ontelbare braamstruiken en glooiende landschappen. Echt het zuiden van Nederland. Onderweg vragen we een oude mevrouw om een flesje water. Om water vragen doen we wel vaker, zeker nu met dit warme weer. We hebben maar één halfliter flesje bij ons. We drinken eerst één flesje leeg en nemen een volle fles mee. De vrouw schat Cor op 20 jaar. Zelf is ze 86. Opeens een gestommel bij de keukendeur. Het is haar man, die dement is en voor de deur op de grond ligt. Ze roept ons terug en Cor helpt de man overeind, terwijl zij snel zijn looprek haalt. "De ene dienst is de andere waard" zegt ze en ook dat ze zich nu wel verder redden kan. Een hele zorg voor deze oude vrouw. Rond 15.45 uur komen we aan op een minicamping, die niet zo heel mini blijkt te zijn. Maar aan de overkant ligt en nog veel grotere camping aan een recreatieplas. Daar gaan we heen, doen er boodschappen in de campingwinkel en ik zwem in de plas. Heerlijk dat water om me heen. Het is erg drukkend weer. De jongen van de vorige camping staat hier ook. ´s Avonds horen we de muziek van de camping aan de overkant.

28-7
Vanochtend om 7.10 uur weggegaan. We hebben 30 km. voor de boeg, omdat er niet eerder een camping is dan in Schimmert. Het is een zeer warme dag. Hittegolf??? We komen door het "IJzerbos". Jammer dat er alleen maar asfaltpaden door heen lopen. We komen door Limbricht, waar een mooi kasteeltje staat en een uitgedost gezelschap zit te tafelen. Het blijken bruiloftsgasten te zijn in prachtige feestgewaden. Ze nemen Cor een beetje in de maling. Het kasteel is niet open, dus kunnen we het niet bezichtigen. we komen door het dorpje Windraak, waar een heilbron is, die water levert aan de p.p.ers. Het is allemaal vernield, dus geen water voor ons. er staat een bankje, met daarnaast deze toepasselijke tekst:

Pieterpadders en zo meer
als uw tong droog voelt als leer
en blaren kwellen al te zeer
vindt dan hier uw krachten weer.
en
Geneeskrachtig water tegen:
dorst
platvoeten
andere kwalen:
stuipen, bedwateren, zadelpijn, schurft

Er zijn hier veel grintpaden. Doet me aan Frankrijk denken. We komen langs de 7 voetvallen (statiën) en door de "Hof van Olijven". We gaan picknicken op een schaduwrijk plekje in de tuin van de St. Paulusstichting. het glooit hier prachtig en de panorama's zijn schitterend. We komen om 16.30 uur op de camping aan, moe en bezweet. De hele dag heb ik bij elke pauze van T-shirt gewisseld, zo transpireerde ik. Onze vriend "Sjakie" staat hier al. Hij heeft 4 blaren en wil hier een rustdag houden. Ik dompel me even heerlijk onder in het minizwembadje. Er staat hier van alles: jong en oud, en ook veel wandelaars. Onderweg zijn we nog een echtpaar tegengekomen met tentje op de rug. Zij kwamen uit Maastricht en wilden in één ruk door naar Pieterburen.
,s Avonds wandelen we nog even naar Schimmert en halen er een patatje. We hadden nl. i.p.v. yoghurt, drinkyoghurt gekocht, dus we hadden nog enige honger. 's Nachts slapen we niet al te best. Rond 3.00 uur komen er jongens en meisjes nogal luidruchtig hun tent opzoeken. Bovendien slaat er elk half uur een kerkklok.

29-7
Om 9.oo uur gaan we op pad voor onze laatste 20 km.
"Vertrouwen is goed, maar controle is beter". Uitspraak van een meneer op een bankje. In Bemelen lopen een paar plaatselijke vakantiegangers met ons mee en we drinken er koffie op een groot terras. Het is weer stalend, zonnig weer. Op het terras treffen we nog een paar p.p.dames. Als we weer verder lopen, raken we het spoor totaal bijster. We lopen de n.s. wandelroute, naar later blijkt. Deze markering lijkt heel erg op die van het Pieterpad. Via een andere weg komen we weer op de juiste route en treffen daar ook weer de p.p.dames.en samen lopen we een eindje op. Zij gaan in Maastricht overnachten en morgen naar het eindpunt. Wij gaan verder door een heet Maastricht en eten op een bankje aan de Maas. Om 15.43 uur bereiken we de finish en komen aan bij de gedenksteen op de St. Pietersberg. Hoera!!! het is volbracht. Er zit een echtpaar op een bankje, dat onze prestatie maar geweldig vindt. Hij maakt een aantal foto,s van ons en zij wil ook met ons geportretteerd worden. Op de terugweg halen we onze oorkonde op in chalet "Bergrust", drinken daar wat en schrijven in het Pieterpadboek. Dan gaan we op zoek naar de camping. We vinden hem wel, maar het is minstens een uur lopen. Helemaal buiten Maastricht. Dit vind ik een echte afknapper. Als we eindelijk aankomen staat er een stadsbus pal voor de camping. ,s Avonds gaan we heerlijk uit eten, hier op de camping. Cor wil nog terug naar Maastricht, maar nadat we gedouched hebben is het al 20.00 uur en we zijn best wel moe. Maastricht bezoeken moet maar tot morgen wachten.

30-7
Vanochtend doen we heel rustig aan. We nemen de stadsbus en gaan eerst naar het station. Hier proppen we onze rugzakken in een bagagekluis en wandelen naar het centrum. We bezoeken o.a. Het Vrijthof en nog een kerkje. Het is erg heet en stoffig in de stad. Rond 18.00 uur houden we het voor gezien. We gaan naar het station, laten nog een laatste foto van ons maken en gaan met de trein terug naar huis.

Erna Kooistra


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }