foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"Henumont"

In de buurt van Spa in de Ardennen ligt het gehucht Henumont. Die naam wordt in elke hike die wij maken wel een keer uitgesproken. Het verhaal gaat als volgt: Lang geleden in het prille begin van onze relatie gingen mijn vrouw (Lila) en ik voor het eerst een lang weekend samen naar buiten. Mountainbiken en wandelen vanuit de camping in Remouchamps. Wat we toen nog niet van elkaar wisten, is dat ik meer op kaart en kompas vertrouw en zij meer op visuele herkenning. Dat laatste is ook niet zo gek voor iemand die als kleuter al dapper mee de bergen in ging.
Hoe dan ook, we hadden er de eerste dag een mooie mountainbike-route opzitten, slechts onderbroken door het te vaak plukken van bramen.

De tweede dag kozen we een dagwandeling uit op de ter plaatse verkrijgbare kaart. Het begin ervan viel samen met de eerder afgelegde mountain-bike route. Vrolijk kletsend in het zonnetje gingen we op pad en na een poosje kreeg ik door dat er zelfs routenummers aangebracht waren. Een ander nummer dan er op de kaart stond, maar daar was ik in ItaliŽ al aan gewend geraakt. Ik checkte regelmatig de kaart en alles was onder controle. Nog geen half uurtje later opperde mijn lief voor het eerst dat we volgens haar toch niet helemaal goed gingen. Ze meende stukjes mountainbike-route te herkennen. Deze motie van wantrouwen pareerde ik door nog eens uitgebreid met kaart en kompas aan de gang te gaan. Zelfs het gehucht drie kilometer verderop had een naam op de kaart, iets met een "S". Welke weet ik nu niet meer; sommige feiten verdringen onze hersenen kennelijk voorgoed. Gewoon nog even doorstappen en het bewijs van mijn orientatie-kwaliteiten zou geleverd worden.

Gelukkig hadden de Belgen zelfs bij dit gehucht een weliswaar wat verbleekt maar toch goed leesbaar naambord geplaatst. "Henumont", las ik hardop. Dat leek niet op iets met een "S". Achter mij werd geprobeerd niet hardop te lachen.

Dat gaf bij mij wel even een dipje. Tegenwoordig weet ik dat 'hinein-interpretieren' mijn grootste valkuil is. We verdwalen nog regelmatig en ik ben nog steeds de laatste die het toegeeft; omdat ik te lang druk blijf met het naar de kaart toe kletsen van de afwijkende werkelijkheid. Gelukkig ben ik ook nog steeds de eerste die ons er uit redt. Net als toen in Henumont. Ik kon mijn aanzien wat opvijzelen door ons in een rechte lijn alsnog naar het dorp met de "S" te gidsen. Dwars door bos en hei, over een beek en door een weiland. Binnen het uur stonden we in het goede dorp. Waarom ze geluidloos een halve pas achter mij aan liep door het weiland begreep ik pas later. Ze is bang voor koeien. Eindelijk gerechtigheid.

Henk van der Spek (aka enduro)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }