foto

Woestijn in Nederland: Loonse en Drunense Duinen

In Noord-Brabant, tussen Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch ligt het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: een uniek stuk natuur in ons eigen land met welhaast het grootste stuifzandgebied van Europa. Omsloten door groene bossen en voorzien van verscheidene wandelpaden dus een ideale plek voor een wandeltocht.

Een stukje geschiedenis
In vroeger tijden (rond de laatste ijstijd) ontstonden er in het Brabantse landschap hoge zandruggen, groeiend door de aanhoudende wind uit het noorden die zand en leem aanvoerde. Het gebied dat nu bekend staat als de LDD werd omringt door venen en beekdalen, welke al vrij snel werden bewoond door boeren. Doordat deze boeren echter hun eigen grond wilden verrijken, putten zij de omringende natuur dusdanig uit dat de bossen verdwenen en er stuifzanden ontstonden. Deze stuifzanden werden zo bedreigend dat er uiteindelijk eiken en naaldbomen omheen werden geplant om verdere groei tegen te gaan. Tegenwoordig wordt het aanplanten juist aan banden gelegd zodat het laatste resterende stuifzandgebied niet verder zal krimpen.

Duinen van wel 15 meter hoog
Wie één van de vele wandelroutes binnen het nationale park bewandelt komt al snel uit bij het centrale deel met de stuifzanden. Hier vind je duinen van soms wel 15 meter hoog; hoog genoeg om te kunnen dienen als uitkijkpunt voor de rest van de wandeling. Maar ook de omringende bossen bieden de wandelaar voldoende afwisseling om te kunnen genieten en -in de zomer- de nodige verkoeling in de schaduw na het lopen in het losse zand.

Paaltjes-routes
Binnen het park zijn er verschillende zogenaamde paaltjes-routes uitgezet. Deze routes zijn makkelijk te volgen, omdat de signalering bestaat uit korte paaltjes in de grond. Er zijn er 6 in totaal, kriskras door het hele park. De kortste is 3,5 kilometer, terwijl de langste slechts 5 kilometer is. De routes kunnen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden, zodat je zelf kunt bepalen wat je wilt zien en hoe ver je wandelt.

Genoeg horeca-gelegenheden
Zeker tijdens warme zomerdagen zal de wandelaar bemerken dat het lopen in het losse zand met de zon hoog aan de hemel erg vermoeiend is. Gelukkig zijn er aan de rand van het park dan ook voldoende horecagelegenheden. Bosch en Duin, De Rustende Jager, De Roestelberg en Café De Drie Linden zijn waarschijnlijk de bekendsten daarvan. En tijdens de zomerse weekenden kun je ook het geluk hebben om een mobiele ijskar tegen het lijf te lopen.

Bereikbaarheid
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is gemakkelijk te bereiken. Met de auto uiteraard (hoewel parkeren tijdens zonnige weekenden een probleem kan zijn), maar vooral ook met fiets of per openbaar vervoer. Er rijden bussen van onder andere de stations in Tilburg en 's-Hertogenbosch, waar overigens ook fietsen kunnen worden gehuurd om de tocht per fiets te beginnen. Een kaart kan je kopen bij de meeste horeca-gelegenheden, de plaatselijke VVV's, natuurmonumenten of de ANWB.

Links:
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: http://www.nationaalpark.nl/ldd/
Loonse en Drunense Duinen: http://www.drunense.duinen.nl/
Loonse & Drunense Duinen Aktief: http://home-l1.tiscali.nl/~fm128072/
Natuurmonumenten: http://www.natuurmonumenten.nl/
Andere wandelroutes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }