foto

Kustwandeling op niveau: White Cliffs of Dover

Net aan de andere kant van het Kanaal liggen de beroemde white Cliffs of Dover, een indrukwekkende kust met hoge witte kliffen en woeste golven. De vele wandelpaden die hier lopen en de grote variatie aan planten en dieren die je tijdens de wandeling hier tegenkomt maakt het een prima bestemming voor een dagtocht of weekend-wandeling.

Kalkgrond wordt kalkkust
Zo'n half miljoen jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd toen de Groot BrittaniŽ nog niet eens een echt eiland was, werden grote delen van dit van Europa bedekt door een dikke laag ijs. De grond die gedurende vele miljoenen jaren werd gevormd door overblijfselen van zeedieren en planten bestond voornamelijk uit kalk. Toen het ijs smolt en de sterke stromingen de grond verder uitsleten ontstond het kanaal en braken grote delen van de nieuw ontstane kust af door het geweld van de zee. Zo ontstonden de witte (kalk) kliffen, die ook vandaag de dag nog steeds langzaam maar zeker door de zee worden opgelost. Elk jaar verliezen de white cliffs zo'n 3 tot 5 centimeter, terwijl gedurende sommige stormen soms zelfs een meter kust wordt weggeslagen.

Grote verscheidenheid van planten en dieren
De unieke samenstelling van de grond en de ligging van de cliffs zo vlak aan zee zorgen voor een zeer grote verscheidenheid aan planten en dieren. Wandelen in dit gebied is dan ook een genot voor liefhebbers van bijzondere bloemen en planten, van insecten of van vogels. Zo kun je er zeldzame planten en bloemen vinden en een gigantische hoeveelheid vlinders en andere insecten. Zeker in de lente is het schitterend om te wandelen tussen de in bloei staande bloemen en vele vlinders die daar op af komen.

Verdwalen is onmogelijk
Omdat het hier een kustroute betreft is verdwalen gewoonweg niet mogelijk. Je besluit gewoon welke kant je opwandelt en vertrekt. Uitkijken over zee en genietend van de frisse zeewind kun je het zo makkelijk uren uithouden. Vanuit Dover kun je richting het noordoosten wandelen om onder andere Walmer Castle te bezoeken, waarna de tocht door kan gaan tot Deal om daar een ander kasteel te bezoeken (Deal Castle). Besluit je om vanuit Dover richting het westen te gaan, dan kom je onder andere langs Samphire Hoe, een leuke plek voor de kinderen om zich te vermaken (je kunt er picknicken, vissen, schilderen, etc.). In Folkstone kun je op het terras genieten van het uitzicht of aan het strand even een duik nemen in zee. Heb je geen zin of energie om terug te lopen, dan kun je vanuit dit dorp eenvoudigweg de trein terug naar Dover nemen. Heb je overigens de smaak te pakken, dan kun je ook de North Downs Way lopen: een 251 kilometer lange tocht van Farnham (Surrey) tot aan de Jubilee Gardens in Dover.

Dover Castle
Heb je genoeg frisse lucht binnen, dan wordt het tijd om de donkere gangen van Dover Castle te bezoeken. Deze burcht is vanaf de kust nauwelijks waarneembaar, maar is van grote betekenis voor Groot BrittaniŽ. Al sinds vroeger tijden was er op deze plek een kasteel. In de tijd van Napoleon werd het gebruikt als verdedigingswerk, maar later, tijdens de tweede wereldoorlog, werd het pas echt goed gebruikt als hoofdkwartier van vice-admiraal Ramsay. De 'secret wartime tunnels' herbergden niet alleen complete eenheden van verbindingstroepen, maar ook een compleet hospitaal. Tegenwoordig kun je er heerlijk ronddolen in het huidige museum en hier en daar de sfeer opsnuiven van die tijd.

Bereikbaarheid
Er zijn verschillende manieren om Dover te bereiken vanaf het vaste land. Heb je weinig zin om zelf al te ver te rijden, ga dan naar Oostende (BelgiŽ) om van daaruit de Hoverspeed-bus naar het Franse Calais te nemen. Dat is niet al te duur, maar je bent redelijk lang onderweg met de bus (ongeveer 1,5 uur). Wil je minder lang onderweg zijn en vind je het niet erg om zelf wat verder te rijden, dan kun je rechtstreeks via Calais gaan. Van daaruit kun je dan kiezen om ofwel de boot te nemen (hovercraft) of door te rijden via de kanaaltunnel. Daarbij maak je gebruik van een treinverbinding en parkeer je de auto als het ware in de trein, die je vervolgens via de tunnel naar Dover brengt.

Links:
Whitecliffscountry.org.uk: http://www.whitecliffscountry.org.uk/
North Downs Way: http://www.nationaltrails.gov.uk/northdownsframeset.htm
Eurotunnel: http://www.eurotunnel.com/
Hoverspeed: http://www.hoverspeed.com/
National Trust (White cliffs): http://www.nationaltrust.org.uk/places/whitecliffs/
English Heritage (Dover Castle): http://www.english-heritage.org.uk/
Andere wandelroutes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }