foto

Dutch Mountains: langs de N-70

1970 was het Europees jaar voor de natuurbescherming. Om dat te vieren werd in het schitterende natuurgebied ten oosten van Nijmegen een nieuwe natuurwandelroute geopend: de N-70.

Berggebied in Nederland
Duivelsberg, Kleverberg, Sterrenberg, Stollenberg, Boterberg... geen opsomming van bergen in de Belgische Ardennen of Zuid-Afrika, maar gewoon een kleine greep uit de bergen die je kunt vinden nabij Berg en Dal in het oosten van ons land. Geen superhoge bergen van duizenden meters hoog natuurlijk, maar toch nog tussen de 20 en 90 meter. Gedeeltelijk te danken aan opstuwingen door ijs in de ijstijd, anderzijds aangelegd door mensen in de 11 eeuw om te dienen als verdedigingswerken. Tegenwoordig is het gebied bekend onder de namen van de verschillende reservaten waarin het is opgedeeld: 'Natuurreservaat Duivelsberg', 'De Heerlijkheid Beek' en 'Hengstdal'.

Kastanjebomen en orchideeën
Het landschap waar de N-70 doorheen trekt is bijzonder afwisselend. Dichte bossen met grote kastanjebomen (welke door de Romeinen werden geïntroduceerd in ons land) en smalle laantjes die ons voeren naar de meer uitgestrekte velden en graslandjes met verschillende soorten orchideeën. Ook aan dieren is er geen gebrek, want we komen tijdens de tocht bijvoorbeeld spechten en uilen tegen en met een beetje geluk hier en daar een ree of een das. Lopen we in de vroege avonduren, dan is de kans niet gering dat we vleermuizen boven ons hoofd zien scheren, op zoek naar insecten voor hun ontbijt. Ze zijn dan immers zojuist ontwaakt in hun holen die zich soms bevinden in de holle stammen van de grote kastanjes of beuken.

Vergezichten van Arnhem tot Duitsland
Juist door de grote hoogteverschillen op deze route komen we soms op schitterende uitkijkpunten. Zo kun je vanaf het uitkijkpunt nabij 't huis te Schengen prachtig over de Ooypolder kijken. Persingen, het kleinste dorpje van Nederland, ligt in het zicht, maar ook de stad Arnhem als het weer een beetje meewerkt en helder is. Vanaf de Duivelsberg, het hoog(s)te punt van het reservaat, hebben we zelfs uitzicht op dorpjes die in Duitsland liggen en het mooie Wylermeer. Stuk voor stuk uitzichten die de moeite van het klimmen meer dan waard zijn.

Genoeg horeca
Als er ergens over is nagedacht tijdens het uitzetten van deze route, dan is het wel de inwendige mens. Er zijn namelijk bijzonder veel horecastops in te bouwen, van gezellige bruine cafés tot heerlijke pannenkoekenhuizen waar het moeilijk kiezen is uit het grote aanbod van heerlijke pannenkoeken. Zo kun je midden in het natuurreservaat De Duivelsberg genieten van een oer-Hollandse pannenkoek in pannenkoekenhuis 'De Duivelsberg' of in Berg en Dal bij 'De Heksendans'. Zeker door de kinderen zal een dergelijk stop zeker worden gewaardeerd.

Bereikbaarheid
De N-70 is bijzonder makkelijk te bereiken. Dit komt omdat de route gemakkelijk kan worden gestart op één van de 7 verschillende startpunten. Bus 8 rijdt bijvoorbeeld langs restaurant 'De Sterrenberg' in Beek en pretpark 'Tivoli' in Berg en Dal. Ook lijn 58 (halte Wylerbad) kan uitkomst bieden als u wilt beginnen in Beek bij het Wylerbergmeer. Met eigen vervoer kunt u op diverse plekken langs de route uw auto parkeren. Dit kan onder andere bij pretpark 'Tivoli' in Berg en Dal of vlakbij restaurant 'De Sterrenberg' of Parkhotel 'Val Monte' in Beek.

Links:
Startpunten N-70: http://n70.sitefx.nl/
Berg en Dal: http://hafabra.tmfweb.nl/index.html
Ubbergen: http://www.toerisme-ubbergen.nl/
Pannenkoekenhuis De Duivelsberg: http://www.pannenkoek.nl/
Beschrijving wandeling N-70: http://www.hiking-site.nl/club/events_n70.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }