foto

Wandelen in de Duitse Eifel

Net over de grens in het zuiden ligt een schitterend wandelgebied dat nog door velen ontdekt moet worden: de Duitse Eifel.

Vulkanen en kratermeren
De natuur in de Eifel is redelijk verschillend van bijvoorbeeld de Ardennen die toch redelijk dicht in de buurt liggen. Voornaamste reden hiervan is dat in het verre verleden de streek geteisterd werd door vele actieve vulkanen. Nu zijn deze allemaal al sinds miljoenen jaren tot rust gekomen en zijn ze veranderd in schitterende vulkaanmeren. Ook kenmerkend is uiteraard de vulkanische ondergrond die dit met zich mee brengt.

Ingesloten oase van rust
Eigenlijk is de Duitse Eifel een oase van rust die van bijna alle kanten wordt ingesloten door grote steden. In het noorden zijn dat Aken en Bonn, in het oosten Koblenz en in het zuiden Trier. Ook het bekende industriële Ruhrgebiet is vrij dichtbij. In het westen grenst de Eifel aan de Belgische Ardennen. De natuurlijke grenzen in het oosten en zuiden worden overigens vooral aangeduid met de Rijn en de Moezel.

Meer dan genoeg paden
De Eifelverein is een vereniging van vrijwilligers die zorg draagt voor het onderhoud aan de vele wandelpaden in het gebied. Ook brengt zij regelmatig goede kaarten en route-beschijvingen uit, welke een must zijn voor de wandelaar. Deze kaarten en gidsen zijn overigens bij vrijwel alle lokale toeristenbureaus te koop en ook vaak bij kiosken in de omgeving. Dat is ook niet verwonderlijk, want het aantal paden in het gebied is overweldigend. Goed onderhouden, duidelijk gemarkeerd en vrijwel altijd goed begaanbaar. Niet alleen korte lokale routes, maar ook bijvoorbeeld lange-afstandsroutes zoals de Europese E-routes lopen kriskras door de Eifel.

Plaatsjes met charme
Tijdens het wandelen in de Duitse Eifel hoef je je overigens niet alleen te beperken tot het wandelen in de vrije natuur. Ook de kleine plaatsjes in de omgeving hebben zeker hun charme en zijn een bezoekje waard. Zo kun je in Prüm bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Sint-Salvatorkerk, een schitterende oude abdijkerk. In Gerolstein komen vooral geologen aan hun trekken in verband met de vele vondsten die er gedaan zijn. En de liefhebbers van lekker eten en goede wijn kunnen pas echt genieten in de Ahrvallei. Vergeet vooral niet om een lokale rode wijn te proberen!

Bereikbaarheid
Zoals gezegd is de Eifel lekker dicht in de buurt. Niet alleen met de auto, maar ook met openbaar vervoer. Met de internationale trein kun je immers makkelijk in Aken of Keulen komen om vervolgens vanaf daar een lokale trein naar de Eifel te nemen. Openbaar vervoer binnen het gebied is goed geregeld, zeker met de boemeltreintjes die je zelfs naar de kleinere plaatsjes brengen.

Links:
Eifelverein: http://www.eifelverein.de/
Eifel.de: http://www.eifel.de/
Eifel-online.de: http://www.eifel-online.de/
Eifel Tourismus: http://www.eifel.info/
Eifel-wandern-ahrtal.de: http://www.eifel-wandern-ahrtal.de/
Andere hiking-routes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }