foto

Wandelen langs de Brabantse Dommel

In het zuiden van ons land stroomt een klein riviertje het Brabantse land binnen: de Dommel. Langs deze rivier zijn er tal van mogelijkheden om een lekker dagje te wandelen.

Malpie bij Valkenswaard
Daar waar de Dommel het land instroomt zijn de mogelijkheden voor schitterende wandelroutes meteen veelzijdig. In het natuurgebied Malpie kun je vanaf de Venbergse Watermolen een gemarkeerde wandelroute volgen welke je de mooiste plekjes van dit kleine natuurgebied laat zien. Het gebied staat bekend om zijn heldere vennen waar je vaak de mooiste libellen kunt zien rondvliegen. Het rad van de Venbergse Watermolen draait weliswaar nog wel af en toe, maar tegenwoordig staat hij toch bekend als pauzeplek voor fietsers en wandelaars die er langskomen.

Genneper watermolen
Verder naar het noorden kom je net vˇˇrdat je Eindhoven bereikt de Genneper watermolen tegen. Deze oude watermolen ligt ook aan de Dommel en biedt voor hen die willen een prima beginpunt om wat meer te leren van de directe omgeving. Hier ligt immers ook het Milieu Educatie Centrum. Zowel voor volwassenen als kinderen zijn er hier veel mogelijkheden om iets te leren over de natuur en het milieu. Ook is er het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven gevestigd dat op zeer praktische wijze laat zien hoe het er in deze streek in vroeger dagen aan toe ging.

Vennekespad
Het Vennekespad is een door het NIVON uitgestippeld streekpad dat een prima beeld geeft van een klein deel van de dommel. Vooral tussen Eindhoven en Boxtel loop je vaak door het dommeldal en direct in het zicht van de rivier. Als je de routebeschrijving bij de NIVON koopt doe je er echter goed aan om ook meteen de updates ervan te downloaden van hun site. De gids is immers al in 1997 uitgegeven en bevat hier en daar onjuistheden die met de updates makkelijk verbeterd of omzeild kunnen worden

Tempus Arti
Volgen we de Dommel nog verder, dan komen we bij Sint Michielsgestel. Hier vindt t/m 14 september 2003 een bijzondere openlucht tentoonstelling plaats: Tempus Arti. Zowel in Nederland als in BelgiŰ zijn er gedurende enkele maanden in de open lucht bijzondere kunstwerken te zien. In Nederland zijn de kunstwerken geplaatst langs een fietsroute in de gemeenten Schijndel en Sint Michielsgestel en enkele van de kunstwerken zijn te vinden langs de Dommel. En als de kunstwerken dan toch bezoekt kun je meteen schitterend wandelen. Bijvoorbeeld tussen Sint Michielsgestel en 's-Hertogenbosch, waarbij je onder ander Kasteel Maurick en het natuurgebied de Bosschebroek passeert.

Ook andere activiteiten
Naast wandelen leent de Dommel zich natuurlijk ook voor andere activiteiten. Zo kun je op verschillende plaatsen een kano huren om de rivier op die manier te ontdekken. Startpunten zijn er onder andere in Son en Breugel, Sint Oedenrode, Liempde, Boxtel en 's-Hertogenbosch.

Links: Genneper Parken: http://www.genneperparken.nl/
Tempus Arti: http://www.tempus-arti.org/
Vennekespad (NIVON): http://www.pz.nl/nivon/wandelen/laws/vennekespad/index.htm
VVV Brabantse Meierij: http://www.brabantsemeierij.nl/
Waterschap de Dommel: http://www.dommel.nl/
Andere hiking-routes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }