foto

Waar de reuzen wonen: Jotunheimen

Het nationaal natuurpark Jotunheimen werd in 1980 officieel beschermd gebied. Met een oppervlakte van meer van 1100 vierkante kilometer en alle hoogste bergen van Noorwegen is het een schitterend gebied voor meerdaagse wandelingen.

Peer Gynt-pad
In Jotunheimen zijn er meer dan 50 gemarkeerde wandelpaden om je te vermaken. Toch zijn er zeer veel bezoekers die speciaal kiezen voor het Peer Gynt-pad. Het pad is genaamd naar Peer Gynt, die op de rug van een rendier hier vliegensvlug over de Besseggen-graat rende. Gelegen tussen twee bergmeren (Gjende, het grootste meer van Jotunheimen en het hoger gelegen Bessvatn meer) biedt dit pad een schitterend uitzicht over zowel beide meren als een deel van Jotunheimen en de wijde omgeving. Je begint de route eerst met een korte boottocht met de veerboot die je naar het begin van de route brengt, vervolgens begin je aan de klim die je naar het uitzichtpunt brengt vanwaar je goed zicht hebt op beide meren. Vanaf dat punt kun je vervolgens zelf kiezen welke kant je opgaat: of rechtstreeks naar beneden waar je aan het Gjende-meer kunt genieten van een warme kop soep of verder trekkend dieper Jotunheimen in.

Galdh°piggen
Ook de hoogste berg van Noorwegen, de Galdh°piggen, is in het park te vinden. Hoewel de hoogte van 2469 meter veel bergbeklimmers wellicht te laag is, kan de tocht naar de top voor veel bergwandelaars net iets te hoog gegrepen zijn. Het is een redelijk zware tocht over besneeuwde paden die je ook over de gletsjer voert. Afhankelijk van hoe je de top wilt benaderen doe je er als wandelaar dan ook goed aan om voor de gletsjeroversteek gebruik te maken van een gids. Ben je eenmaal op de top, dan kun je genieten van het schitterende uitzicht over het park. Althans.. als het weer meewerkt, want vaak zul je te maken hebben met mist of laaghangende bewolking.

Allemansrecht
Vooral voor wandelaars is het zogenaamde allemansrecht een uitkomst: je mag volgens dit recht namelijk wandelen en kamperen waar je maar wilt. Maar dat is slechts de grote lijn van het recht. In de realiteit komt het er op neer dat je bijzonder goed moet uitkijken dat je de natuur geen schade toebrengt en dat je bijvoorbeeld niet zo maar op planten stapt of vuur maakt om een pannetje water te koken. Als iedereen zich aan deze simpele fatsoensnormen houdt, dan zou het recht voor altijd kunnen blijven bestaan. Steeds vaker gaan er echter stemmen op om het allemansrecht aan banden te leggen omdat er te veel 'natuurliefhebbers' in dit recht een soort vrijbrief zien om overal dwars doorheen te stoempen zonder rekening te houden met de natuur zelf.

Georganiseerd op pad
Voel je er niets voor om alleen op pad te gaan of wil je liever dat iemand anders de meeste voorbereidingen doet voor je, overweeg dan eens om georganiseerd op pad te gaan. Er zijn verschillende reisorganisaties die wandelarrangementen voor Jotunheimen aanbieden (oa. SNP Natuurreizen, Intertrek en Te Voet). Via De Wandelwaaier in Amsterdam kun je ook je hele trip laten organiseren, inclusief kaarten en overnachtingen. In Noorwegen zelf kun je terecht bij bijvoorbeeld Den Norske Turistforening (DNT) voor het boeken van overnachtingen in hutten.

Bereikbaarheid
Noorwegen is het makkelijkst te bereiken per vliegtuig of per boot. Diverse vliegmaatschappijen vliegen direct op Oslo of Bergen van waaruit je vervolgens de bus kunt nemen naar Jotunheimen. Ook kun je er voor kiezen om met eigen auto te gaan, maar dan zul je rekening moeten houden met de lange 'afstanden' in Noorwegen. De wegen in Noorwegen zijn een genot om op te rijden, maar niet voor mensen die snel van A naar B willen. De vele bochten, tunnels, bruggen en veerboten zorgen ervoor dat je veel minder snel afstanden aflegt dan je wellicht gewend bent. Daar staat echter tegenover dat je dan wel al lekker kunt genieten van het land en de vrijheid hebt om met je eigen auto te gaan en staan waar je wilt als het weer in de hoge bergen van Jotunheimen niet meewerkt.

Links:
Visit Lom: http://www.visitlom.com/
Den Norske Turistforening: http://www.turistforeningen.no/
Noors Verkeersbureau: http://www.visitnorway.com/
Voettocht door de Jotunheimen: http://www.xs4all.nl/~jvdv/index-jt.html
Noorwegen.startpagina.nl: http://noorwegen.startpagina.nl/
Wandelgids Noorwegen (boekrecensie): http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_wn.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]