foto

Wandelen langs wijngaarden in het Jekerdal

Apostelhoeve, Domaine Jekerdal, Château Neercanne, Domaine des Blaireaux... zomaar een greep uit de vele grote en kleine wijngaarden die Nederland in de streek rond Maastricht rijk is. Wijngaarden die prima te voet kunnen worden bezocht.

Jekerdal
Het Jekerdal dankt zijn naam aan de kleine meanderende rivier de Jeker die even ten zuiden van Maastricht zorgt voor dit schitterend landschap. De Jeker ontspringt in België, in Lens-Sint Servais en stroomt vervolgens richting Nederland. Alleen de laatste paar kilometer stroomt hij door Nederlands grondgebied en komt daar vervolgens uit in de Maas. Precies rond die plek zijn in vroeger tijden mensen hun kampen gaan opslaan, wat uiteindelijk heeft geleid tot de stad Maastricht. Langs het riviertje zijn verschillende bezienswaardigheden, onder andere het schitterende kasteel Neercanne dat zich als wijngaard ook wel Château Neercanne laat noemen. Maar wat waarschijnlijk het meest opvalt is uiteraard de Sint Pietersberg ten oosten van het dal en de wijngaard van de Apostelhoeve aan de westkant.

Apostelhoeve
De Apostelhoeve is waarschijnlijk de bekendste wijngaard van Nederland. Gelegen op de flanken van de steile Louwberg profiteren de stokken van deze gaard van de beschutting tegen de westenwind en van de opstijgende warme lucht. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de gaard tot de grootsten van Nederland behoort. De Apostelhoeve is te bezoeken voor groepen die een rondleiding willen en op die manier iets willen horen over hoe de wijn wordt gemaakt. Uiteraard behoort het proeven van de verschillende wijnen uit eigen gaard tot de rondleiding

Château Neercanne
Naast de Apostelhoeve kom je op een tocht door het Jekerdal echter nog meer wijngaarden tegen. Het al genoemde Château Neercanne verder naar het zuiden is daar één van. Voor de bouw ervan moest een deel van de Cannerberg worden afgegraven. Grond die meteen is gebruikt om de verschillende terrassen rondom aan te leggen. Het kasteel zelf is gebouwd van mergelstenen, welke ook werden gewonnen in de groeve achter het kasteel. Tegenwoordig heeft het kasteel vooral een grote naam als restaurant met een indrukwekkende wijnkaart. De wijnen zelf worden bewaard in de oude Romeinse grotten van het kasteel.

Hoeve Nekum
De Hoeve Nekum ligt vlak voor de Apostelhoeve, dieper in het dal van de Jeker. De familie Bollen, die de hoeve in 1934 betrok, wilde 'iets' doen met de flanken van de Louwberg welke te steil waren voor gewone landbouw. Net als de gaarden van de Apostelhoeve is de ligging ideaal voor druiven, dus de keuze voor het aanleggen van een wijngaard was snel gemaakt. Op de gaard wordt inmiddels Auxerrios, Müller- Thurgau, Riesling en Pinot Noir verbouwd en sinds 1994 is ook deze gaard open voor bezoekers met een eigen proeflokaal.

Bereikbaarheid
Het Jekerdal is met de auto prima te bereiken vanaf Maastricht. Veel beter is het echter om ofwel de auto in Maastricht te parkeren ofwel met openbaar vervoer te komen. Vanaf Maastricht is het namelijk makkelijk om te voet het Jekerdal te bereiken. Je kunt daarbij rechtstreeks naar het Jekerdal wandelen, maar leuker is het wellicht om het via de Sint Pietersberg te doen. Dan heb je direct een mooi uitzicht over het dal tijdens de benadering ervan.

Links:
Apostelhoeve: http://www.apostelhoeve.nl/
Hoeve Nekum: http://www.hoevenekum.nl/
Limburgs Landschap: http://www.limburgs-landschap.nl/
Wijngaardenwandeling: http://addictive.zenidhost.net/zwarts/wandeling.htm
Wijngaarden in Limburg: http://www.dewijnhoek.nl/nederland/lim.html
Andere wandelroutes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }