foto

Paris à pied: wandelen door Parijs

Parijs biedt voor wandelaars meer dan een romantische wandeling langs de Seine. Bewegwijzerde routes maken het mogelijk de stad eens van een geheel andere kant te zien.

Paris à pied
Paris à pied betekent letterlijk vertaald: Parijs te voet. En dat is precies wat de gidsen met deze naam je te bieden hebben: twee schitterende wandelingen die de stad van noord naar zuid of van west naar oost doorkruisen. Met veel extra informatie over de wijken waar je doorheen wandelt geven beide wandelingen je een prima beeld van hoe Parijs was in vroeger dagen en hoe de moderne tijd gebouwen en het leven in Parijs hebben veranderd.

Traversée 1: onder de Eifeltoren door
Deze route loopt van west naar oost waarbij je tot twee keer toe de Seine oversteekt. Voor mensen die Parijs al een beetje kennen zal deze route de meest bekende monumenten passeren en je daarbij onder andere door 16e en 7e arrondissement leiden. De route begint bij het schitterende Porte Dauphine, een schitterend oud metrostation. Al wandelend langs het Lac Inferieur kom je onder andere langs het grote Dôme des Invalides en ga je richting de Eifeltoren. Na de Eifeltoren voert de route ons door het park van de École Militaire, waar Napoleon zijn trucs nog leerde. Uiteraard wandelen we door het bekende Quatier Latin, waarbij bekende namen als Hemmingway en Descartes soms opduiken als oude bewoner van een pand of bezoeker van een café. Via de groene Jardin des Plantes komen we opnieuw uit bij de Seine, welke we via de beroemde Pont de Bercy oversteken. Na wat omzwervingen komen we opnieuw in het groen terecht: ditmaal bij het Lac Daumesnil. Een laatste stopplaats, want niet veel verder eindigt de route bij Porte Doree. De totale afstand van deze route bedraagt zo'n 19 kilometer.

Traversée 2: wandelen door de tijd
Het is voor iedereen bekend dat in grote steden de oude gebouwen en wijken in de tijd moeten wijken voor nieuwbouw en grote kantoorgebouwen. En natuurlijk is dat in Parijs niet anders, hoewel Parijs ook nog complete wijken waar de oude huizen in tact zijn gebleven. Traversée 2, de route van noord naar zuid laat je zien hoe groot het verschil kan zijn in bouwkunst over de periode van honderden jaren. Je loopt namelijk door hele oude wijken, zoals in het 10e arrondissement, waar de huizen in de afgelopen 100 jaar niet lijken te zijn aangetast door de vele vernieuwingen er omheen. De route begint bij La Villette, een dorp dat in vroeger dagen bekend stond om de veemarkten en abattoirs, maar nu gezien wordt als een cultureel centrum. Een Butte Saint-Chaumont heb je vervolgens een schitterend uitzicht over Parijs zelf, waarbij je onder andere de Sacré Coeur, La Défense, de Eifeltoren en de Dôme des Invalides duidelijk kunt zien. Langs het Picasso-museum wandel je even later over de Rue Pavée, de eerste geplaveide straat van Parijs. Tuurlijk bezoek je de Notre-Dame als je Ile de la Cité doorkruist en neem je een kopje koffie op een terrasje in Quartier Latin. Even later passeren we het oude huis van Hemmingway en klimmen we langzaam maar zeker naar het hoogste punt: Butte aux Caille. De route is ongeveer 20 kilometer lang en is gemakkelijk te volgen middels de rood/gele markeringen.

Andere routes in en om Parijs
De traversée 1 werd geopend in 1996, waarna vier jaar later het de beurt was aan traversée 2. Beide tochten geven je als wandelaar een goed beeld van het echte Parijs, vaak ver verwijderd van de door toeristen overlopen bekende plaatsen. Wil je meer wandelen, dan zijn er om Parijs ook enkele GR-routes die de moeite waard zijn. Zo loopt de GR2 door (of om) Parijs en is er ook de GR14 die je het platteland om Parijs laat zien. Voor deze routes geldt echter dat je eerst buiten Parijs moet geraken en daar heb je vaak eigen vervoer voor nodig. Daarnaast is voor de genoemde 2 traversées een handzaam boekje verkrijgbaar dat alle noodzakelijke info geeft (Paris à Pied van de FFRP, ISBN 2856998291).

Bereikbaarheid
Parijs zelf is gemakkelijk te bereiken. Met de auto is de stad vanuit Nederland makkelijk te bereiken, maar veel mensen zullen de voorkeur geven aan de trein of het vliegtuig. Het grote voordeel van de beide traversées is dat ze beginnen en eindigen bij een metrostation. En aangezien Parijs bekend staat om diens goede metrolijnen, mag het duidelijk zijn dat het vinden van de startpunten een peulenschil is (scheelt ook een hoop zoekwerk met de auto!)

Links:
Wandelen door Parijs
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }