foto

Wandelen in en om Den Bosch

's-Hertogenbosch, Den Bosch voor de insiders, heeft als stad in het Brabantse landschap enkele leuke wandelingen te bieden aan de bezoeker. Niet alleen in de oude binnenstad zelf, maar zeker ook rond de vestingmuur er omheen en de omliggende regio.

Stadswandeling 's-Hertogenbosch
Startend in het oude VVV-kantoor dat gelegen is aan de oude markt in het centrum loopt er een rustige wandeling dwars door de stad langs de meest makante punten van Den Bosch. Het VVV-kantoor zelf is het bezoeken zeker al waard, omdat het ook een belangrijke historische waarde heeft. Het gebouw, 'de Moriaan', is het eerste bakstenen gebouw uit de Middeleeuwen. Maar naast het startpunt komt de tocht langs veel meer mooie punten in de stad. Zo brengen we een bezoekje aan Zoete lieve Gerritje, het vrolijke beeldje aan de Binnen-dieze. En natuurlijk mag een wandeling door de zeer rustige Uilenburg niet ontbreken. Hier lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan en kun je (zeker op rustige dagen) echt genieten van de stilte van de oude stad en het schitterende uitzicht langs het water. Vervolgens wordt opnieuw de markt bezocht, maar nu vanaf een andere kant zodat we een beter zicht krijgen op het mooie stadhuis. Vanaf hier gaat de route via de Parade (terrasjes in de zomer!) richting het hoogtepunt van de route: de Sint Jan, een grote kathedraal die tussen 1380 en 1520 werd gebouwd. Tot slot passeren we nog de Hinthamerstraat en enkele kleine zijstraatjes die in hun oude staat zijn gebleven om uiteindelijk opnieuw bij de markt uit te komen. Tijd voor een kop koffie en een Bossche bol.

Vestingswandeling 's-Hertogenbosch
In de tijd dat Den Bosch werd gesticht door Hertog Hendrik I werd ook begonnen aan de bouw van de stadsmuur. Deze muur was in ongeveer 1225 klaar en gold als bescherming van de kleine stad. Later, toen de stad behoorlijk was gegroeid, werd er een nieuwe muur gebouwd. De hier besproken wandeling voert langs en over de overblijfselen van deze 'nieuwe' muur, die pas vele jaren later werd afgebouwd. Ook deze route start bij het oude VVV-kantoor aan de markt, maar voert voornamelijk langs de rand van de oude binnenstad. Persoonlijk vind ik het stuk langs de spinhuiswal, met een wijds uitzicht over de Bossche Broek en een bezoek aan de Citadel, waar tegenwoordig het Rijksarchief van Noord Brabant is gevestigd, de hoogtepunten van deze route. De oude kanonnen die nog te zien zijn op het Bastion Oranje geven je wellicht een idee hoe men in vroeger dagen probeerde om de stad te beschermen. Deze wandeling duurt (net als de stadswandeling) ongeveer anderhalf uur en brengt je op het eind terug bij het VVV-kantoor aan de markt. Een routebeschrijving van deze en de voorgaande route zijn verkrijgbaar bij de VVV (Euro 1,60)

Meierij
De regio waar Den Bosch zich in bevindt staat ook bekend als de Meierij. In de Meierij zijn er zo'n 20 regionale wandelroutes uitgezet die elk de moeite waard zijn. Zo voert de Broek en Donk-route niet alleen langs de stadsmuren van Den Bosch, maar ook door de Bossche Broek, het Sterrenbosch en om Sint Michielsgestel (over de dijk langs de Dommel). Van alle routes zijn er uitgebreide beschrijvingen los te koop (Euro 1,40 per stuk), maar er is ook een verzamelmap verkrijgbaar met 20 wandelroutes in de Meierij (Euro 20,00).

LAW-routes
Verder zijn er nog redelijk wat LAW-routes die langs of door Den Bosch lopen. Het Peellandpad en het Pelgrimspad (LAW 7) zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Het Peellandpad (LAW 701) start in Den Bosch en voert via een tocht van 160 kilometer naar het Limburgse Roermond. Verder komt het Vierstromenpad uit in Den Bosch (startend in Bennekom, LAW 4-3). En voor de liefhebbers van het Brabantse landschap is er natuurlijk het Kempen- en Vennenpad (LAW 502) dat je vanuit Den Bosch naar Valkenswaard.

Bereikbaarheid
Den Bosch is zo centraal gelegen dat het gemakkelijk te bereiken is per trein. Rechtstreeks vanuit de richting Eindhoven/Maastricht, Nijmegen/Arnhem, Utrecht/Amsterdam of Tilburg/Breda. Vanaf het centraal station loop je vervolgens langs de Draak over de Wilhelminabrug naar het centrum.

Links:
Banketbakkerij Jan de Groot (Bossche Bollen)
Verslag Broek en Donk-route
VVV Brabantse Meierij
VVV 's-Hertogenbosch
Stichting Wandelplatform-LAW
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-11-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]