foto

Wandelen rondom de Bodensee

De Bodensee (ook wel Meer van Konstanz) is te vinden in het uiterste zuiden van Duitsland. Het meer wordt omringd door Duitsland, oostenrijk en Zwitserland en biedt voor wandelaars genoeg mogelijkheden om wekenlang te kunnen wandelen.

De Bodensee-Rundwanderweg
Wil je de Bodensee van alle kanten bekijken, dan is de Rundwanderweg je keus. Meer dan 250 kilometer voert deze route je helemaal om het meer heen, waarbij je nagenoeg altijd zicht op het water houdt. Letterlijk hoogtepunt van de route is de beklimming van de 1064 meter hoge Pfänder, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele meer. De Rundwanderweg kun je in principe overal rondom het meer beginnen, maar veel mensen geven er de voorkeur aan om in Konstanz, de stad die de naam heeft gegeven aan het meer van Konstanz.

3-Eintausender-Wanderung
Een erg leuke tocht die de moeite waard is, is de tocht langs 3 eenduizenders: de Pfänder, de Hochberg en de Hirschberg. Deze route begint bij het kabelbaan-station op de Pfänder (1064m) en voert dan naar het noorden naar de Hochberg (1069m) en vervolgens weer terug naar het zuiden (met een knik naar het oosten) in de richting van de Hirschberg (1095m). Na de Hirschberg wandel je weer terug naar de top van de Pfänder om met de kabelbaan weer af te zakken naar Bregenz.

Allgäuer Alpen
Ten oosten van de Bodensee vind je de Allgäuer Alpen: een schitterend gebied om te wandelen voor iedereen. Het gebied is goed toegankelijk en biedt zeer veel gemarkeerde wandelroutes. Deze routes zijn meestal geschikt voor de gemiddelde wandelaar met een beetje conditie, maar sommigen vragen net iets meer waarbij zowel handen en voeten gebruikt dienen te worden tijdens het klauteren. Maar vanaf sommige toppen van de Allgäuer Alpen heb je een schitterend uitzicht over zowel de Bodensee als de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, wat het de moeite van het klauteren zeker waard maakt.

Een sprookjeskasteel
Zo'n 60 kilometer ten oosten van het meer, vlakbij de Oostenrijkse grens aan de Allgäuer Alpen, ligt een groot sprookjeskasteel: Neuschwanstein, het kasteel van Ludwig II. Althans, als je het kasteel op een doordeweekse dag bezoekt en niet samen met de vele duizenden toeristen op een zaterdag of zondag. Rondom het kasteel vind je een grote hoeveelheid korte wandelroutes, elk de moeite meer dan waard. Neem vooral ook even de tijd om net achter het kasteel af te dalen om van beneden af het neerstortende water te horen, voelen en zien. Een gigantische waterval wordt door velen bekeken vanaf de brug die er bovenlangs voert, maar er zijn er maar weinigen die de moeite nemen om langs het pad/trapje af te dalen om het geweld vanuit een ander perspectief te bekijken. Het resultaat: genieten in je eentje van schitterend natuurgeweld, terwijl andere toeristen van bovenaf toekijken.

Ook voor skaters en fietsers
Loop je niet elke dag in je wandelschoenen? Ook dan kun je terecht aan de Bodensee. Het staat immers bekend als paradijs voor zowel skaters als fietsers. Voor beiden is er de mogelijkheid om, net als met Rundwanderweg, het meer volledig rondom te volgen. Bij de plaatselijke VVV's zijn kaarten verkrijgbaar van de route, terwijl je in de dorpen en steden aan de waterkant de route gemakkelijk kunt herkennen aan de bordjes.

Links:
Schloss Neuschwanstein
Bodensee ABC
Pfänderbahn
Konstanz
Allgäuer Wanderberge (Herbert Mayr)
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }