foto

Wandelen langs de Franse Autoroute du Soleil

Zo'n duizend kilometer Frans asfalt moet je afleggen als je met de auto vanuit Nederland naar Spanje rijdt. Maar gelukkig zijn er langs de autoroute meer dan genoeg mogelijkheden voor een korte of lange stop om de benen te strekken.

De Autoroute du Soleil
Eigenlijk is het heel moeilijk om de Autoroute du Soleil precies te definiëren. Sommigen zeggen dat het de snelweg is van Parijs, via Dijon en Lyon naar Marseille terwijl anderen zeggen dat het de snelweg vanaf Metz, via Dijon en Lyon naar de Spaanse Grens betreft. Beide opties bieden de reiziger echter meer dan genoeg mooie stopplaatsen om voor een halve of hele dag te wandelen en daarom hier onder een paar van de mogelijkheden.

De bron van de Maas
Ter hoogte van Chaumont en Bourbonne-les-Bains, waar de A31 en de A5 elkaar treffen, kun je afslag 8 nemen om een bijzondere bron te bezoeken: de bron van de Maas. Of eigenlijk zijn het twee bronnen, want pas bij het plaatsje Meuse komen ze samen en vormen ze een riviertje dat wij in Nederland kennen als de Maas. Het gebied hier (Champagne-Ardenne) kenmerkt zich door dichte bossen en veel heuvels die steeds weer mooie uitzichten bieden. Een stukje voorbij het dorpje, meer richting Bourbonne-les-Bains, heb je een grote hoeveelheid bewegwijzerde wandelroutes in lengte variërend van 1 tot 8 kilometer.

Mâconnais, langs de Saône
Een stuk verder naar het zuiden kom je langs Mâcon, stad aan de rivier de Saône. Natuurlijk kun je langs de Saône schitterend wandelen, maar ook kun je in deze streek kiezen voor wandelen tussen de wijngaarden. Iets ten westen van Mâcon ligt namelijk de mooie Val Lamartinien, waar 16 wandelroutes zijn uitgezet voor bezoekers. Deze routes zijn via Internet gratis te downloaden en variëren in lengte van 8 tot 16 kilometer. Bovendien is er tussen Cluny en Givry een oude spoorlijn omgetoverd tot perfecte wandel- en/of fietstocht. 45 kilometer lang voert deze 'Voie Verte' parallel aan de Autoroute du Soleil.

Het fort van Mornas
Iedereen die langs het fort van Mornas is gereden zal het herkennen: de kantelen die boven de enorme rotsformatie uitsteken, gedurende de avonduren prachtig verlicht en goed zichtbaar vanaf de snelweg. Het middeleeuwse dorpje Mornas is daarom zeker een bezoekje waard. Wandelend tussen de kasteelmuren waan je je terug in de tijd en vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht over de verre omgeving. Het schijnt dat je op heldere dagen zelfs Marseille kunt zien liggen. Even buiten Mornas (ten noordoosten) ligt het Massif d'Uchaux, waar je in de bossen genoeg wandelmogelijkheden hebt om een hele vakantie mee te vullen. Grootste trekpleister hier is echter de Tour du Massif d'Uchaux, waarbij je in een lus het gebied doorwandelt, startend in Mornas.

Vele andere opties
De hierboven genoemde mogelijkheden zijn slechts een zeer kleine greep uit de vele mogelijkheden. Zo valt te denken aan de 'wetlands' rond Spoy, bij voorbijgangers vooral bekend vanwege de waterski-piste die langs de snelweg ligt. Of waan je terug in de tijd op de Pont du Gard of binnen de geweldige stadsmuren van Avignon. Of pak het grootser aan beklim de Canigou, die je vlak voor de grens met Spanje al van verre kunt zien liggen. Er gaan diverse routes naar de top en het uitzicht is er schitterend.

Links:
Randonnes pédestres a Bourbonne-les-Bains (PDF)
Le Val Lamartinien
Macon-tourism.com
Autoroute-defrance.startpagina.nl
Groningen-Montpellier (Hielke Hylkema)
Hurktoilet.nl
Bestemming: Frankrijk


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]