foto

Wandelen in de bollenstreek

Zo tussen maart en mei is de bollenstreek het kleurrijkste gebied van Nederland om te wandelen. Uitgestrekte velden met onder andere tulpen en hyacinten zorgen niet alleen voor prachtige uitzichten, maar ook voor een zoete geur tijdens het wandelen.

De bollenstreek
De bollenstreek is grofweg het gebied tussen Hillegom en Leiden. Kleinere plaatsen als Lisse en Hillegom bloeien letterlijk en figuurlijk helemaal op als het bloeiseizoen begint. In de zomer geniet vooral Noordwijk aan Zee van een grote belangstelling, mede natuurlijk door de ligging aan zee en het schitterende duingebied waar het achter ligt. De liefhebbers van het kleurenspektakel van in bloei staande velden dienen tussen eind maart en begin mei het gebied te bezoeken. Vooral de grote velden bij Noordwijk en Heemstede zijn bijzonder mooi om te zien.

De Keukenhof
Veel mensen kennen het gebied vooral van de Keukenhof, een attractiepark waarin de bloementelers van Nederland hun beste beentje voorzetten. Het park an sich is eigenlijk al een dagwandeling waard, hoewel je dat dan vooral niet in een weekend moet willen doen. In de weekenden is het park namelijk volledig gevuld met dagjesmensen en komt er van rustig wandelen weinig terecht. Ga je echter op een doordeweekse ochtend naar binnen, dan zul je zien dat het veel minder druk (en daardoor wellicht interessanter) is.

Keukenhofbos
Kom je vroeg in de middag de Keukenhof uit omdat het te druk aan het worden is, dan kun je gewoon de weg oversteken en het Keukenhofbos binnen wandelen. Na de drukte van de Keukenhof kun je hier weer helemaal tot rust komen. Het bos is groot genoeg om de rest van de dag in rond te wandelen en met een beetje geluk kom je ook nog enkele konijnen of een vos tegen. Af en toe kun je langs de rand een blik werpen op de bollenvelden die in vloei staan. Maar loop je nog verder richting het westen (richting Noordwijkerhout), dan kom je vanzelf in het duinengebied uit.

Het duingebied
Aan de stranden bij Noordwijk aan Zee vind je schitterende duinen. Op sommige plaatsen kun je niet alleen over het strand zelf wandelen, maar zijn er ook paden gemaakt in het duingebied zelf. En wandelend over de toppen van de duinen heb je zo een schitterend uitzicht naar zowel de Noordzee als het binnenland. De wind kan hier af en toe wat roet in het eten gooien, zeker als deze vanuit zee komt en vochtig en koud is. Maar goede kleding zorgt ervoor dat je ook daar geen last van hebt en gewoon lekker kunt genieten van de wandeling.

Leuke plaatsen om te bezoeken
Het eerder al genoemde Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Noordwijk aan Zee zijn niet de enige plaatsen in deze streek die het bezoeken waard zijn. Aan de andere (oost) kant van de snelweg heb je bijvoorbeeld nog warmond, waar je meer dan genoeg mogelijkheden hebt om langs het water te lopen. En meer naar het zuiden heb je natuurlijk Leiden, dat niet zo zeer uitblinkt in natuur, maar wel degelijk in historische gebouwen die mooi zijn om te bekijken. Ook de kleine straatjes hier spreken tot de verbeelding van veel bezoekers.

Bereikbaarheid
de bollenstreek is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. In de gehele regio zijn er meer dan voldoende treinstations (Hillegom, Leiden, haarlem, etc.) om uit te kunnen stappen in de buurt van waar je wilt gaan wandelen. Ook zijn er streekbussen (lijn 51) die je bijvoorbeeld voor de ingang van de Keukenhof afzetten. Met de auto moet je rekening houden met files hier. Niet alleen van toeristen, maar ook van het drukke woon-werkverkeer in de ochtend- en avondspits.

Links:
Gemeente Lisse Keukenhof Kustgids.nl Natuurvereniging De Bollenstreek Ontdek Zuid-Holland VVV Noordwijk Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }