foto

Wandelen op de Veluwe

Dat er gewandeld kan worden op (Hoge) Veluwe zal niemand verbazen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is namelijk één van de grootste Nationale parken van het land en biedt dus meer dan genoeg ruimte om een route uit te stippelen. Maar in dit artikel is juist een overzicht gegeven van bijzondere wandelmogelijkheden. Van stukken LAW tot en met splinternieuwe GPS-routes waarbij je gegarandeerd groot wild zult tegenkomen.

Groene Halte Wandelroutes
Waren er eerst alleen nog de NS-routes van station naar station, sinds enkele jaren zijn er ook zogenaamde Groene Halte Wandelroutes op de Veluwe, welke voeren van bushalte naar bushalte. De Groene Halte Wandelroutes variëren in lengte van 9 tot 22 kilometer en maken gebruik van delen van de al bestaande LAW's. Omdat er minimaal één keer per uur een bus stopt op de speciale groene haltes (ook in het weekend), is het een zeer aantrekkelijke vorm van wandelen op de Veluwe. Routeboekjes zijn onder andere te koop bij de regionale VVV's en het Wandelplatform. Naast een beschrijving een beschrijving van de route en een kaartje zijn deze boekjes tevens voorzien van informatie over de omgeving, horecaplaatsen op de route en het openbaar vervoer.

Eindeloze Veluwe
'Vier dagen zwerven in Nederland, zonder een dorp of stad te zien. Even helemaal weg.' Zo wordt deze tocht aangekondigd die dit jaar 4 keer georganiseerd wordt in het park. Vier dagen lang mag je onder begeleiding van een ervaren boswachter zwerven door de Veluwe, overnachten in het veld en samen met de andere deelnemers je eigen maaltijd klaarmaken. De kosten van de tocht zijn behoorlijk hoog (275 Euro), maar daar krijg je dan ook alles voor (inclusief begeleiding, maaltijden, entree park, etc.) en ben je na afloop natuurlijk een zeer bijzondere ervaring rijker.

LAW's
Uiteraard lopen er door de Veluwe ook diverse LAW's (Lange Afstand Wandelpaden). Zo loopt een groot deel van het tweede traject van het Marskramerpad (LAW 3-2) dwars door de Veluwe, van oost naar west. Ook het Maarten van Rossempad (LAW 4) kruist de Veluwe, maar deze doet dat juist van noord naar zuid. En ook het Trekvogelpad (LAW 2) maakt een speciale omweg naar boven om een stukje van de Veluwe mee te pikken op zijn route naar Bergen aan Zee in het noordwesten van het land.

Georganiseerde lange afstand wandeltocht
Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseert, in samenwerking met Papendal en de Nederlandse Wandelsport Bond in het weekend van 22 en 23 mei (2004) een groots wandelevenement waarbij deelnemers 20 of 30 kilometer per dag kunnen lopen. Het evenement is zeker voor de deelnemers van de Nijmeegse wandelvierdaagse een goede training omdat er vrij vaak hoogteverschillen moeten worden overbrugd. Deelnemers kunnen eventueel overnachten op Papendal.

GPS-routes
Sinds eind maart zijn er op de Hoge Veluwe ook GPS-routes uitgezet. Er zijn drie verschillende routes, elk met z'n eigen publiek. Zo is de route 'Zwerven over het Otterlose Zand' vooral voor mensen die graag willen genieten van de weidse uitzichten die de Veluwe kan bieden. 'Speuren naar diersporen' is vooral bedoeld voor families met kinderen en beginnende GPS-gebruikers, terwijl de route 'Speuren naar dieren' helemaal gericht is op het tegenkomen van de dieren van Veluwe, zoals wilde zwijnen, edelherten en moeflons. Eventueel kan een GPS-ontvanger gehuurd worden bij de parkwinkel.

Links:
Groene Halte Wandelroutes
Stichting het Nationale Park De Hoge Veluwe
Routes op de Veluwe
Papendal
veluwe.startkabel.nl
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }