foto

De Camino de Santiago

In Spanje kun je op dit moment geen magazine openslaan of TV-programma bekijken zonder de woorden 'Xacobeo 2004' voorbij te zien schieten. Dit jaar is dan ook hét jaar van Santiago de Compostella, of meer precies: de tocht naar deze pelgrimsstad in het noordwesten van Spanje.

Waarom Santiago de Compostella?
Het feit dat juist deze plaats is gekozen als bestemming voor een pelgrimstocht heeft alles te maken met de legende van de apostel Jacobus. Diens lichaam zou immers begraven liggen aan de kust van Galicië, nadat deze een zevendaagse boottocht (zonder bemanning) had afgelegd vanuit Palestina. De plek waar het lichaam begraven zou liggen is nu uitgegroeid tot één van de meest populaire pelgrimsbestemmingen van het Christendom. En juist omdat het hier om het Christendom gaat kun je verwachten dat er vanuit vele hoeken van Europa pelgrims de tocht ondernemen naar deze heilige plek. Dat is ook de reden dat je eigenlijk niet kunt spreken van dé Camino de Santiago, want er zijn namelijk nogal wat wegen die (in dit geval) naar Santiago de Compestalla voeren.

De Camino de Santiago vanuit Nederland
Voor Nederlandse pelgrims kan de camino al op verschillende plaatsen beginnen. Zo zijn er mensen die zeggen dat je moet beginnen met het Nederlandse pelgrimspad en vervolgens aansluiting moet zoeken in Visé om zo (via de diverse GR-routes) in het noordwesten van Spanje uit te komen. Weer anderen zeggen juist dat je moet beginnen bij de Sint Jan's kathedraal in Den Bosch of zelfs helemaal niet in Nederland, maar juist in Visé. Ook zijn er mensen die helemaal niet via Visé willen vertrekken en direct de 'west-route' aanhouden en dus al bij Valkenswaard de Nederlands/Belgische grens oversteken. Op die manier mijden zijn Parijs en loopt de route als het ware parallel aan de kust richting het Spaanse San Sebastian.

De mogelijkheden in Frankrijk
Is het al een probleem om in Nederland te kiezen, dan blijkt de keus in Frankrijk nóg groter te zijn. Op de site van Pied à Terre is er gelukkig een zeer duidelijk overzicht gegeven van enkele mogelijkheden die er voor de pelgrims zijn. De vier opties die hier worden geboden zijn Le Chemin du Puy, Le Chemin d’Arles, Le Chemin de la Vezelay en de Niederstrasse. Deze laatste twee zijn waarschijnlijk het interessants voor hen die zo snel mogelijk aansluiting willen zoeken vanuit Nederland, de eerste twee zijn interessanter voor mensen die ofwel meer vanuit het oosten in Frankrijk (Strassbourg) of veel verder naar het zuiden (Arles) de tocht willen aanvangen/oppakken.

De mogelijkheden in Spanje
Zelfs in Spanje zijn er legio mogelijkheden om de tocht lopen. Niet alleen vanaf de Frans/Spaanse grens, in de buurt van het Spaanse San Sebastian. Maar ook bijvoorbeeld vanaf het zuiden van Spanje of de Catalaanse kust. Onder Spanjaarden is de route vanaf de Catalaanse heilige berg (Montserrat) erg populair. Een nadeel van de tochten in Spanje is echter dat het vrij lastig is om goede documentatie te vinden over de te volgen routes. Vanaf Malaga en bijvoorbeeld Madrid is dat nog niet zo'n probleem, maar van de route vanaf Montserrat is dat al weer veel lastiger. Veelal zal de wandelaar hier afhankelijk zijn van andere GR-beschrijvingen, dus in Spanje echter niet altijd van goede kwaliteit zijn (of alleen in het Spaans/Catalaans beschikbaar zijn).

Meer informatie over de Camino de Santiago
Zoals uit het bovenstaande al blijkt is het niet altijd even eenvoudig om de juisten kaarten en gidsen te vinden voor het ondernemen van de Camino de Santiago. Volgens sommigen is dat eigenlijk ook maar goed ook, want de pelgrim die deze tocht wil maken moet goed gemotiveerd zijn om de tocht te ondernemen en dus ook deze hindernissen zonder mokken nemen. Een goede bron voor informatie is Pied à Terre in Amsterdam of het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
NB: In het Nederlands is er tegenwoordig ook de gids van Fer en Loes Daniëls (Time-Out) en verder kun je bij het Duitse Conrad Stein Verlag terecht voor uitstekende Duitstalige gidsen.

Links:
Xacobeo.es (Officiële site)
Camino-de-santiago.startpagina.nl
Jacobsroutes door Frankrijk (Pied à Terre)
Santiago de compostela (de Tweevoeter)
Op zoek naar verlichting (Yvonne Hontelé)
Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Conrad Stein Verlag
Boekbespreking Time-Out
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }