foto

De mooiste routes van Europa

Een gewaagde titel voor een artikel, want ieder persoon zal zo zijn eigen lijst van mooiste routes hebben. Toch een overzicht van enkele van de (volgens velen) mooiste lange-afstands routes van Europa.

GR-5
Van alle hier genoemde routes is de GR-5 de langste. Voor Nederlanders begint deze vaak op de Pietersberg, waar een bordje weet te vertellen dat het dan nog maar 2300 kilometer naar het strand van Nice is. Gedurende die 2300 kilometer kun je echter een zeer afwisselend landschap verwachten, met af en toe vlakke stukken waar je kunt genieten van de wijdse uitzichten en andere momenten juist de kuitspieren moet spannen door de vele hoogteverschillen die moeten worden overbrugd. Het uiteindelijke doel is echter de voetje een verkwikkend bad te kunnen geven in het koele zeewater in Nice.

Haute Route Pyrénéenne
Voor de Fransen is de GR-10 de ultieme Pyreneeën-tocht, voor de Spanjaarden is dat de GR-11 aan de andere kant van de grens. Maar voor hen die het beste van beiden wil is de HRP het antwoord. De HRP voert de wandelaar over een lengte van meer dan 800 kilometer en in 42 etappes door de mooiste stukken van de Pyreneeën. Start en eind liggen weliswaar aan de Franse kant van de grens, maar af en toe steekt de route de grens over om in Spanje parken als Ordesa en Aigües Tortes te bezoeken. Nagenoeg altijd zoekt de route de hoger gelegen paden, daar heeft het immers ook zijn naam aan verdiend.

GR-20 op Corsica
De GR-20 wordt ook wel één van de zwaarste GR-routes van Europa genoemd. Het hoogteverschil dat dagelijks overbrugd moet worden liegt er dan ook niet om en zorgt ervoor dat vele er voor kiezen om slechts een deel van de complete route te lopen en de rest van hun vakantie gebruiken om bij te komen van de enerverende wandel-dagen. Ook het feit dat men soms voor meerdere dagen eten en drinken mee moet dragen maakt dat de tocht niet voor beginners is weggelegd. Zij die 'm wel lopen kunnen echter continu genieten van schitterende bergpassages, prachtige uitzichten en een groot aantal stevige klimmen en afdalingen.

Haute Route Chamonix-Zermatt
Eigenlijk was Haute Route bedoeld als toerskitocht om beide bergcentra met elkaar te verbinden, maar steeds vaker zie je in het zomerseizoen mensen de tocht wagen op wandelschoenen en stijgijzers. Da's eigenlijk ook niet vreemd, want een gletsjeroversteek met uitzicht op de Mont Blanc is eigenlijk net zo uitnodigend op stijgijzers als op ski’s. De Haute Raute vraagt echter wel een behoorlijke voorbereiding, want gedurende langere tijd begeef je je op een flinke hoogte en moet je dus niet alleen fysiek en mentaal, maar ook qua materiaalkennis en kunde helemaal klaar zijn voor de tocht. Zit dat allemaal goed, dan is de Haute Raute zeker één van de mooiste tochten die de Alpen je kunnen bieden.

Alta Via 2
In noordoost-Italië vinden we het tot de verbeelding sprekende gebergte de Dolomieten. Hoge rotspieken die hier en daar worden doorkruist door kleine paadjes. Als je echter even de tijd neemt en eens goed kijkt tegen de hoge wanden zie je steeds meer paadjes: de middels kabels, kettingen en ladders beveiligde via ferrata paadjes. De Alta Via 2 loopt over zulke paadjes en is dan ook zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Wél is hij geschikt voor hen die op zoek zijn naar een bijzondere manier van het doorbrengen van een wandelvakantie op grote hoogte. Dat is immers wat je tijdens het volgen van de Alta Via 2 alleen maar doet. En voor hen die de smaak te pakken hebben gekregen zijn er nog genoeg andere mogelijkheden: in totaal zijn er 10 Alta Vie.

Links
GR-5: Iwan Oprins
Haute Route Pyrénéenne
GR-20: Joris Lange
Haute Route Chamonix-Zermatt: Ron Bloksma
Alta Via 2: Dolomiti.it
Routeboeken


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }