foto

Wandelen in de Haute Vaucluse

De Haute Vaucluse biedt voor zowel wandelaars als fietsers een grote hoeveelheid uitdagingen. De bekendste daarvan is natuurlijk de Mont Ventoux, maar er is meer te zien in deze streek in Zuid-Frankrijk.

Mont Ventoux
De Mont Ventoux dankt zijn faam vooral aan de vele fietsers die 'm proberen te beklimmen. Sommigen zelfs meerdere keren per dag! De berg biedt echter ook veel mogelijkheden voor wandelaars. Over de berg lopen verschillende GR-routes, waaronder de GR-4 (komend vanuit Mondragon aan de Autoroute du Soleil), de GR-91 en de GR-9 (van noord naar zuid). Ook zijn er enkele lokale routes aangegeven middels gele borden/markeringen. Ook deze zijn goed aangegeven en gemakkelijk te volgen. Erg leuk om in de zomer eens te proberen: de nachtbeklimming van de Mont Ventoux onder begeleiding van een gids. Startplaats voor deze en veel andere wandelingen is het dorpje Malaucène, aan de voet van de berg. Tevens een prima startpunt overigens voor een bezoek aan Les Dentelles de Montmirail.

Les Dentelles de Montmirail
Les Dentelles bieden een indrukwekkende aanblik als je ze nadert. Het betreft hier een zeer smalle, steil bergketen die uit de grond lijkt te zijn geschoten. Eigenlijk is het dat ook, want vele miljoenen jaren geleden ontstond het gebergte op dezelfde manier als de Pyreneeën. Ook in het gebied van Les Dentelles lopen diverse wandelroutes, maar het gebied is ook erg interessant voor klimmers. In het VVV-kantoor van Gigonda is er een topogids te verkrijgen.

Vaison la-Romaine
Wil je een beetje proeven van de cultuur en historie van deze omgeving dan kun je haast niet om Vaison la-Romaine heen. Dat is ook niet vreemd als je kijkt hoeveel oude gebouwen en opgravingen er hier nog te vinden zijn. Zeker een bezoek hoger in de heuvels, naar het Middeleeuwse gedeelte van het dorp is de moeite waard. Niet in de laatst plaats om te genieten van de rust en het uitzicht. Hoewel je in het VVV-kantoor van Vaison uiteraard veel informatie kunt vinden over wandelingen in het centrum en de omgeving doe je er goed aan om zelf op ontdekking te gaan. Verdwalen is hier nauwelijks mogelijk en op die manier ontloop je (zeker in de zomer) de vele toeristen die er op bezoek zijn.

Fort van Mornas
Het fort van Mornas is bekend bij nagenoeg iedereen die wel eens richting het zuiden is gereden over de A7: het is immers zeer goed te zien vanaf de snelweg en gedurende de nacht op schitterende wijze verlicht. Overdag kun je er in de zomer een voorstelling/rondleiding bijwonen in oude stijl. Op die manier kun je niet alleen meer te weten komen over de oude bewoners van het fort, maar ook een kijkje nemen terug in de tijd (men is verkleed en laat de oude ambachten zien tijdens de rondleiding). Achter het fort strekt zich overigens het schitterende Massif d'Uchaux uit: een schitterend bebost gebied met vele wandelmogelijkheden. De twee voornaamste wandelroutes hier (gemarkeerd met geel of rood) nemen je in een luswandeling mee door het bos, met schitterende uitzichten op de Mont Ventoux en Les Dentelles de Montmirail.

Bereikbaarheid
De Haute Vaucluse is natuurlijk het makkelijkst te bereiken met de auto, het ligt immers pal langs de A7, de Autoroute du Soleil. Je kunt dan kiezen voor de afslag Bollène of wat later de afslag Orange-Nord. Per trein of TGV ga je naar bijvoorbeeld Orange, Avignon of Montélimar vanwaar je de bus kunt nemen. Wil je persé vliegen, dan zul je moeten landen op Marseille of Avignon.

Links:
Vaison la Romaine
Dekaleberg.nl (Mont Ventoux)
ProvenceWEB
Provence.startpagina.nl
360 graden beelden
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }