foto

Het Twentepad

Het Twentepad is het tweede nationale streekpad en is ideaal voor zowel de beginnende wandelaar als hen die al meer kilometers in de benen hebben.

De route
Het Twentepad loopt in een lusvormige route die begint bij het station van Almelo. Je kunt zelf kiezen of je de 85 kilometer met de klok mee of tegen de klok in loopt, waarbij je steeds geel-rode markering moet volgen. Met de klok mee wandel je eerst richting de dorpjes Tubbergen en Ootmarsum, vervolgens richting Denekamp en daarna door Oldenzaal. Via het kleine Saasveld en tot slot Hertme eindig je zo van zelf weer in Almelo. Bij het meest noordelijke puntje van de route volg je de Duitse grens, waarbij je tevens de Galgenberg beklimt. In Ootmarsum is nog veel meer te zien, vooral als je het zo uitkiend dat je tijdens het Vlöggeln (een soort menselijk ketting dwars door Ootmarsum) of het midwinterhoornblazen langskomt. In december is er zelfs een speciale midwinterhoornwandeltocht.

Het landschap
Het landschap dat je passeert tijdens deze wandeltocht is zeer divers. Door de manier waarop het is ontstaan is er een heuvelachtig terrein, met hier en daar een hoger gelegen heuvel die zichzelf berg mag noemen. De eerder vermelde Galgenberg is daar slechts één voorbeeld van. Je komt onder andere ook langs de Paaschberg en de Tankenberg in de buurt van Oldenzaal. Verder volgt de route voor een gedeelte het riviertje De Dinkel. Een zeer bijzonder stukje natuur dat je passeert is het Hondenven, tussen Almelo en Tubbergen. Dit ven is een zogenaamde pingo-ruïne, een overgebleven monument uit de ijstijd.

Paalkamperen
Één van de voordelen van het Twentepad is het feit dat je gemakkelijk onderweg kunt slapen. Er zijn namelijk langs de route diverse paalkampeerplaatsen te vinden. Deze kun je herkennen aan het bordje met de paalkampeerder. Je kunt je tentje opzetten in de buurt van de paal, waar soms ook een waterpomp is geplaatst voor water om je te kunnen wassen. De posities van de paalkampeerplaatsen zijn ook weergegeven op de topografische kaarten.

Bereikbaarheid
Het Twentepad is gemakkelijk te bereiken. Met de trein kun je ervoor kiezen om uit te stappen op station Almelo of Station Oldenzaal. ook zijn er op diverse plaatsen bushaltes waar je de tocht kunt onderbreken of aanvangen als je dat wilt. Voor de auto zijn er meer dan genoeg plaatsen onderweg waar je kunt parkeren.

Links:
Natuur rond Almelo (KNNV)
Twentepad (Gerard en Nel Dammer)
Twentepad (Peter van Rheenen)
Twentepad (Wessel Zweers)
Midwinterhoornblaasgroep Oatmössche
Twente.nl
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]