foto

Relaxed wandelen: kuierroutes

Hou je van genieten van de natuur tijdens het relaxed wandelen in een rustige omgeving, dan zijn de kuierroutes wellicht iets voor jou: routes van 25-30 kilometer die gemakkelijk kunnen worden ingekort.

Kuierroutes?
Wat is kuieren eigenlijk? Is dat gewoon hetzelfde als slenteren of is het een soort van relaxt wandelen? Voor mij is kuieren gewoon rustig wandelen en ondertussen genieten van de omgeving. Het liefst met een lange grasspriet tussen de tanden en het geluid van tjirpende vogels op de achtergrond. De kuierroutes die in dit artikel worden besproken zijn, net als de meeste kuierroutes, dan ook ideaal voor dit soort omstandigheden. In het algemeen wordt een kuierroute namelijk omschreven als 'een flinke wandeling van zo'n 25 kilometer met in de meeste gevallen een mogelijkheid om de route in te korten'. Bij het uitzetten van deze routes werd altijd gekeken naar wat de lokale bevolking mooi vindt in hun eigen omgeving en wordt dan ook vaak om hun advies gevraagd. Dit heeft als gevolg dat de meeste kuierroutes je langs achteraf-weggetjes en smalle, verscholen paadjes leiden die je niet snel in andere route-beschrijvingen zult tegenkomen.

Kuierroute 12: Heino - Liederholthuis - Laag-Zuthem
De kuierroute Heino-Lierderholthuis-Laag-Zuthem heeft een totale lengte van zo'n 20 kilometer, maar is op verschillende plaatsen in te korten. Dat inkorten is echter niet nodig, want je wandelt met deze route over een lichtglooiend terrein en dus vraagt het niet echt om veel inspanning. Voor veel jongeren is dit gebied vooral bekend vanwege het Summercamp Heino, een zeer populaire accommodatie voor schoolkampen.

Kuierroute 26: Haaksbergen
Het plaatsje Haaksbergen in Twente heeft een rijke historie als het gaat om textiel. Je zou kunnen zeggen dat Haaksbergen voor Twente is wat Tilburg voor Noord Brabant is: de textiel hoofdstad. Textiel is dan ook een centraal thema in deze route. Ondanks dat voert de route echter niet alleen langs de prachtige oude en markante gebouwen van het centrum van haaksbergen zelf, maar ook (of beter: juist) in het randgebied om Haaksbergen heen. Hier kom je onder andere in het Haaksbergerveen, een hoogveengebied dat inmiddels is uitgeroepen tot natuurreservaat.

Kuierroute 31: Lattrop-Lage-Breklenkamp
Deze route is te vinden even ten noorden van Denekamp, waarbij je als wandelaar. Een belangrijke trekpleister van deze route is het natuurgebied Bergvennen. Deze vennen vormen een ideale habitat voor veel watervogels en vooral vogelaars zullen dus kunnen genieten van deze wandelroute. Maar ook liefhebbers van bossen komen aan hun trekken, want hetzelfde natuurgebied (en daarmee delen van de route) bestaat ook uit een grove-dennenbos. Hier bevind je je overigens aan de rand van de Nederlands-Duitse grens.

Kuierpad Salland (140 kilometer)
Heb je na het lopen van één of meerdere kuierroutes de smaak eenmaal te pakken, dan ben je klaar voor het grotere werk: het kuierpad Salland van 140 kilometer. Dit pad werd door Cultoero (bureau voor cultuurhistorisch toerisme en onderzoek) ontwikkeld, in samenwerking met de provincie Overijssel en Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen. De route voert je langs de mooiste plekjes die het Sallandse landschap te bieden hebben.

De routeboekjes van kuierroutes
De routeboekjes van de kuierroutes zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV's of bij het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme in Deventer. De beschrijving van het Kuierpad Salland is te bestellen voor 12 Euro (plus portokosten) en de boekjes van de individuele kuierroutes (35 in totaal) voor 3,75 Euro per stuk (plus portokosten). De boekjes zijn voorzien van een uitgebreide beschrijving van de routes zelf, inclusief een topografische kaart die verdwalen bijna onmogelijk maakt. Let op: de routes zelf zijn niet gemarkeerd!

Links
Foto's Kuierpad Salland (RTC)
Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme
VVV Salland
Kuierroutes Heino
Kuierroute-arrangementen
Landschap Overijssel
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]