foto

Snowshoeing in Andorra

Het kleine staatje Andorra, gevangen in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje, biedt rond deze tijd van het jaar veel mogelijkheden voor mensen die snowshoeing willen beoefenen. Een overzicht van enkele van de mogelijkheden.

Materiaal huren of kopen?
Voordat je op pad kunt zul je eerst sneeuwracket, de sneeuwschoenen, moeten hebben. Je kunt er zelf voor kiezen of je ze wilt kopen of toch liever eerst huren om te kijken of je het sneeuwschoenwandelen wel leuk vindt. In Nederland kun je rond deze tijd in sommige winkels wel sneeuwrackets huren, maar je kunt ze ook gewoon in Andorra zelf huren. Andorra is klein en je bent altijd wel in de buurt van Andorra la Vella, de hoofdstad. Hier zijn verschillende winkels waar je rackets kunt huren. Maar je kunt ook informeren bij lokale buitensportbedrijven in de buurt van de skipistes. Deze hebben vaak ook enkele modellen voor de verhuur liggen voor het geval niet alle exemplaren gebruikt worden op hun geleide tochten.

Zelf of onder begeleiding?
Zoals je uit het bovenstaande al zult begrijpen zijn er erg veel mogelijkheden om het sneeuwwandelen onder de knie te krijgen onder begeleiding van een gids. Zeker bij de ski-stations (er zijn er 5 in Andorra) zijn er verschillende bedrijven die aanbieden om groepen onder begeleiding mee op pad te nemen. Sommige van deze tochten kunnen uitgebreid worden met het oefenen met een lawinepieper en bijvoorbeeld het bouwen van een iglo. Op die manier leer je niet alleen wandelen op sneeuwrackets maar kun je meteen iets over winterkamperen/wandelen opsteken. Wil je zelf op pad gaan denk dan goed aan je veiligheid. Probeer in elk geval niet in je eentje te gaan en informeer eerst naar de sneeuw- en weersomstandigheden.

Gemarkeerde routes
Zodra de eerste sneeuw valt en het winterseizoen dus is geopend worden er routes uitgezet. Onder andere bij El Forn (Sector de Canillo) en het 'Centre d'Activitats d'Aventura' van Grau Roig doen erg veel voor sneeuwschoenwandelaars. Meestal zijn er tussen de 6 en 10 routes gemarkeerd en kun je bij het genoemde centrum meer informatie verkrijgen over de situatie van de verschillende routes. Doe dat altijd, want soms kan het gebeuren dat een route is ondergesneeuwd of is verlegd in verband met lawinegevaar. Ook het bureau voor toerisme in de hoofdstad kan je hier trouwens goed mee op weg helpen. Zij hebben ook vaak de meest actuele informatie en kunnen je tevens goed uitleggen hoe je bij het beginpunt kunt komen met de auto of OV.

Enkele vaste routes
In sommige skigebieden worden elk jaar bij de val van de eerste sneeuwvlokken dezelfde routes weer uitgezet. Dat zijn onder andere bij het 'Camp de neu de La Rabassa Sant Julià de Lória', waar een korte route van ongeveer 2 kilometer deel uitmaakt van de standaard faciliteiten aldaar. Ook in de bosrijke gebieden rond Pal en de sector Setúria (Estació d'esquí Pal-Arinsal) zijn er altijd routes te vinden, waarbij tevens rackets verhuurd worden. En een erg leuke optie is het circuit bij Ski-station Granvalira (Pas de la Casa-Grau Roig Soldeu El Tarter). Voor de mensen die niet van ski:en houden is er hier namelijk ook een soort van outdoorcentrum waar je je met andere sneeuwsporten bezig kunt houden dan alleen met staan op de lange latten.

Iets sneller: sneeuwschoenrennen
Heb je het rustige tempo van sneeuwschoenwandelen helemaal onder de knie en ben je toe aan iets snellers, dan kun je je altijd nog opgeven voor de komende Europese kampioenschappen sneeuwschoenrennen. Deze worden in maart 2005 gehouden bij skistation Grau Roig. De San Miguel Snowrunning is een hele happening. Zeker ook voor de toeschouwers, want zo vaak komt het niet voor dat je meer dan 100 atleten een sprint ziet trekken op sneeuwrackets over een afstand van zo'n 8 kilometer. Zeker de moeite waard dus om rond die tijd deze omgeving op te zoeken.

Links
Estació d'esquí Pal-Arinsal
Turisme.ad
Skiandorra.ad
Grandvalira
Sneeuwwandeltocht met Amerikaanse gids
SnowRunning
Sneeuwschoenwandelen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }