foto

Kerst in Slowakije

Zoek je voor de kerstdagen nog een winterse bestemming zonder direct tussen massa's toeristen te belanden? Denk dan eens aan Slowakije: schitterende natuur op relatief korte afstand.

Waarom Slowakije?
Bij het horen van de naam Slowakije denken veel mensen nog onterecht aan een communistisch land of maken zij zelfs volkomen onterecht de link met de voormalige oorlog in Joegoslavië. Slowakije is echter niet (meer) een communistisch land en heeft al helemaal niets te maken gehad met de oorlog in Joegoslavië. Als je daar vervolgens bij optelt dat Slowakije gezegend is met schitterende natuur, inclusief uitgestrekte bossen en hooggebergte, samen met het feit dat het niet zo heel veel verder ligt dan bijvoorbeeld Oostenrijk.... tja, dan weet je waarom Slowakije eigenlijk best de moeite waard is om tijdens de winter te bezoeken.

Hoge Tatra
Het bekendste natuurgebied van Slowakije is de Hoge Tatra, Vysoke Tatry. Dit gebied ligt in het noorden van het land, grenzend aan Polen. Op een relatief klein gebied vind je hier alles voor de alpiene-liefhebber bij elkaar: hoge bergen, bevroren watervallen, wandelroutes, etc. Je moet er zeker in deze periode echter rekening mee houden dat de gewone wandelpaden gesloten zijn (net als elk jaar vanaf 1 november). Wil je dus op pad gaan, doe dat dan ofwel op sneeuwschoenen onder begeleiding van een gids of maak gebruik van de service die enkele hotels bieden (in groepsverband, maar ook onder begeleiding van een gids). De paden naar hutten zijn vaak wel toegankelijk, maar alleen voor zeer geoefende bergsporters.

Lage Tatra
Zoals de naam al doet vermoeden is de Lage Tatra, Nizke Tatry, veel lager gelegen dan de Hoge Tatra. Maar laat je door 'laag' niet in de luren leggen, de hoogste toppen van de Lage Tatra zijn meer dan 2000 meter hoog en vanaf bijvoorbeeld de top van de Dumbier (met 2042 meter de hoogste top) kun je zo'n beetje heel Slowakije overzien en zelfs delen van Polen en Hongarije bij helder weer. De Lage Tatra is het hart van het grote Tatras National Park en is gelegen tussen de valleien van de rivieren Vah en Hron. Het gebied is (nog) niet ontdekt door de vele toeristen en biedt dan ook een pure wildernis voor de liefhebbers. Je kunt hier schitterende dagtochten maken, waarbij ook het verkennen van één van de vele grotten een must is.

Andere natuurgebieden
Ondanks dat Slowakije zo klein is, herbergt het land nog veel meer schitterende natuurgebieden. Zo is er het Nationale park Slowaaks Paradijs (Národný park Slovenský Raj), waar je je als bezoeker midden in een andere wereld waant. Zo kun je er het grootste grottenstelsel van Slowakije bezoeken (Stratenská), maar bijvoorbeeld ook de Dobšinská ijsgrot. Het zal je overigens verbazen hoeveel grotten er in Slowakije te vinden zin. Geen wonder dus dat het land frequent bezocht wordt door speleologen uit de hele wereld. Veel van die grotten zijn ook te vinden in het Nationale park Muránska Planina. Voor meer heuvelachtig, bebost terrein kun je prima terecht in Nationale park Poloniny. Houd er overigens rekening mee dat veel grotten die voor het publiek zijn opengesteld, in de wintermaanden zijn gesloten.

Actief met OutLife Adventures
OutLife Adventures is één van de weinige Nederlandse reisorganisaties die ook in de winter tochten en activiteiten organiseert in Slowakije voor buitensporters. Hun gamma bestaat onder andere uit sneeuwschoenwandelen, toerskieën, ijsklimmen en lawinekunde. Daarbij worden vooral de Hoge en Lage Trata aangedaan, volgens de meeste mensen toch wel de mooiste natuurgebieden van Slowakije. De tochten van OutLife staan altijd onder (bege)leiding van een plaatselijke UIAGM-gids of een Internationale Wildernisgids. Bovendien zal er altijd een Nederlands sprekende reisgids op de tocht mee gaan. Daarnaast worden deelnemers uitgerust met materialen ten behoeve van lawineveiligheid en krijgen zij uitvoerig uitleg over zowel deze uitrusting als ook de omgeving waarin zij zich bevinden. Wil je liever na de kerst een dergelijk avontuur beleven? Geen probleem! Tot ver in maart is het mogelijk om een avontuurlijke wintertocht bij OutLife Adventures te boeken.

Links
Slowakije.net
Slowakije.startpagina.nl
Schitterende foto's van Ivan Malárik
Tatry.net
Tatras National Park
OutLife Adventures
Sneeuwschoenwandelen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]