foto

Wandelen in het Amsterdamse Bos

Net buiten Amsterdam ligt een behoorlijk groot 'park': het Amsterdamse Bos. Mensen uit de verre omgeving komen hier wandelen, joggen, roeien of zelfs een voorstelling bijwonen van het openlucht theater.

Het Amsterdamse Bos in het algemeen
Even buiten Amsterdam kun je heerlijk bijkomen van de drukte van de stad in het Amsterdamse Bos. In 1928 werd besloten tot de aanleg ervan en sindsdien is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste groene recreatiegebieden voor de Amsterdamse bevolking. Jaarlijks komen er zo'n 4 miljoen mensen naar het Amsterdamse Bos, iets dat vooral duidelijk wordt in de weekenden als het in het bos vaak een drukte van belang is. Je vind er niet alleen veel wandelpaden, maar ook schitterende vijvers, weidevelden om te picknicken en voor de fietsers voldoende fietspaden om een halve dag zoet te zijn. Heel bijzonder is ook het openlucht theater dat zich aan de noordrand van het bos bevindt.

Wandelroutes in het Amsterdamse Bos
In het Amsterdamse Bos zelf zijn diverse wandelroutes uitgezet. Deze routes zijn onder andere verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Ook kun je er twee gratis downloaden op de site van het Amsterdamse Bos zelf. Het betreft hier de 4 kilometer lange Vijverwandeling, een schitterende wandeling langs zowel de kleine als de grote vijver, en de Natuurboswandeling, waar je kunt zien hoe de natuur zich zelf in stand houdt. In dit stuk bos worden namelijk alleen de paden begaanbaar gehouden en wordt de rest aan de natuur zelf overgelaten. Andere routes binnen het bos zijn onder andere de Boerenwandeling (4,5 kilometer) en de Poelwandeling (4 kilometer). Maar uiteraard staat het je ook vrij om zelf rond te zwerven in het bos, zolang je maar op de paden blijft.

Wandelroutes langs/door het Amsterdamse Bos
Niet alleen in het Amsterdamse Bos zelf zijn routes uitgezet, er zijn ook diverse lange afstands routes (LAW's) die langs of door het bos passeren. Zo heb je de Amsterdamse Ommegang, welke met 150 kilometer een rondgang rondom de stad maakt en daarbij ook het Amsterdamse Bos aandoet. De Stichting Wandelplatform-LAW zegt over deze route 'Ontdek de directe omgeving van de stad: de Waterlandse dorpen Durgerdam, Zunderdorp, Ransdorp, veenweiden langs het Gein, de parken van Zuidoost, nieuwe en alweer bedreigde natuur rond Ruigoord, de Zaanse Schans en door de recreatiegebieden Spaarnwoude, het Twiske en het Amsterdamse Bos.' Helaas is de gids uitverkocht, maar deze is wellicht tweedehands nog wel te vinden. Een andere lange route die het bos passeert is het pelgrimspad. Dit pad voert van Amsterdam naar Den Bosch, waarbij je bij het verlaten van Amsterdam direct het Amsterdamse Bos induikt. Een prima voorproefje op de rest van deze schitterende route.

Theater het Amsterdamse Bos
Een bijzondere plaats binnen het Amsterdamse Bos is het openlucht theater. Hier worden in de zomermaanden vaak schitterende stukken opgevoerd welke avond na avond volle tribunes trekken. Na een stevige wandeling eerst lekker picknicken in het bos en vervolgens de avond afsluiten met een mooie voorstelling in de open lucht: dat is wat het theater te bieden heeft. Kaarten zijn meestel niet duur, maar je moet er wel snel bij zijn: vol is vol en de kaarten vliegen vaak vrij hard de deur uit. Bijzondere aan dit theater (dat dit jaar overigens 20 jaar in gebruik is) is de vrijheid, blijheid cultuur die er heerst. Want zeg nou zelf: in welk ander theater is het heel normaal dat je zelf een fles wijn mee neemt om tijdens de voorstelling te genieten van een goed glas?

Bereikbaarheid
Het Amsterdamse Bos is met openbaar vervoer zeer goed bereikbaar. Zo zijn er meerdere mogelijkheden met de bus (buslijn 170 en 172 vanaf het Amsterdam CS, buslijn 66 en 199 vanaf het Amstelstation en station Rai en buslijn 199, 66 en 176 vanaf station Zuid-WTC), maar kun je ook prima vanaf de omringende stations zelf naar het bos wandelen. Mocht je met de auto komen hou dan vooral in de zomer rekening met parkeerproblemen. De politie controleert streng en veel, dus is het beter om de auto alleen op de aangegeven parkeerplaatsen te parkeren.

Links
Amsterdamse Bos
Theater het Amsterdamse Bos
Foto's en achtergronden
Camping Amsterdamse Bos
Amsterdam Winter Adventure
Wandelen in Noord-Holland
Foto’s zoektocht in het Amsterdamse Bos


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }