foto

Het Annapurna circuit

Nepal is de laatste tien jaar (figuurlijk gezien) een stuk dichterbij gekomen voor de gewone wandelaar. Velen kiezen voor de het volgen van het Annapurna circuit, volgens velen één van de mooiste trekkings in Nepal.

Zelfstandig of georganiseerd
Als je wilt kun je het Annapurna circuit best zelfstandig doen. Zaak is daarbij uiteraard om voor de juiste permits te zorgen en tevens te zorgen dat je bij het oversteken van de Thorung La pas (5416m) in elk geval voor die dag aansluiting hebt gevonden bij een groep trekkers. Alleen die pas overtrekken is zeer onverantwoord en wordt dan ook sterk afgeraden. Wil je met een georganiseerde trekking mee, dan ben je overigens niet persé gebonden aan Nederlandse of Vlaamse reisorganisaties. Je kunt ook prima boeken in Kathamandhu, zodat je met een internationaal gezelschap op weg gaat. Let er wel op dat je met een goede organisatie op pad gaat (check desnoods de ervaringen van anderen via Internet), zodat je zeker weet dat je de route veilig en wel kunt volgen.

Het bepalen van de route
Normaal gesproken volgen de mensen de trekking tegen de klok in. De reden is simpel: anders zou je de Thorung La pas van de andere kant naderen en daarbij op één dag met dan 1500 meter moeten stijgen om vervolgens ook nog eens zo'n 1000 meter te moeten afdalen om voor een fatsoenlijke overnachtingsplek. Loop je de route andersom, dan zal deze geleidelijk stijgen van ongeveer 700 meter op de eerste dag tot boven de 5000 meter op dag 13/14, om vervolgens weer binnen enkele dagen de diepte in te duiken. Als je wilt kun je overigens (zoals de meesten doen) op het laatst nog een extra klim doen naar Ghorespani. Dat is vooral de moeite waard omdat je hier een schitterende zonsopgang hebt met de bergen die je gedurende de afgelopen weken hebt omcirkeld op de achtergrond. Hoe je route invult kun je uiteraard ook laten afhangen van het weer en je conditie.

Wat je niet mag missen
De trekking van zo'n 300 kilometer duurt zo'n 3 weken, afhankelijk hoeveel haast je hebt en hoeveel rustdagen je inplant. Toch zijn er een paar zaken die je zeker niet mag missen omdat ze de moeite meer dan waard zijn. Vóórdat je de Thorung La pas oversteekt is de omgeving tamelijk groen en zul je genieten van subtropisch klimaat. De uitzichten zijn hier overweldigend en je moet dan ook zeker af en toe de tijd nemen om eens een 'teahouse' te bezoeken en de omgeving gewoon even op je in te laten werken. Een overnachting in Tal maakt het mogelijk om de sfeer te proeven van de vele karavanen die hier jaarlijks langskomen. De verboden vallei van Nar-Phu is de moeite waard, al is het alleen al om het feit dat deze vallei tot voor kort verboden terrein as voor westerse bezoekers. In en rond Pisang en Upper Pisang moet je gewoon genieten van de uitzichten en bij Manag kun je kiezen voor een 'side-step' naar de gletsjermeer van de Gangapurna. Tussen Larjung en Kalopani wandel je op een hoogte van ongeveer 2500 meter in de diepste vallen ter wereld, aan de ene kant de Dhaulagiri (8167m) en aan de andere kant de Annapurna (8091m). Bijna aan het eind van de route ligt Poon Hill, vanwaar je de mooiste zonsopgang van de route kunt meemaken. Moet je je natuurlijk niet verslapen.

Wat je niet moet vergeten
Het belangrijkste waar je wellicht aan moet denken is je visum en je permit voor het Annapurna Conservation Area, maar uiteraard zijn er ook veel standaardzaken die je niet moet vergeten. Gelukkig kun je in Kathmandu nog goed terecht als je iets bent vergeten aan buitensportuitrusting, maar bedenk dat je later op de route ofwel niets meer tegenkomt of dat het veel duurder is. Een inkopper is ook een fototoestel en meer dan voldoende film. Neem meer mee dan je nodig denkt e hebben, want je gaat waarschijnlijk erg veel foto's maken. Maak je gebruik van een digitale camera of andere zaken die elektriciteit nodig hebben om op te laden, bedenk dan dat je tijdens de trekking op veel plaatsen géén gelegenheid zult hebben om dat te doen. Zorg dus altijd voor voldoende reserve-batterijen en maak gebruik van weinige moment dat je wél gebruik kunt maken van elektriciteit. Bedenk daarbij ook meteen dat een goede zaklamp dus onontbeerlijk is!

Bereikbaarheid
Je bereikt het Annapurna circuit vanuit Kathmandu met de bus. Veel mensen kiezen ervoor om de bus te nemen naar Dumre en van daaruit per vrachtwagen verder te reizen naar Besi Sahar, het eigenlijk beginpunt van het circuit. Een ticket voor de bus kun je regelen via de plaatselijke kantoortjes die je in de stad kunt vinden. Naar Kathmandu kun je vliegen met onder andere Qatar Airways, Gulf Air, Martinair, Austrian Airlines en Biman Bangladesh Airlines.

Links
The Annapurna Circuit
Nederlandse Annapurna pagina
Nepal.startpagina.nl
Foto's (Sijmen Hendriks)
Annapurna Circuit (SNP)
HT wandelreizen (Nepal-specialist)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 12-12-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }