foto

Toerskiën in Europa

Toerskiën is voor veel bergwandelaars de aantrekkelijkste vorm van skiën: in de bergen zijn zonder dat je bent omringd door een enorme meute toeristen. Een beknopt (en verre van compleet!) overzicht van enkele landen in Europa waar je naartoe kunt.

Oostenrijk
Bij skiën denk je direct aan Oostenrijk en met toerskiën is dat niet anders. In de Oostenrijkse Alpen heb je meer dan genoeg mogelijkheden om een mensenleven lang te toerskiën. Onder andere rondom het Pitztal (oosten van Oostenrijk) vind je een gebied dat erg wordt gewaardeerd door zowel beginners als gevorderden. Bekende gebieden zijn uiteraard ook de Stubaier Alpen en de Glocknergruppe.

Zwitserland
Net als in Oostenrijk bieden de Zwitserse Alpen meer dan genoeg mogelijkheden om verschillende vakanties het land te bezoeken op toerskis. Wellicht de bekendste tocht is wel de Haute Route, maar er zijn er veel meer die ook de moeite waard zijn. De Britanniahütte bij Saas Fee is voor velen een bekend uitgangspunt omdat het de eerste (of laatste) hut is als je de Haute Route volgt.

Frankrijk
In Frankrijk is de Ecrins een erg gewaardeerd gebied voor vooral gevorderden. In dit gebied zijn de hoogteverschillen namelijk vrij groot en moeten de skis vrij vaak ook worden afgewisseld met stijgijzers in verband met de steilheid van het gebied. Minder hoog liggen de Queras, maar die zijn ook zeer ruig en dus de moeite van het bezoeken waard. Het aantal opties is hier talloos en je bent zo de grens met Zwitserland of Italië over als je daar je geluk wilt beproeven.

Italië
De Italiaanse Dolomieten vormen een schitterende decor voor de toerskiër die eens wat anders wil dan de Alpen. Voor de Fanes Dolomieten worden druk bezocht door toerskiërs. In dit gebied liggen ook twee grote skigebieden: Cortina d’Ampezzo en Alta Badia. Tochten in dit gebied kenmerken zich niet alleen door de steilheid van sommige stukken, maar ook in het feit dat er regelmatig gebruik dient te worden gemaakt van stukken Via Ferrata.

Slowakije
Een nog betrekkelijk onbekend land is Slowakije. Vreemd eigenlijk, want de Hoge en Lage Tatra bieden de liefhebber van ongerepte natuur precies dat. De infrastructuur is hier wellicht (nog) niet te vergelijken met die van de Alpenlanden, maar dat heeft juist ook zijn charmes. Voordeel daarvan is overigens wel dat de gidsen hier een iets andere mentaliteit hebben dan de gidsen in de drukke Alpenlanden over het algemeen (helaas) hebben: er wordt meer van de natuur genoten dan dat er alleen maar een tocht moet worden 'afgewerkt'.

Links
Toerskiën, site for Tourplanning
Skitoeren.nl (NKBV en Ned. Ski Ver.)
Slowakije (OutLife Adventures)
Edward Bekker Ski & Alpinisme
AlpinTouren.at
Haute Route
Omgaan met lawine-gevaar


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }