foto

Wandelen in winters Beieren

In het zuidoosten van Duitsland vind je één van de meest populaire vakantiebestemmingen van het land: Beieren (Bayern/Bavaria). Het gebied is in zowel zomer als winter populair, maar dit artikel bespreekt winters Beieren.

München/Oberbayern
In het zuidelijkste puntje van Beieren vind je Ober Bayern, waarschijnlijk zo genoemd omdat hier de meeste hoge bergen liggen en het gebied zelf ook redelijk hoog boven zeeniveau uittorent. Belangrijkste stad van het gebied is natuurlijk München, maar voor (berg)wandelaars is er een veel belangrijkere trekpleister: de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Hier kun je sneeuwschoenwandelen, (toer)skiën en natuurlijk langlaufen. Handig voor de meeste toeristen, minder gewaardeerd door veel puristen: de Zugspitze is ook te benaderen per trein (Bayerischen Zugspitzbahn) en kabelbaan.

Allgäu
Ten zuidwesten van het gebied van de Zugspitze ligt Allgaü, een gebied dat weer erg wordt gewaardeerd door langlaufers. Meer dan 700 kilometer aan loipes wordt er elk jaar in de winter weer uitgezet voor de liefhebbers van de lange latten. Maar ook sneeuwschoenwandelen is hier erg in trek en het is elk jaar weer schitterend om de 'sneeuwduinen' van de Hohen Ifen te bekijken. Ook deze zijn overigens met een kabelbaan en trein te benaderen, zoals je van de Deutsche Bahn mag verwachten. Ook voor ijsklimmers is dit overigens een paradijs, want elk jaar weer trekt het Skizentrum Pfronten vele honderden ijsklimmers naar hun 16 meter hoge toren. Deze is dan ook verlicht en dus is het ook mogelijk om 'm in de avonduren (tot 21.00 uur) te beklimmen. Datzelfde Pfronten heeft overigens in de winter nog een leuke attractie: heuse iglo's!

Bayerisch-Schwaben
Even ten noorden van de Allgaü kom je in Bayerisch-Schwaben, een gebied dat werkelijk volgebouwd lijkt met kastelen en burchten. Je kunt er zo'n 20 bezoeken, dus genoeg om je vakantie mee te vullen. Zeker in de winter geven deze oude meesterwerken een sprookjesachtige aanblik als ze bedekt zijn met sneeuw en er lange ijspegels aan de daggoten hangen. Je kunt er dan ook naar hartelust sneeuwschoenwandelen en langlaufen over de verschillende loipes die de kastelen passeren. Vooral Schloß Leitheim in het noorden van spreek spreekt erg tot de verbeelding door zijn spitse torens en liggen boven op een heuvel.

Ostbayern
Ostbayern is een waar wandelparadijs in de zomer (onder andere de E6 en de E8 lopen door het Bayerische Wald). Dat betekent haast automatisch dat het om deze tijd een paradijs is voor sneeuwschoenwandelaars en langlaufers. Ook skiërs zullen er aan hun trekken komen, want in de Beierse Jura zijn meer dan genoeg pistes om je te vermaken. Het Bayerische Wald en het Böhmerwald vormen samen een enorm groot bebost gebied om te wandelen of te langlaufen. Met meer dan 130 toppen boven de 1000 meter vormt dit gebied een grote trekpleister voor hen die op zoek zijn naar die meterdiepe sneeuw om in de 'rennen'. De paden zijn stuk voor stuk goed aangegeven en rond deze tijd worden de loipes dagelijks bijgewerkt voor de vele toeristen die het gebied bezoeken.

Bereikbaarheid
Beieren is natuurlijk gemakkelijk te bereiken over de Deutsche Autobahn. Rond deze tijd moet je echter rekening houden met winterse omstandigheden op de wegen en is het dus aan te raden om onder andere dekens, een gevulde thermosfles en sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Per trein kun je onder andere rechtstreeks naar München gaan, van waaruit je met de Deutsche Bahn (of met de bus) gemakkelijk de andere delen van deze regio kunt bereiken.

Links
Deutschen Wanderverband
Bayern.by
Tourismusgemeinschaft Zugspitzregion
Allgäu
Bayerisch-Schwaben
Allgäuer Wanderberge (boekrecensie)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }