foto

Wandelen in winters Fribourg

Iets ten noorden van het grote meer van Genève kom je in de regio van Fribourg. Hier wordt van 4 t/m 6 maart 2005 de Daviscup gespeeld tussen Zwitserland en Nederland. Een prima gelegenheid om meteen van de omgeving te genieten.

Fribourg
Fribourg (Freiburg op z'n Duits) ligt dus iets ten noorden van het meer van Genève, tussen Lausanne en Bern. De regio kan worden verdeeld in 3 subregio's: in het zuiden vind je de Pre-Alpen, in het centrum de stad Fribourg zelf en in het noordwesten het merengebied met onder andere de Schwarzsee. Zoals ze het zelf daar zeggen is het de wereld op z'n kop: in het zuiden heerst namelijk het koude klimaat van de hoge bergen, terwijl in het noordwesten de meren zorgen voor een veel zachter, soms haast Mediterraans klimaat. Dit zorgt er echter voor dat je in deze kleine streek een grote verscheidenheid aan landschappen kunt vinden en het dus extra interessant is om er eens een bezoek te brengen.

Sneeuwschoenwandelen bij de Schwarzsee
In het noordwesten van de Fribourg regio kom je dus bij de Schwarzsee uit: een enorm groot meer in een welhaast idyllisch dal. In de winter kun je vanuit Gypsera, gelegen aan het meer, schitterende sneeuwwandeltochten ondernemen. De twee belangrijkste zijn die naar de top van de Hohberg (1468m) en vervolgens in een lus weer terug en die vanaf de top van de Riggisalp (1500m), waar je vanuit Gypsera naartoe kunt met de stoeltjeslift. Sneeuwschoenen kun je onder andere huren bij Aeby (tel. 079 3972794) en SIDE CUT (tel. 026 4121058).

Ijspaleis
Karl Neuhaus is een levende legende in deze streek: hij is de man die inmiddels al meer dan 20 jaar een waar ijspaleis bouwt met meerdere sculpturen. Vanaf kerst tot halve maart (afhankelijk van de temperatuur uiteraard) kun je zijn bouwwerken komen bezichtigen. Overdag zijn deze beelden natuurlijk erg mooi om te zien, maar vooral in de donkere avond-uren, als de bouwwerken worden verlicht door verschillende gekleurde spots is het pas echt spectaculair om te zien: zowel voor jong als oud de moeite van het bezoeken waard.

La Gruyère
La Gruyère staat voor de Pre-Alpen van de Fribourg-regio. Deze streek is bij veel mensen bekend van de Zwitserse kaas, maar heeft in de winter een grote aantrekkingskracht voor mensen vanuit binnen- en buitenland. Ook sneeuwwandelaars komen hier aan hun trekken, want er zijn in de winter een grote hoeveelheid uitgezette routes. Ook passeert hier het 'Trans Swiss Trail', een vierdaagse tocht vanuit Schwarzsee naar Montreux/Vevey. Een combinatie van kaasproeven en sneeuwschoenwandelen is natuurlijk ook mogelijk: er zijn diverse routes die langs kaasfabrieken voeren of die beginnen of eindigen bij typische kaasrestaurants.

Bereikbaarheid
Fribourg kun je met zowel auto en trein als het vliegtuig bereiken. Grotere luchthavens in de omgeving zijn onder andere Bern en Genève, maar je kunt ook goedkoop op Basel vliegen en van daaruit de trein nemen. Met de auto kun je het beste de Duits Autobahn volgen richting Basel (vergeet niet een tol-vignet te kopen!). Vanaf Basel volg je gewoon de borden Bern en vervolgens Fribourg. De meren zijn al vanaf de snelweg te zien, dus je kunt zelf kiezen wanneer je stopt om de auto te parkeren en te voet de omgeving te gaan verkennen.

Links
Pays de Fribourg
Schwarzsee Tourismus
SIDE CUT (sneeuwschoen-verhuur)
Switzerland Tourism
Fribourg Tourism
Andere wandelgebieden


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }