foto

Wales: Wandel- en klauterparadijs

Wales heeft voor veel wandelaars en klauteraars een bijzondere aantrekkingskracht: Snowdonia, Pembrokeshire en Brecon Beacons National Park vormen dan ook een waar paradijs voor wandelaars en klauteraars.

Paradijs voor wandelaars en klauteraars
Het mooie aan Wales is de afwisseling: van een kustpad langs stranden en bloemenvelden tot 'scrambles' over ruige blokkenvelden langs duizelingwekkende afgronden. En dat alles binnen een toch nog betrekkelijk klein gebied. Het wandelen in Wales vergt wel wat meer oriëntatievermogen van de (berg)wandelaar, want veel van de kleinere paden zijn niet echt duidelijk gemarkeerd. Een bewuste keuze van de bevolking, want op die manier wordt het aangezicht van het landschap ook zo min mogelijk geschaad. Overweg kunnen met kaart en kompas is dus wel zo handig, maar het weten te waarderen van een pint en goed gesprek in de lokale pub is een must!

Snowdonia National Park
Snowdonia National Park is wellicht het bekendste gebied van Wales. Het ligt in het noordwesten van Wales en bestaat uit uitersten: van lange stranden tot de top van de Snowdon (1085 meter). Het is één van de drie nationale parken die Wales telt en herbergt enkele van de 'Classic Scrambles of Britain'. Wat te denken van de klim naar Crib Coch in de Snowdon Horseshoe of Bristly Ridge tussen de Tryfan en de Glyder's? Stuk voor stuk scrambles voor hen die tredzeker tussen de blokkenvelden hun weg omhoog kunnen vinden en niet terugdeinsen voor een beetje overhang of hier en daar een Welse bui. Voor hen die het liever wat rustiger aan doen: de top van de Snowdon is ook te bereiken per trein!

Pembrokeshire Coast National Park
Zoals de naam al doet vermoeden vind je Pembrokeshire Coast National Park aan de kust. In het zuidwesten van Wales om precies te zijn. Één van de belangrijkste routes hier is het befaamde Coast Path dat zo'n beetje de hele kustlijn van het gebied volgt. In totaal is deze route 299 kilometer lang, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om slechts een klein gedeelte ervan te bewandelen. Als je overigens op zoek bent naar een wat kortere wandeling, dan ben je in Pembrokeshire in elk geval al in het goede gebied: beschrijvingen van zo'n 100 luswandelingen variërend in lengte van een klein uurtje tot flinke dagtocht kun je gratis downloaden van de site van het parkbeheer.

Brecon Beacons National Park
Heb je de schitterende beelden gezien van de film King Arthur? Drie keer raden waar de natuurbeelden van die film zijn geschoten... precies! Brecon Beacons heeft iets mystieks over zich, met watervallen, zeer oude bossen en diepe grotten. Maar in een park met een oppervlakte van méér dan 1300 vierkante kilometer kun je natuurlijk van alles verwachten. En toch is het park erg makkelijk te bereiken vanuit Cardiff, de hoofdstad van Wales.

Bereikbaarheid
Wales is vrij eenvoudig te bereiken. Vanaf Londen ben je er binnen twee uurtjes met de trein of in een paar uurtjes met de auto. Ook zijn er vanaf de belangrijkste luchthavens Heathrow, Gatwick, Birmingham en Manchester directe verbindingen middels snelwegen en spoorlijnen. Je kunt overigens ook prima de boot nemen naar bijvoorbeeld Harwich om vervolgens vanaf daar de trein te nemen naar Cardiff. In het park zelf vind je twee langeafstandspaden: Offas Dyke Path National Trail in het oosten van het park en het Taff Trail tussen Cardiff en Brecon.

Links
Visit Wales
Wales.startpagina.nl
Snowdonia National Park
Pembrokeshire Coast National Park
Brecon Beacons National Park
Snowdonia, een paar jaar geleden… (reisverslag)
Red Hot Chili Peppers! (reisverslag)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }