foto

Favoriete wandelbestemmingen dichtbij huis

Er lijkt een tendens te ontstaan om vooral zo ver mogelijk weg te gaan om te gaan wandelen/hiken, omdat 'dichtbij' niet meer telt of niet interessant genoeg is. Een artikel om het tegendeel te bewijzen.

Nederland: 'binding met je eigen omgeving'
Voor het schrijven van dit artikel begon ik met het vragen van enkele mensen om hun reden om vaker naar een bepaald gebied te gaan. Zo probeert Nico zijn vakantiedagen zo te plannen dat hij genoeg vakantie heeft om af en toe een lange tocht in het buitenland te maken. Maar voor zijn 'tussendoortochtjes' vertrouwd hij op zijn eigen achtertuin: Nederland. Het mooie aan wandelen in Nederland is de variatie: je loopt in een dag door verschillende landschappen. Bos, weilanden, dorpjes, uiterwaarden. Bovendien is het altijd leuk om je naaste omgeving wat beter te leren kennen en niet alleen vanachter het stuur van je auto. Of zoals Nico het zelf zegt: 'En als je dan later door hetzelfde landschap weer naar je werk rijdt dan heb je toch het gevoel dat je die buitenwereld iets beter kent en iets meer binding hebt met je eigen omgeving.'

Wales: 'haast primitieve paden en kale rotsen'
Rob is gek van Wales en is er dan ook al verschillende keren geweest. Naast de gezellige sfeer in de lokale pubs en de kleinschalige campings zijn het tocht vooral de haast primitieve paden en kale rotsen die Wales zo interessant maken als bestemming. 'Nergens bordjes, en altijd de verschillende mogelijkheden om op een en de zelfde berg 3 tot 6 verschillende dagtochten te maken', zoals Rob het beschrijft. Daarbij komt het feit dat door grote hoeveelheid routes die er zijn je ook eenvoudige meerdere dagtochten aan elkaar kunt plakken tot een meerdaagse tocht. Wales is bovendien makkelijk te bereiken met de veerboot en de trein zonder dat je direct twee dagen kwijt bent aan reizen.

De PyreneeŽn: 'zelden zoveel variatie in het landschap meegemaakt'
Vraag Ivo naar zijn drang om lekker vaak naar de PyreneeŽn te gaan en je ziet direct een dromerige blik in zijn ogen: Ivo is gek van de PyreneeŽn. 'De vroegkinderlijke ervaringen van de eerste grote reis met mijn ouders naar Lourdes, de uitstap naar Gavernie en vervolgens het lezen van 'In de ban van de PyreneeŽn' van Ton Joosten plaatsten een zaadje dat vele jaren later uitbloeide tot heerlijke wandelvakanties. Het ruige, het primitieve en het veelzijdige van de PyreneeŽn zorgen steeds weer voor verrassingen. Waar kun je nog op het ene moment oog in oog staan met steenbokken om vervolgens bij een herder voor een appel en een ei verse kaas kopen. 'Grashellingen, sneeuwvelden, puinhellingen, pastorale prenten en woestenij van rots. Zelden zoveel variatie in het landschap meegemaakt. Goed gemarkeerde routes naast vaag met steenmannen gemarkeerd stukken.', als je Ivo eenmaal hoort praten over de PyreneeŽn slaat de vonk vanzelf over; volgende zomer ook naar de PyreneeŽn?

Zuid Duitsland: 'waar traditie erg hoog in het vaandel staat'
Peter heeft inmiddels behoorlijk wat afgewandeld in Zuid Duitsland, of de Beierse Alpen om meer precies te zijn. Het landschap en de faciliteiten zijn er ideaal voor een meerdaagse huttentocht. En de dorpjes, waar traditie erg hoog in het vaandel staat, geven een idyllische aanblik als je ze tijdens je wandeling passeert. De hoogste berg van Duitsland, de ZŁgspitze, geeft je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. En als het weer een beetje meewerkt, dan 'kun je de grotere broertjes in Oostenrijk, Zwitserland en zelf ItaliŽ zien liggen.' Maar ook wandelaars die het minder hoog zoeken heeft Beieren veel te beiden: de routes zijn over het algemeen zeer goed gemarkeerd en onderweg zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om uit te rusten bij een goed glas Beiers bier.

De Ardennen: 'lekker dichtbij en goed te bereiken per OV'
'Mijn favoriete bestemming voor een (lang) weekend is de Belgische Ardennen', zegt Henk als hem gevraagd wordt waar hij vaak naartoe gaat. 'Het is lekker dichtbij en goed te bereiken per OV. De omgeving is erg afwisselend en interessant genoeg om er telkens naar terug te gaan. Ook kan je pittigere routes uitkiezen als je dit wilt. Tot slot geeft elk jaargetij zijn eigen kenmerken. Ik ga wel zoveel mogelijk telkens naar een ander gedeelte.' En daarmee somt Henk het eigenlijk ook precies allemaal op: dichtbij, veel variatie in zowel landschap als zwaarte van de routes en goed bereikbaar per openbaar vervoer. Geen wonder dus dat we voor de jaarlijkse Weekend Winter Hike vaak in de (omgeving van de) Ardennen terecht komen.

Links
Deutschen Wanderverband
Het Grote PyreneeŽn Avontuur
Visit Wales
WandelenARCO
Wandelzoekpagina
Andere wandelbestemmingen
Boeken met routebeschrijvingen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }