foto

Corsica: meer dan alleen GR20

Corsica staat bij wandelaars vooral bekend als het eiland van één van de mooiste en zwaarste GR-routes die er bestaan: de GR20. Een blik op deze en andere routes op het eiland.

GR20
De GR20 is zwaar, hij is spectaculair en razend populair. Elk jaar weer wagen duizenden wandelaars zich aan het begin van de route in het noordwesten van Corsica. Velen onderschatten de route echter: zeker de eerste paar dagen is deze loodzwaar, voor sommigen overigens een reden om juist aan het andere eind, in het zuidoosten van het eiland te beginnen. Met een afstand van zo'n 200 kilometer is de GR20 een betrekkelijk korte GR, maar door de enorme hoogteverschillen dus toch erg zwaar. Een tweede reden dat velen de tocht niet volbrengen is het simpele feit dat je nagenoeg al het voedsel voor de hele tocht met je mee moet dragen. Zelden kom je in de bewoonde wereld en dus is het dagelijks inslaan van vers voedsel geen optie. Dat is voor veel mensen ook weer een reden om de tocht in verschillende delen (wandelvakanties) te doen. Als jij er over denkt om er aan te beginnen, weet dan waar je aan begint: een van de mooiste wandeltochten van Europa, maar tevens een loodzware.

Mare e Monti
De Mare en Monti paden vind je in de buurt van de kust aan de westzijde van het eiland. Zoals de naam al aangeeft kom je tijdens deze tochten in aanraking met zowel de zee als de lokale bergen. Hiermee is ook de zwaarte van deze tochten direct een stuk minder dan die van de GR20. Niet dat ze erg makkelijk zijn, want het landschap van Corsica is nu eenmaal ruw en ruig. Maar het grote voordeel ten opzichte van de GR20 is het feit dat je hier wel in de bewoonde wereld komt en ook kunt overnachten in comfortabele hotels of gîtes. Dat scheelt dus ook direct het gewicht van een tent meedragen. Mits je uiteraard van tevoren reserveert: Corsica is inmiddels zo populair onder wandelaars, dat de overnachtingsplekken op de grotere routes vaak al weken van tevoren zijn volgeboekt.

Mare a Mare
De Mare a Mare is er in drie verschillende versies, allemaal van de oostkust naar de westkust (of vice versa als je dat liever doet). De makkelijkste is in het zuiden van het eiland. Deze neemt slechts 5 wandeldagen in beslag en kun je gedurende het hele jaar door maken. Iets lastiger/langer is de middelste versie, die van Porticcio naar Ghisonaccia voert gedurende 7 dagen. Heb je meer energie en vrije dagen, dan kun je kiezen voor de zwaarste en langste uitvoering: de meest noordelijke versie. Met deze tocht wandel je in 10 dagen van Cargès naar Moriani. Daarbij kom je veel verschillende soorten landschappen tegen zodat deze tocht je een goed beeld geeft van wat Corsica allemaal te bieden heeft. Voor deze tocht geldt overigens wel dat je 'm eigenlijk alleen in de zomermaanden kunt wandelen. Gedurende de winter zijn immers grote delen bedekt met een dik pak sneeuw.

Kortere routes
Het Corsicaanse landschap biedt zoveel diversiteit dat het ook vrij makkelijk is om kortere dagwandelingen te maken. Vanuit de verschillende steden en dorpen ben je vrijwel direct in de vrije natuur en hier en daar vind je ook gemarkeerde korte dagtochten die gemakkelijk zijn en slechts enkele uren tot een hele wandeldag in beslag nemen. Deze routes worden uitgezet en onderhouden door de PNRC, Maison d'information du Parc Naturel Régional de Corse. Dit is dé organisatie voor wandelaars die op zoek zijn naar informatie overigens. Hou je meer van klimmen of Via Ferrata dan kun je het wandelen in onder andere in de Vallée de l'Asco en Fiumorbo gemakkelijk combineren met een halve dag klimmen. De klimroutes zijn hier over het algemeen wel behoorlijk pittig, iets waar je zeker rekening mee moet houden als je in een betrekkelijk rustig gebied gaat klimmen.

Overnachtingsmogelijkheden
Elk jaar weer vormt de hoeveelheid wandelaars een probleem voor de lokale berghutten langs de GR20 en sommige hotels en gîtes langs de andere langeafstandspaden. Er zijn mensen die reeds om 6 uur beginnen te wandelen, eenvoudigweg om als eerste aan te komen in de volgende hut op de route. Reserveren is niet altijd mogelijk en doe je het wel, dan kun je toch behoorlijk negatief verbaasd worden door de drukheid in de zomermaanden. Zeker langs het begin en het eind van de GR20, daar waar velen nog vol frisse moed zijn tijdens de eerste dagen (ofwel beginnend in het noordwesten ofwel het zuidoosten). Neem daarom altijd een (kleine) tent mee in je rugzak. Je zult zien dat je deze minstens één keer tijdens de tocht nodig zult hebben...

Links
Corsica.startpagina.nl
Visit-corsica.com
GR20 (gr-infos.com)
GR20
Erik Geurts Reisverslagen
Track van de gr20 voor gps
Virtuele expositie Corsica
Andere wandelbestemmingen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }