foto

Vissersdorpjes langs de Costa Brava

Met de vakantie voor de deur komt de Costa Brava weer in zicht voor velen. Naast stranden hebben de vele vissersdorpjes hier echter ook schitterende wandelpaden te bieden.

GR92
Als je het over wandelen langs de Spaans Catalaanse Costa Brava hebt, dan mag de GR92 natuurlijk niet ontbreken. Dit is immers dé kust GR-route van Spanje, lopend vanaf de Franse grens richting het zuiden. De bekendste kustplaatsjes worden daarbij aangedaan, maar af en toe buigt de route ook af meer landinwaarts of zijn er variaties die bezienswaardigheden of bijzondere natuurgebieden met de hoofdroute verbinden. Van de GR92 is er op dit moment een goede Catalaanse gids, die zo duidelijk is dat ook mensen die de Catalaanse taal niet begrijpen 'm kunnen gebruiken. Bovendien is de route vrij goed gemarkeerd en daardoor erg makkelijk te volgen. De GR92 is een perfecte zomertocht, zeker als je bedenkt dat je enorm veel mooie stranden, rotsachtige kusstroken en ouderwetse vissersdorpjes zult bezoeken.

Lloret de Mar
Als er één oud vissersdorp is dat een slechte naam heeft gekregen door het massatoerisme dan is het wel Lloret de Mar. Door de grote groepen jongeren die hier elke avond zowel boulevard als strand 'onveilig' maken en het feit dat je overdag in de zomer moet zoeken voor een vrij plekje op het strand laten veel liefhebbers van een rustige vakantie Lloret links liggen. Sterker nog: zelfs de GR92 racet als het ware langs het dorp, door alleen de boulevard op te nemen in de route en zo dit 'vakantieparadijs' weer zo snel mogelijk te verlaten. Er is echter een schitterende mogelijkheid om te wandelen net buiten Lloret: de variatieroute GR92.2, welke van Lloret naar Blanes loopt via het binnenland. Vervolgens kun je de gewone GR92 weer gebruiken om van Blanes terug te wandelen naar Lloret. Wat velen immers niet weten: even buiten Lloret vind je verschillende kappelletjes welke letterlijk een oase van rust en stilte vormen. De meeste vakantievierders komen hier niet en dus heb je het rijk voor je alleen om te genieten van de zon, de zeelucht (zelfs hier) en met een beetje geluk een verfrissend windje.

Platja d'Aro
Hetzelfde als voor Lloret de Mar geldt, geldt ook voor Platja d'Aro: ook hier wordt het dorp in de zomer overspoeld met (voornamelijk) jonge vakantiegangers die vooral op zoek zijn naar strand en discotheken en ook hier 'rent' de GR92 langs de boulevard het dorp voorbij om de wandelaar niet af te schrikken. Jammer eigenlijk, want net buiten het dorp, zowel naar het noorden als naar het zuiden is de GR92 schitterend mooi en heerlijk rustig met de typische rotskusten van de Costa Brava. Gelukkig loopt er vanuit Platja d'Aro ook een PR (korte wandelroute), namelijk de C-110. Deze start an het Palacio de Congresos (hartje van het dorp) en neemt je mee richting de grote Golf Club van de Costa Brava. Daarbij kom je onder andere erg dicht in de buurt van de indrukwekkende bergen van Els Carcaixells (erg gewaardeerd door liefhebbers van Via Ferrata). De tocht eindigt uiteindelijk in Sant Feliu de Guíxols, een typisch ouderwets vissersdorpje.

Sant Feliu de Guíxols
Dit dorpje is hét vissersdorpje dat tot de verbeelding spreekt van velen. Toeristen die eenmaal een avond hebben doorgebracht op één van de terrasjes van het dorp of hebben genoten van de rust van één van de vele kleine baaitjes die hier langs de kust te vinden zijn, komen zeker nog een keer terug. En ook voor de wandelaar heeft Sant Feliu de Guíxols veel te bieden, want er zijn ontzettend veel wandelmogelijkheden. Natuurlijk langs de kust (alweer de GR92), maar ook het binnenland in om opnieuw stille plekjes te vinden. Ook hier zijn er meerdere PRs te vinden, onder andere de PR C-101, welke voor een deel boven de kust langs loopt ten zuiden van het dorp. Leuk 'hoogtepunt' van deze route is de top van de Puig Gros (325m), van waaruit je zowel over de kust als het binnenland kunt uitkijken.

Tamariu
Een goed bewaard geheim voor toeristen is het kleine visserplaatsje Tamariu, ten noorden van Calella de Palafrugell. Natuurlijk loopt ook hier de GR92 langs, maar er zijn ook hier veel meer mogelijkheden. Richting het zuiden kun je langs de kust wandelen in de richting van Llafranc, langs de GR92, maar ook door het binnenland naar datzelfde Llafranc via de PR C-107. Een lus is ook prima door beide opties met elkaar te combineren, zodat je een tocht krijgt van zo'n 10 kilometer. Wil je genieten van de schaduw in de bossen ten noorden van Tamariu, volg dan de GR92 richting Begur. Van daaruit kun je weer iets bijzonder bezoeken door richting het westen af te buigen, richting Pals: echte rijstvelden. Iets dat je wellicht niet zou verwachten langs de ruige Catalaanse kust , de Costa Brava.

Links
Ajuntament de Lloret de Mar
Ajuntament de Palafrugell
Platjadaro.com
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Baix Empordà - Costa Brava
Wandelen langs de Catalaanse kust: GR-92


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }