foto

Bloklandroute: wandelen in stilte

De ANWB kopt de beschrijving van deze route met 'Wandelen in stilte' en dat is een erg goede benaming. Op deze route kom je namelijk nauwelijks verkeer tegen en kun je genieten van de weidse uitzichten over het polderlandschap.

Montfoort
Montfoort is een klein stadje midden in de Lopikerwaard. Hoewel bijna alle oude stadspoorten inmiddels verdwenen zijn en de stadsmuren niet altijd even duidelijk meer zijn te herkennen als zodanig kun je toch nog genoeg proeven van het rijke verleden van de stad. Zitten op het terras bij het kasteel van Montfoort of wandelen langs de stadsgracht of om de oude St. Janskerk brengt toch een gegarandeerde rust met zich mee. Montfoort is immers een klein stadje en de straatjes zijn klein en krap. Verkeer kom je dus ook in het centrum nauwelijks tegen en al helemaal niet op zondagochtend, als de halve bevolking in de kerk is aangeschoven voor de mis. Heb je na het maken van de wandeling zin en tijd om even bij te komen met een lekker bord warme soep of een koud biertje, overweeg dan om Het Oude Stadhuis te bezoeken. Het interieur straalt nog steeds de sfeer van vroeger uit en in de opkamer kun je genieten van een prima maaltijd en een even zo mooi uitzicht.

De route
De Bloklandroute zelf is vrij kort: na acht kilometer afstand en ongeveer twee uur tijd sta je weer in het centrum van Montfoort. Je start midden op het kasteelplein, waarna je al vrij snel de bebouwde kom achter je laat. Over de Tiendweg gaat het vervolgens tussen de polders door. Links en rechts kun je genieten van weidse uitzichten en als je geluk hebt zie je naast schitterende flora langs de sloten ook nog een reiger aan de waterkant of rondrennende hazen op de weilanden. Aangekomen het meest westelijke deel van de route ga je zuidwaarts, langs de Heeswijkse MOlenvliet. Hiermee werd overtollig water afgevoerd naar de Hollandsche IJssel, welke iets ten noorden van de route door het landschap kronkelt. Aan het eind van de Heeswijkse Kade ga je opnieuw naar rechts, ditmaal richting Blokland. Hier zie je hier en daar boerderijen staan met aan het eind een perfecte stopplaats: Kaasboerderij Doruvael. Na een frisse beker melk en uiteraard en stukje kaas is het laatste stukje van de route geen kunst meer en ben je al vrij snel weer terug op het kasteelplein in het hartje van Montfoort.

Kaas - en Zuivelboerderij Doruvael
Bijna aan het eind van de route heb je de enige horecastop die deze korte route rijk is: Kaas - en Zuivelboerderij Doruvael. De ietwat vreemde naam is een afkorting van DOor RUilverkaveling VAn Elders, wat meteen uitlegt hoe de familie Vlooswijk hier terecht is gekomen. Hun melkveebedrijf is tevens voorzien van een Groene Hart Landwinkel en je kunt er dan ook terecht voor hun eigen specialiteit 'Le Petit Doruvael'. Deze roodbacterie-kaas is de enige in Nederland en daardoor dus ook meteen exclusief. Maar naast hun eigen product verkopen de Vlooswijks uiteraard ook andere Groene Hart producten, waaronder verschillende soorten melk en kaas. Voor de kinderen (en volwassenen trouwens ook) is het bijzonder leerzaam om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe koeien worden gemolken en kaas wordt gemaakt. Daarmee kan de route dus direct worden onderbroken voor een lange, maar leerzame en lekkere pauze op de kaasmakerij.

Andere routes in de omgeving
Naast de Bloklandroute zijn er in de omgeving van Montfoort overigens nog veel meer wandelmogelijkheden. Allereerst natuurlijk in de stad zelf: een wandeling door het centrum is zeker de moeite waard en kan worden onderbroken door een pauze op het terras van Het Oude Stadhuis of bijvoorbeeld op het Kasteelplein. Dan is er nog de Engherkaderoute, een tocht van 12 kilometer van Montfoort naar Linschoten. Deze route volgt de Engherkade langs de Lange Linschoten en passeert onder andere ook Landgoed Linschoten. Van deze wandeling is op de site van de ANWB gratis een beschrijving te downloaden. Wil je een meerdaagse tocht doen, dan kun je denken aan de tocht 'Rondom de Dom'. Deze is 128 kilometer lang en voert onder andere langs IJsselstein, Kockengen, Lage Vuursche, Austerlitz en Bunnik. Een volledige beschrijving ervan is te koop bij de NWB in Utrecht.

Bereikbaarheid
Montfoort is per openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf Woerden neem je bus 104, vanaf Gouda of Utrecht bus 180. Je kunt vervolgens uitstappen op het kasteelplein. Kom je met de auto, parkeer deze dan buiten het stadscentrum of naast het kasteelplein op de grote parkeerplaats. Andere parkeergelegenheid heb je nauwelijks, juist ook omdat het centrum van de stad klein is.

Links
Kaart Bloklandroute
VVV Montfoort
Route-informatie (ANWB)
Route-beschrijving (PDF-bestand)
Kaas - en Zuivelboerderij Doruvael, Montfoort
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }