foto

Wandelen in de Franse Vercors

In het zuidoosten van Frankrijk, even ten zuiden van Grenoble, ligt een schitterend wandelgebied waar je je ook vandaag de dag nog heerlijk verloren kunt lopen zonder iemand tegen te komen: Parc Naturel Régional du Vercors.

Het park
Het Parc Naturel Régional du Vercors werd in oktober 1970 officieel verklaard: een gebied bestaande uit zeven natuurlijke regio's werd een officieel natuurpark om het beter te kunnen beschermen. En die bescherming is nodig, want het gebied is enorm rijk aan schitterende natuurlijke fenomenen. De hoge plateaus en de diepe ravijnen spreken tot de verbeelding van elke wandelaar en klimmer. Grotten zijn er in overvloed, waarvan sommigen bekend staan om hun formaties die uniek zijn voor Europese begrippen. Maar naast bescherming biedt de status als natuurpark ook extra mogelijkheden: binnen het park zijn er diverse informatiecentra opgericht en gemarkeerde wandel- en fietsroutes uitgezet. Zeer bijzonder is ook het klimaat van de regio: bijna nergens vind je zo dicht bij elkaar het koele Alpenklimaat (in het noorden van het park) en het warme Mediterrane klimaat (in het zuiden ervan).

Hauts Plateaux
Binnen het natuurpark is er ook nog een gebied dat de extra beschermende status van natuurreservaat heeft: Les Hauts Plateaux. Gigantisch hoog steken deze plateaus uit boven de rest van de Vercors en hier vind je dan ook de hoogste top van het gebied: de Grand Veymont met een hoogte van 2341 meter. Meerdere van de in het natuurpark lopende GR-routes gaan ook over de Hauts Plateaux, maar ook enkele korte wandelingen kunnen worden ondernomen vanuit één van de omringende dorpjes. Belangrijk gegeven is hierbij overigens wel dat je dit gebied in de warme maanden altijd met een goede kaart en ruim(!) voldoende water moet betreden. Water is hier namelijk zeldzaam en de weinige bronnen die (niet altijd drinkbaar!) water leveren zijn zonder goede kaart niet of nauwelijks te vinden.

Gemarkeerde wandelroutes
Zoals gezegd zijn er veel gemarkeerde wandelroutes in de Vercors te vinden. Zo zijn er diverse GR-routes (GR9:zuidwest-noordoost, GR91: noord-zuid, GR93:oost-west en GR95:middenwest-zuid) welke zijn aangegeven met rood/witte markeringen. Daarnaast zijn er nog de lokale routes welke vaak vanuit de kleine dorpjes in (de omgeving van) het park aanvangen. Deze kortere routes (GRP's genaamd) zijn aangegeven met geel/rode markeringen. Tot slot is er nog de grote 'Grande Traversée du Vercors' die dwars door het park loopt (zowel geschikt voor MTB als wandelaars) en de eigen routes van het park. Deze zijn aangegeven met geel/groene markeringen. Een erg mooie route is de 'Sentier du Balcon Est', bekend om zijn schitterende panoramische uitzichten over het park en met een lengte van 37 kilometer prima te doen in enkele dagen. Of de 'Tour du Mont Aiguille' rondom de befaamde berg met dezelfde naam, waar volgens de overlevering het alpinisme is geboren. Erg handig: op veel bordjes staat zowel de naam van de (volgende) bestemming als ook de nog te lopen tijd aangegeven.

Niet alleen voor wandelaars
Het zal je niet verbazen dat een dergelijk mooi stuk natuur niet alleen wandelaars aantrekt. Ook klimmers kunnen hun hart ophalen in het gebied, hoewel hier steeds vaker vraagtekens bij gezet worden als er teveel kunstgrepen worden geplaatst/gebruikt (magnesium, kabels, abseilogen). Daarnaast zie je ze niet direct als je rondkijkt, maar zijn ze er wel in grote getale: de speleologen die door de modder kruipen in de vele grotten en spelonken die het park rijk is. Tot slot zijn juist weer wel erg duidelijk de parapentevliegers aanwezig. Zeker op zonnige dagen zie je deze vaak met meer dan tien tegelijk door de lucht zweven en genieten van de warme luchtstromen die hier volop aanwezig is. En het zal voor zich spreken dat in de winter langlaufers en sneeuwschoenwandelaars aan hun trekken komen in het park: niks mooier dan in de winter door het compleet verlaten park te struinen op sneeuwrackets!

Bereikbaarheid
Zoals gezegd kun je de Vercors vinden ten zuiden van Grenoble. Makkelijkste is dan ook rechtstreeks naar Grenoble te rijden met de auto via Lyon. Ook kun je ervoor kiezen om door te rijden richting Valence om de Vercors op die manier vanuit het westen te benaderen, bijvoorbeeld via Romans-Sur-Isère. Beide plaatsen zijn ook prima per trein te bereiken en lokaal rijden er diverse treinen rondom het park naar de kleinere dorpen.

Links
Parc Narurel Regional du Vercors
Overzicht hutten in Vercors
Een week door de Vercors (GR91/GR95)
Vercors Tourisme
De Vercors (Wouter de Lombaerde)
Tussen Vercors en Dévoluy : Achtdaagse trekking over de GR 91-93-94


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }