foto

Wandelen met Bed & Breakfast in Nederland

Onlangs verscheen er een nieuwe gids met meer dan 600 Bed & Breakfast adressen in Nederland. Velen van die B&B-adressen lenen zich prima als uitgangspunt van een (weekend)wandeling.

Gastenkamer Bed en Broodje (Ursem)
Het dorpje Ursem ligt aan de rand van het natuurgebied 'Mijzenpolder' in Noord-Holland. De Mijzenpolder is een grote veenweidepolder, waar je schitterend kunt wandelen over de ringdijk. Vanaf de ringdijk kijk je uit over de polder en kun je genieten van de rust en de vele weidevogels die hier leven. Wegen zijn er niet, wel een klein moeras in de omgeving. En precies aan de rand van dit schitterende gebied, in dat plaatsje Ursem, vind je gastenkamer 'Bed en Broodje' van de familie Kolk. In deze oude Westfriese Stolpboederij voel je je direct op je gemak en kun je helemaal tot rust komen. Heb je genoeg gewandeld in de omgeving, dan kun je eventueel nog gebruik maken van de 2 fietsen die de familie Kolk je ter beschikking kan stellen. Zo kun je bijvoorbeeld fietsen naar 'De Beemster' (werelderfgoed) of naar Alkmaar of Hoorn.

Landgoed 'De Markestee' (Blesdijke)
De Markestee is een meer dan honderd jaar oude boerderij in het dorpje Blesdijke (gemeente Weststellingwerf) in Friesland. Hier kun je genieten als in een luxe hotel, maar dan met de rust en de kleinschaligheid van een B&B. Jos en Berta heten je van harte welkom en leggen je helemaal in de watten. Actief zijn doe je zelf in bijvoorbeeld het nationaal park 'De Weerribben'. Dit gebied is ontstaan door de turfwinning en biedt nu een uniek landschap van stroken land en veel water. Het natuuractiviteitencentrum 'De Weerribben' ligt aan de rand van het gebied en biedt je alle informatie voor een dagje uit in de natuur. Dat hoeft overigens niet alleen al wandelend te gebeuren. Ook op de fiets of in de kano kun je je hier prima vermaken. Bijkomend voordeel van landgoed 'De Markestee': aan het eind van de dag kun je heerlijk relaxen onder het genot van een glas wijn bij de gaskachel in de gemeenschappelijke ruimte met erg comfortabele banken.

d'Oude Herbergh (Terherne)
Ook in Friesland ligt het kleine plaatsje Terherne (gemeente Boarnsterhim), vlak bij het Sneekermeer en dus ideaal voor liefhebbers van wandelen langs het water, zeilen en roeien. Maar ook liefhebbers van de kameleonboeken zullen hier aan hun trekken komen. Terherne is namelijk een echt Kameleondorp en lezers van deze oude kinderboeken kunnen hun hart ophalen aan het feest van herkenning. De familie Dykstra heet je van harte welkom hier in d' Oude Herbergh, een oude stolpboerderij uit 1800. Geniet op je eigen privé-terras van de rust die de omgeving uitstraalt of vooraf aan een wandeldag tegoed aan een vers 'Frysk-ontbijt'. Naast de appartementen die aan deze B&B zijn verbonden (met eigen privé-terras, keuken en douche) zijn er ook 4 zeer comfortabele gastenkamers.

Bed & Breakfast De Neust (Beesd)
B&B De Neust maakt deel uit van landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe. Een perfecte locatie voor de liefhebber van wandelen, appelstroop en jam. Alleen al op het landgoed zelf kun je eindeloos wandelen, maar daarbuiten is er volop gelegenheid om de kleine buurdorpjes te bezoeken. Op het landgoed zelf zijn er overigens in totaal 3 landhuizen en maar liefst zeventien boerderijen te vinden. Geen wonder dus dat dit gebied ook wel het openluchtmuseum van het rivierengebied wordt genoemd. Mevrouw verschuer heet je van harte welkom in de ontbijtkeuken voor een ontbijt met lekkers uit eigen tuin zoals jam en eieren. Daarnaast kun je tot rust komen in de verbouwde stal die nu dienst doet als grote huiskamer. Een TV zul je hier niet vinden, wel een boekenkast vol. Relaxen is hier dus niet moeilijk, maar vergeet niet om al wandelend de omgeving te verkennen!

Bed & Breakfast Gastenhofje Essenbroek (Weert)
Ga je nog verder naar het zuiden, dan kom in Weer bij Gastenhofje Essenbroek. Deze B&B ligt letterlijk langs de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en dus kun je hier prima de wandelsfeer opsnuiven van hen die nog zo veel kilometers voor de boeg hebben. In de oude woonboerderij is er plaats gemaakt voor twee logeerkamers en als gast zie je al direct waar de gastvrouw zich mee bezighoudt: kunst. Die is dan ook door het hele huis te vinden. Buiten op het overdekte terras kun je genieten van een open haard en de wandelkaart uitspreiden over de grote tuintafel. Al snel zul je dan zien dat het gebied enorm veel wandelmogelijkheden biedt en dat Essenbroek een prima uitvalsbasis is om van alles te ondernemen. In elk geval mag een wandeling in natuurgebied 'De krang' niet ontbreken, gezien het feit dat je hier tijdens het ontbijten een onbelemmerd uitzicht op hebt.

Links
Bed & Breakfast Nederland
Gastenkamer Bed en Broodje
Landgoed 'De Markestee'
d'Oude Herbergh
Bed & Breakfast De Neust
Bed & Breakfast Gastenhofje Essenbroek
Andere wandelmogelijkheden


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]