foto

Wandelen in Berner Oberland

Berner Oberland, het gebied ten zuidoosten van het Zwitserse Bern, is een schitterend gebied voor wandelaars, klimmers en Nordic Walkers. Een kort overzicht van enkele van de mogelijkheden.

De steden Thun, Interlaken en Brienz
De drie grote (bekende) steden van deze streek zijn Thun, Interlaken en Brienz. Voor Interlaken is bekend, omdat velen het kennen als uitgangspunt voor een dagtocht naar de Jungfrau-regio. Interlaken ligt, zoals de naam al doet vermoeden, tussen twee grote meren. Ten westen van de stad ligt de Thunersee met aan het eind de stad Thun, en ten westen van Interlaken kun je een boottocht maken op de Brienzersee naar de stad Brienz die aan de andere kant ligt. Wandelen is ook mogelijk, want langs beiden meren zijn schitterende wandelroutes uitgezet. Een erg mooie tocht (vooral voor wat betreft uitzicht) is die van Brienz naar Interlaken, langs de noordkust van het meer. Deze route loopt langs en over de graat en biedt je onder andere een uitzicht op de Jungfrau-regio met de Jungfrau, Mönch en Eiger. Terug kun je kiezen voor de boot of de trein.

Jungfrauregio
De al eerder genoemde Jungfrau-regio is vooral bekend bij klimmers. Dit gebied, ten zuiden van Interlaken, herbergt namelijk naast de 4158m hoge Jungfrau ook de 4099 hoge Mönch en de 3970, hoge Eiger. Vooral deze laatste spreekt natuurlijk tot de verbeelding van velen, niet in de laatste plaats door de schitterende film van Clint Eastwood uit de 70-er jaren (The Eiger Sanction). Een schitterende tocht om deze berg te bekijken is de bekende Eiger-Trail, welke start in het plaatsje Grindwald. Vanaf hier loop je in zuidwestelijke richting naar de Eiger zodat je de beruchte noordwand van deze berg schitterend in beeld krijgt. De tocht eindigt op het kleine treinstation 'Kleine Scheidegg'. Overigens kun je daar ook de route beginnen, iets waar velen schijnbaar ook de voorkeur voor geven.

Aareschlucht
Voor de mensen die het liever iets minder zwaar willen is er de Aareslucht, in het noordoosten van Berner Oberland. Het betreft hier een kloof in de bergen waar op spectaculaire wijze een riviertje doorloopt. Er loopt een wandelroute dwars door de kloof, naar het stadje Meiringen om vervolgende de berg op te klimmen en uiteindelijk weer op de parkeerplaats van de kloof uit te komen. De route is vrij makkelijk te volgen, is erg toeristisch (je moet zelf entree betalen voor de kloof!), maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Klettersteigen
In dezelfde omgeving als Meiringen kun je ook de eerste Klettersteig van Zwitserland vinden: de Tällisteig. Deze steig werd in 1993 geopend en brengt je naar een hoogte van 2540 meter (Horlaipfeiler). De steig zelf bedraagt zo'n 500 hoogtemeters, met een redelijk lang aanloop vanaf de Tällithütte op een hoogte van 1720 meter. Vanaf de hut loopt een pad naar de steig toe. Aan het begin is de steig vrij lastig, volgens de makers een bewuste keus om direct onervaren mensen af te schrikken. Doe je tocht op een heldere dag, dan heb je een schitterend uitzicht over de vallei (Gadmer Tal) en in de verte de Sustenpas. Eenmaal boven heb je verschillende mogelijkheden om terug te keren: via dezelfde weg, over de graat en vervolgens een bergpad of aan de andere kant van de top naar een berghotel en vervolgens met de bus.

Bereikbaarheid
Berneroberland is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als openbaar vervoer. Met de trein kun je vanaf Utrecht rechtstreeks naar Interlaken (met overstap in Frankfurt en Basel). Vanaf Interlaken is het vervolgens vrij makkelijk om per trein of bus de rest van de regio te bereiken. Met de auto zal het duidelijk zijn dat je via de Duitse Autobahn al vrij snel in Zwitserland kunt komen (Basel) om van daaruit via Bern en Thurn het gebied binnen te rijden. Vanuit Amsterdam kun je verder naar bijvoorbeeld Zürich vliegen om vandaar uit per openbaar vervoer verder te reizen.

Link:
MySwissAlps.com
MySwitzerland.com
Caingram.info
Berneroberland.ch
Zwitserland.startpagina.nl
Bestemming: Zwitserland (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }