foto

Het Noordzee Kustpad

Sinds september 2005 loopt langs de Noordzee kust de langste LAW van Nederland: het Noordzee Kustpad. De meer dan 700 kilometers van deze route zijn onderverdeeld in kortere LAWs die al eerder bestonden.

Deltapad (LAW 5-1)
In bijna het uiterste zuidwestelijk puntje van Nederland, om precies te zijn in Sluis begint het eerste deel van deze enorme route. Hier start het Deltapad dat de wandelaar een beeld geeft van -natuurlijk- de Deltawerken. Over een afstand van 237 kilometer worden hier de dijken en dammen bewandeld die zijn ontstaan na de grote watersnoodramp. Maar natuurlijk wandel je hier ook al door en over de duinen. Tot aan Hoek van Holland, zodat je met een beetje geluk ook de enorme zeeschepen hebt gezien die hier Nederland binnenvaren om hun lading te lossen in Rotterdam.

Hollands Kustpad (LAW 5-2 en LAW 5-3)
Het volgende stuk van de route voert van Hoek van Holland langs stranden en duinen, maar in het seizoen ook de schitterend in bloei staande bollenvelden, helemaal tot aan Den Helder. Eigenlijk bestond dit stuk vroeger uit twee aparte LAW's: het Visserspad (LAW 5-2) en het Duin- en Polderpad (LAW 5-3). Zowel de liefhebbers van stranden als van de oude binnenstad van Den Haag zullen dit stuk van de route zeker weten te waarderen. In de zomer kun je lekker uitrusten aan de stranden van onder andere Kijkduin en Noordwijk, terwijl je hier in de herfst juist kunt genieten van de wind in de haren en de hoge golven. Het Noord-Hollands duinreservaat is eigenlijk alleen al genoeg om een dag te vertoeven, al is het alleen al om te genieten van de rust en de veelzijdigheid van de flora en fauna in dit gebied.

Friese Kustpad (LAW 5-4)
Ben je de afsluitdijk eenmaal overgestoken, dan wordt het Friese Kustpad opgepikt. Deze start eigenlijk in Stavoren, een stukje verder naar het zuiden dus. Voordat je na 152 kilometer in Lauwersoog aankomt zul je een enorm aantal windmolens hebben gezien. Maar de slimme wandelaar is ook voorzien van een goede verrekijker. Deze kun je namelijk perfect gebruiken om vanaf de hoge dijken de vele vogels hier te bekijken. En vogels zijn er veel in Friesland, dus je zult zeker niet de enige 'spotter' zijn die door een kijker loopt te turen. Een belangrijke regel waar je je overigens wel aan moet houden tijdens het lopen over de dijken is die van de hekjes: deze laat je altijd open of dicht al naargelang zoals jij 'm vond. Stond hij open, dan laat je 'm open, was hij dicht, dan doe je 'm weer netjes na het passeren dicht.

Wad- en Wierdenpad (LAW 5-5)
De laatste 123 kilometer wordt gevormd door het Wad- en Wierdenpad. Je kunt bij deze route overigens zelf kiezen of je voor de wadroute of de wierdenroute kiest. Het verschil zit 'm natuurlijk in het landschap. Zoals de naam al doet vermoeden volg je bij de Wadroute de kustlijn en kun je de gevolgen van de getijden duidelijk zien als je een lange dag langs de kust wandelt. De Wierdenroute gaat juist landinwaarts en voert langs enkele ouderwetse terpendorpen. Opvallend hierbij is de compleet andere bouwstijl van de huizen dan in de rest van Nederland. Nadat je ook Delfzijl bent gepasseerd loopt de route door tot aan Nieuweschans. Daar kun je de grens over naar Duitsland om te beginnen aan het internationale stuk van het Noordzee Kustpad.

Het Noordzee Kustpad buiten Nederland
Het Noordzee Kustpad voert veel verder dan alleen langs de Nederlandse kust. Organisaties in alle omringende landen hebben de handen in een geslagen om tot een complete lusvormige route te komen: Nederland, Duitsland, Denemarken. Zweden, Noorwegen en Groot Brittanië doen allemaal mee. In totaal zal de route bijna 5000 kilometer lang worden, hoewel op dit moment pas zo'n 2000 kilometer is gemarkeerd. Wil je dus in het buitenland op pad gaan, ga dan eerst na of dat deel van de route ook al daadwerlijk is gemarkeerd. Aan het eind van 2005 zal er grote, informatieve internationale website worden geopend met betrekking tot The North Sea Trail.

Link:
Noordzee Kustpad (Nederlands)
The North Sea Trail (Internationaal)
Wandelnet.nl (bestellen routebeschrijving)
The North Sea Trail (Groot Brittanië)
Kilometervreter (wedstrijd)
Kustpad.startpagina.nl
Wandelen in Friesland (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }