foto

De Dijken-route

In het Brabantse land, even buiten Den Bosch, kun je de dijken-route wandelen: een route van zo'n 22 kilometer over oude en nieuwe dijken met uitzichten over de polders en hier en daar een kijkje langs het water van de Aa.

MLAW's rond Den Bosch
Het gebied ten zuiden van Den Bosch wordt ook wel de Meierij genoemd. Inmiddels alweer een flink aantal jaren geleden heeft de regionale VVV een 20-tal routes uitgezet in dit gebied, de zogenaamde Middellange-Afstand-Wandelroutes (MLAW's) van de Meierij. Deze routes variren in lengte van nog geen 10 kilometer om een ochtend of middag te vullen tot meer dan 20 kilometer om een volle dag onder de pannen te zijn. De route zijn gemarkeerd middels wit/gele markeringen en bij de lokale VVV-kantoren is er van elke route een uitvoerige beschrijving te koop voor nog geen 2 Euro. Deze is voorzien van een routebeschrijving, extra informatie over de streek en een kaart.

De Dijken-route
De Dijken-route is nummer 14 uit de lijst van MLAW's en voert de wandelaar over oude en nieuwe dijken rondom het dorpje Den Dungen van de gemeente Sint Michielsgestel. Met zijn 22 kilometer is dit tevens n van de langste routes die zijn uitgezet. Gelukkig is hij echter ook in te korten tot twee kortere routes van zo'n 12 kilometer elk. Hierbij kan gekozen worden voor een korte route over de dijk van de Aa langs Berlicum en vervolgens weer terug langs de Zuid-Willemsvaart terug naar het startpunt of voor een ruime lus door de polders rond Den Dungen, waarbij vooral oudere dijken midden tussen de weilanden de route bepalen.

Langs kastelen en de Aa
De bovenste lus van de route loopt eerst een stukje langs de rivier de Aa. Helaas loop je hier in het begin niet op de dijk, maar er naast en kun je dus nauwelijks genieten van het uitzicht over de rivier. Juist op het stuk waar je wel over dijk kunt lopen verandert de route van richting en kom je dichter bij het dorp Berlicum. Een bezoek overigens meer dan waard, want in Berlicum vind je nog verschillende oude gebouwen in het oude centrum. Vervolgens kom je op de landerijen van oude rijkdom: De Wamberg, Seldenstate en Assendelft. Jammergenoeg is er niet zo heel veel meer over van de schitterende oude kastelen, maar je kunt je er in de rust wel een beeld van vormen waarom men hier een buitenhuis liet bouwen, ver van de drukte (en pest) en Den Bosch. Nadat je de Zuid-Willemsvaart bent overgestoken wandel je terug in de richting van het startpunt. Vlak voordat je de bebouwde kom van Den Dungen binnenwandelt kun je daar ervoor kiezen om de route in te korten (zo'n 12 kilometer) of door te wandelen richting Maaskantje en Sint Michielsgestel.

Oude dijken in de polder
De bebouwde kom van Den Dungen is zeker niet het meest interessante stuk van de route. Wat misschien wel interessant is, is dat je hier een prima gelegenheid hebt voor een horeca-stop. Bijvoorbeeld bij Hotel Boer Goossens, tegenover de kerk (en dus gemakkelijk te vinden). Je loopt Den Dungen uit bij Maaskantje, waar je tussen de kassen en met coniferen gevulde velden richting het gevaarlijkste stuk van de route wandelt. Je moet nu immers de drukke Bossche baan oversteken (straks nogmaals op een andere plek). Je bent nu in Sint Michielsgestel, vlakbij de Ruwenberg. Vroeger een jongenskostschool, later (in WOII) een gijzelaarskamp en weer later een school en conferentieoord. Vanaf de Mudakkerse Dijk kijk je uit over het Dommeldal, waar vroeger enkele Romeinse nederzettingen waren. Op ditzelfde stuk loopt ook een andere MLAW: de Broek- en Donkroute. Nadat opnieuw de Bossche Baan is overgestoken wandel je al snel weer over een mooie dijk, ditmaal de Keerdijk die de boerderijen hier vroeger beschermde tegen het water van de Dommel en de Aa. Wil je een stop inbouwen, doe dat dan op n van de picnicplekken die je langs dit stuk van de route vindt. Is het lekker warm weer, dan kun je net vrdat je het eindpunt van de route bereikt nog een duik nemen in de Meerse Plas, die hier links van de route ligt.

Bereikbaarheid
Het startpunt van de Dijken-route ligt vlakbij een bushalte. Vanaf Station Den Bosch CS kan dan ook zonder problemen het startpunt worden bereikt met de bus (lijn 156). Bij Herberg De Poeling is echter ook een ruime parkeergelegenheid, dus ook met de auto heb je geen problemen om als het op parkeren aankomt. Omdat er op het zelfde punt ook meerdere fietsroutes samenkomen is het ook leuk om een combinatie te maken van fietsen en wandelen.

Link:
Dijkenroute (Jan Mekkes)
Dijken-route (Gerard en Nel Dammer)
Dijkenroute (Routebureau Brabant)
Herberg De Poeling
Hotel Boer Goossens
Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant
Dijken-route (Club Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]