foto

Winterse wandelingen in de buurt

Onlangs verscheen het boek 'Langs… winters Nederland' met daarin veel tips over uitstapjes in de winter. Achterin het boek staan ook enkele winterse wandelingen in Nederland besproken, maar ik zocht in het boek zelf naar wandelingen om te combineren met de besproken uitstapjes.

Winterse wandeling met "boer"gondische picknick
De boerin van zuivelboerderij Effink organiseert elk jaar in samenwerking met de plaatselijke midwinterhoornblazers een wandeling met picknick. Dit jaar zal deze plaatsvinden op 29 december, hoewel er ook een op 5 februari 2006 wordt georganiseerd zonder de blazers. Tijdens de wandeling worden de deelnemers volledig in de watten gelegd, wat al begint met warme chocolademelk bij aankomst. Halverwege de wandeling staat er een uitgebreide winterpicknick op het programma met uiteraard de plaatselijke lekkernijen als Twentse erwtensoep, roggebrood met spek, Twentse krentenwegge en andere lekkere dingen om de innerlijke mens te voeden en kunnen de deelnemers genieten van de muziek van de midwinterhoornblazers. Na terugkomst op de boerderij wordt de dag afgeschoven aan het 'Grootmoeders toetjes buffet' en is er opnieuw muziek van plaatselijke muzikanten.

Gouda bij kunstlicht
Goude is dé kaarsenstad van Nederland. Elk jaar wordt dan ook het spektakel 'Gouda bij kaarslicht' georganiseerd, waarbij de gewone lichten uitgaan en de kaarsen worden aangestoken, samen met de lichtjes in de kerstboom. Als tegenhanger van deze ene avond van kaarslicht is er echter ook ander (meerdaags) evenement ontstaan: Gouda bij kunstlicht. Vanaf 14 december, de dag na de kaarsenavond, zijn er in de stad diverse kunstlichtkunstwerken te bezichtigen. Kroonjuweel van het evenement is daarbij de verlichting van het oude stadhuis midden in de stad. Het leuke van dit evenement, dat overigens tot aan kerst duurt, is dat je al wandelend door de stad de kunstwerken kunt bekijken. Natuurlijk is dat het mooist in de donkere avonduren (van 16.30u-24.00u), maar overdag kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor de Kunst & Antiek route of één van de gemarkeerde wandelroutes (Floris V-pad, etc.) die door of langs de stad lopen. En natuurlijk is een bezoek aan de kunsttent of de Goudse Kerstmarkt altijd gezellig.

Culinair winterwandelen
Heb je zin om je tijdens een wandeling eens lekker te laten verwennen, kies dan voor culinair wandelen in bijvoorbeeld Den Bosch of Maastricht. De gidsen weten de weg en kunnen je onderweg alles vertellen over de gebouwen die je tegenkomt, de wijken waar je door wandelt of de straatjes en steegje die je oversteekt. In de genoemde wandelingen zijn maar liefst 6 restaurants opgenomen en dus kun je er zeker van zijn dat je aan het eind van de dag genoeg gegeten hebt. Het voordeel van culinair wandelen is dat je naast misschien een paraplu niets bijzonders mee hoeft te nemen. Een kaart is niet nodig, een routeboekje of lunchpakket evenmin. Echt stevig wandelen wordt er vaak niet gedaan bij dergelijke wandelingen, het gaat meer om het genieten van de omgeving en het eten. En in zowel Den Bosch als Maastricht zijn daar meer dan genoeg mogelijkheden voor. Aan het eind van de wandeling kun je natuurlijk altijd nog besluiten om een avondje door te zakken in de plaatselijke kroeg, de gids kan je vast wel vertellen welke in de smaak zal vallen.

Een berghut in Nederland
Ken je ze? Die cafés die wat planken tegen de voorpui timmeren en vervolgens verkondigen dat ze een echte berghut zijn? Natuurlijk moet je voor het 'echte werk' richting de Alpen, maar in Limburg komt boscafé 't Hijgend hert een heel stuk in de buurt van het echte wintergevoel. Met de auto kun je er nauwelijks komen en al helemaal niet als het een beetje gesneeuwd heeft. Glühwein staat stug op de menukaart zodra het kwik daalt en minimaal vier weken per jaar is de omgeving van de berghut volledig in winterse sferen door een laag sneeuw. Ligt er sneeuw, dan is de omgeving extra mooi om in te vertoeven. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarvan je de routekaartjes op de site van het café-restaurant kunt downloaden om te printen. Ook is er een heuse 'Vijlenerberg Kroegjesroute', een tocht van zo'n zes kilometer van 't Hijgend hert naar café A gen kirk in Vijlen. Vraag naar de routebeschrijving in het café. Je kunt daarnaast overigens ook voor een andere kroegjesroute kiezen: er zijn er zo'n tien uitgezet!

Winter-stamppotwandeling over de Holterberg
Op de Holterberg, midden in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, kun je het natuurmuseum (Natuurdiorama) vinden. Speciaal voor in de winter organiseert het Natuurdiorama Holterberg een 'Winter stamppotwandeling', deze keer op 28 december 2005 en 4 januari 2006. Tijdens deze wandeling maak je kennis met het natuurpark en kun je tevens het Natuurdiorama Holterberg bezoeken. Een professionele natuurgids geeft uitleg over de dieren die in het park leven en met een beetje geluk (als het gesneeuwd heeft) zijn er ook gemakkelijk sporen te volgen. Ter afsluiting van de wandeling is er echte winterse kost: een stamppotbuffet bij hotel-restaurant 't Losse Hoes. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug biedt overigens een groot aantal andere wandelmogelijkheden, dus je hoeft niet perse deel te nemen aan de Winter-stamppotwandeling. Bij Natuurdiorama Holterberg zijn er verschillende routebeschrijvingen verkrijgbaar voor zowel wandelaars als fietsers.

Link:
Winterse wandeling met "boer"gondische picknick
Gouda bij kunstlicht
Culinair winterwandelen
Boscafé 't Hijgend Hert'
Natuurdiorama Holterberg
Kerstwandelingen in de Benelux (Hiking-site.nl)
Andere wandelroutes (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }