foto

Kroegjesroutes in Zuid-Limburg

Vlak bij het Limburgse dorpje Vijlen, aan de rand van de Belgische grens, ligt de Vijlenerberg. Op deze berg kun je 'enige Nederlandse berghut' vinden, 't Hijgende Hert. Een leuke pleisterplaats, maar bovendien startpunt van enkele leuke 'kroegjesroutes'.

Kroegjesroutes?
De Vijlenerberg leent zich zeer goed voor het maken van schitterende wandelingen. Een bekende route die hier loopt is het Krijtlandpad, maar voor veel mensen is dat te veel van het goede. Daarom hebben enkele plaatselijke cafés de handen ineen geslagen en zijn zij met het idee van kroegjesroutes op de proppen gekomen: korte wandelroutes waarbij telkens twee of meer van de deelnemende 'kroegen' op de route liggen. Een centrale rol in het geheel speelt boscafé 't Hijgende Hert, van waaruit meerdere kroegjesroutes vertrekken. De routes variëren in afstand van 6 tot zo'n 15 kilometer en het hoogteverschil is ook voor minder geoefende wandelaars geen probleem. De routebeschrijvingen kunnen voor een zeer kleine bijdrage bij de deelnemende cafés worden verkregen.

Van Boscafé 't Hijgende Hert naar Herberg de Smidse in Epen
Deze wandeling heeft een totale lengte van zo'n 12 kilometer en een hoogteverschil van 140 tot 260 meter. De afwisseling van de route zit 'm onder andere in het feit dat je enerzijds door de bossen op de Vijlenerberg wandelt, maar daarnaast ook door het lagergelegen Geuldal wandelt. Hoofdattractie van deze route is de Heimans groeve, genaamd naar de natuurkenner Eli Heimans die in 1991 het boek 'In het Krijtland' publiceerde. Daarin beschreef hij onder andere de plek die later bekend werd als de Heimans groeve. Deze plek is zo bijzonder omdat op dit punt grondlagen uit het carboon (270 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komen en dus gemakkelijk bestudeerd kunnen worden.

Van Boscafé 't Hijgende Hert naar Herberg De Burgemeester in Mechelen
Dit is een wandeling voor de doorzetters, want je moet er zeker 4 uur wandelen voor uittrekken. Bij 'Herberg De Burgemeester' vangen ze je echter prima op en je kunt in hun Herberg heerlijk eten of op het terras bijkomen met een koel glas bijzonder Limburgs bier. Het hoogteverschil van deze route loopt van 120 tot 260 meter, dus hier en daar moet je rekening houden met redelijke stijgingen/dalingen. De route zelf loopt voornamelijk over veldweggetjes en kleine paadjes en vrij vaak zul je je door een stegel (draaihekje) moeten wringen met je rugzak om de route te vervolgen. Dit uiteraard om ervoor te zorgen dat de dieren die je onderweg tegenkomt (schapen en koeien) netjes op hun eigen weiland blijven. Alternatief voor Herberg De Burgemeester is overigens Café 't Pintje, dat slechts op een steenworp afstand in hetzelfde Mechelen is te vinden.

Van Boscafé 't Hijgende Hert naar Café A gen Kirk in Vijlen
Deze route is met zijn 6 kilometer waarschijnlijk de kortste kroegjesroute die je kunt lopen. Daardoor is hij echter niet minder spectaculair, want vrijwel direct na de start heb je al een schitterend uitzicht over de vallei van Vijlen. Vijlen wordt ook wel het hoogste dorpje van Nederland genoemd. In het dorp vind je Fiets- en Wandelcafé A gen Kirk. Yvonne en Daniel heten je hier van harte welkom. Vergeet daarbij niet om de appeltaart van Yvonne te proberen, want die schijnt in de verre omtrek bekend te zijn als een van de lekkerste appeltaarten die er te krijgen is. Het hoogteverschil van deze route is beperkt omdat je nauwelijks van de Vijlenerberg afkomt tijdens het wandelen.

Andere wandelmogelijkheden op de Vijlenerberg
Kenmerkend voor de cafés, herbergen en taveernes op en om de Vijlenerberg is dat ze zeer gastvrij zijn richting wandelaars en fietsers. Bij veel cafés is er ook een ruime collectie aan kaartmateriaal of informatiebrochures aanwezig om je van dienst te zijn bij het uitstippelen van het vervolg van de route. Ook zijn er diverse van horecazaken die hun eigen routes, naast de kroegjesroutes, hebben uitgezet. Zo kun je bij Boscafé 't Hijgende Hert ook nog kiezen uit enkele eigen routes met het café als begin- en eindpunt en helpen ze je bij café A gen Kirk graan aan een op maat uitgestippelde wandel- of fietsroute. Uiteraard leent deze omgeving zich ook prima voor mountainbikers en zijn er diverse routes uitgezet op en om de berg. Overigens zijn er naast de hierboven besproken kroegjesroutes nog veel meer kroegjesroutes uitgezet op de berg. Ze zijn verkrijgbaar bij de deelnemende horecagelegenheden, welke op hun beurt weer zijn te herkennen aan een groen/geel bord met de tekst 'Lid Vijlenerberg Kroegjesroutes'.

Link:
Boscafé 't Hijgend Hert' (Vijlen)
Herberg de Smidse (Epen)
Herberg De Burgemeester (Mechelen)
Café A gen Kirk (Vijlen)
Wandelgids Zuid-Limburg
Winterse wandelingen in de buurt


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }