foto

Wandelen op La Palma

La Palma maakt deel uit van de Canarische Eilanden die ten westen van Afrikaanse kust zijn te vinden. La Palma wordt ook wel La Isla Bonita (het mooie eiland) of La Isla Verde (het groene eiland) genoemd. En niet zonder reden…

Wandeleiland
La Palma is door zijn natuurschoon en gebrek aan massa-toerisme een ideaal wandeleiland. Niet alleen zijn er schitterende bos- en kustpaden op de eiland te vinden, maar juist ook de diversiteit van de natuur op het eiland maken het zo interessant. In La Palma kun je vroeg in de ochtend nog hoog in de bergen wandelen met een dikke jas aan tegen gure wind, terwijl je laat op de middag langs de kust wandelt met korte mouwen en genieten van het beuken van de golven tegen de grillige rotskust. Het is dan ook bijna ondoenlijk om alle wandel-mogelijkheden van La Palma tijdens één vakantie te ontdekken, een goede reden voor veel mensen om er meer dan eens nog eens terug te komen. Het vulkanische landschap in het zuiden en het groene landschap in het midden en noorden van het eiland vormen een unieke combinatie voor vele kilometers wandelplezier.

De Vulkaanroute
La Palma is zoals wel meer van de Canarische eilanden een vulkanisch eiland. Een goede manier om dat bevestigd te zien is het volgen van de vulkaanroute. De vulkaanroute is het zuidelijke deel van de GR131, die start in Puerto Naos in het westen van het eiland. Vanaf de refugio (berghut) El Pilar (1455m) loop je over de graat (rug van de vulkaan) richting het zuiden naar de kust. Tijdens de wandeling kun je links en rechts goed zien dat je hier in een tot voor kort nog zeer actieve vulkanische regio bent, hoewel de vulkanen op dit moment slapende zijn. De route voert onder andere langs Pico Birigoyo (schitterend uitzichtpunt) en langs de vulkanen San Juan en van San Martín. Je passeert bovendien het schitterende natuurpark van de Cumbre Vieja (oude top) en kunt eventueel helemaal doorlopen het zuidelijkste puntje van het eiland, waarbij je ten slotte ook nog de Teneguía vulkaan zult passeren.

Caldera de Taburiente
De Caldera de Taburiente is het grote nationale park dat centraal op het eiland is gelegen. Het wordt gevormd door een grote cirkel van zo’n 8 kilometer doorsnede die aan bijna alle kanten wordt omringd door bergen van zo’n 2000 meter hoogte. Het hoogteverschil binnen het park zorgt dan ook voor een uniek micro-klimaat met alle prachtige flora en fauna als gevolg. Het betreden van het park en het overnachten in een tent is aan strikte regels gebonden. Niet alleen om de natuur te beschermen, maar ook om de bezoekers te beschermen tegen de bruuske weersveranderingen die er binnen het park kunnen optreden. Een fikse regenbui heeft door de vorm van het park immers als snel tot gevolg dat droge rivierbeddingen letterlijk binnen enkele minuten veranderen in verraderlijk kolkende rivieren. Telkens weer worden bezoekers dan ook verrast door de kracht van de natuur die hier pas echt goed getoond wordt. Een bezoek aan het park is echter een absolute aanrader, want de natuur laat zich hier van haar mooiste kant zien.

Het oorspronkelijke La Palma
In het noorden van het eiland vind je nog enkele dorpen die in oude oorspronkelijke staat zijn gebleven. Dorpjes als El Tablado, Gallegos en Franceses zijn een bezoek meer dan waard, juist omdat je hier de oude sfeer nog kunt proeven. Dat proeven moet je overigens letterlijk nemen, want hier en daar kom tijdens het wandelen langs oude geitenboerderijen waar ze nog traditionale kaas maken. Heerlijk om dus een lunchpauze bij te houden. Je kunt genieten van het uitzicht bij La Tosca of een bezoek brengen aan het bos met de laatste drakenbloedbomen die het eiland rijk is. Vroeger vond je deze bizar gevormde boom nog op veel plaatsen op het eiland, maar tegenwoordig zijn ze helaas een toeristische attractie geworden door hun zeldzaamheid.

Bereikbaarheid
Over het algemeen zal men er voor kiezen om naar La Palma te vliegen. Vaak dient dat via een tussenstop op Tenerife te gebeuren. Van daaruit kun je er vervolgens voor kiezen om de boot of een vliegtuig te nemen. Tijdens het zomerseizoen komt het ook voor dat er rechtstreekse chartervluchten worden uitgevoerd, maar dit kun je bij een reisbureau vrij eenvoudig navragen. Hou er bij een bezoek aan het eiland rekening mee dat je te maken kunt krijgen met grote wisselvalligheid voor wat betreft het weer: langs de kust is het bijna altijd lente, maar zeker tijdens de hoger gelegen wandeltochten dien je rekening te houden met kou, regen en soms ook sneeuw.

Link:
Oceaanzicht.nl
Decanarischeeilanden.nl
Lapalma.startpagina.nl
Islalapalma.com
Wandelen op La Palma (Fred Triep)
Routes in Catalonië (Spanje)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]