foto

Stadswandelingen in Nederland

Steeds vaker zie je dat grote steden hun centra afsluiten voor het autoverkeer. Een stadswandeling is en blijft dus nog steeds de ideale manier om een stad beter te leren kennen.

Wandelen langs heden en verleden van Amsterdamse theaters
Dat je in Amsterdam enorm veel mogelijkheden hebt om te wandelen zal wel niemand verbazen. Maar heb je wel eens gedacht aan een theaterwandeling? Bij de receptie van het Theatermusem (Herengracht 168, 020-5513300) kun je een handige routebeschrijving op zakformaat kopen voor weinig geld. De route neemt je mee langs de plekken die belangrijk zijn (geweest) voor het Nederlandse theater in het algemeen en natuurlijk het Amsterdamse theater in het bijzonder. Er worden zo’n 20 locaties aangedaan en van elk van hen vind je een beknopte uitleg in de routebeschrijving. Gedurende zo’n 2 uur verken je op die manier de Amsterdamse binnenstad, waarbij je onder andere langs het eerste theater van Nederland komt. Op de route liggen bijvoorbeeld ook het Leidseplan, het Rembrandtplein en de Dam.

Gevelsteenwandeling in Maastricht
Maastricht is met zijn Vrijthof en heuvelachtige omgeving natuurlijk een perfecte stad om in te wandelen. Maar als je een heel bijzondere wandeling in de stad wilt maken, maak dan de gevelsteenwandeling die is te vinden op www.wandeleninmaastricht.nl. Op deze site staan overigens een behoorlijk groot aantal gratis wandelingen in en om Maastricht en van elk is een printversie beschikbaar om zelf uit te printen. De gevelsteenwandeling speelt zich af in het Jekerkwartier, een van de mooiere wijken van Maastricht. De wijk is genoemd naar de Jeker, de kleine rivier die hier stroomt. Tijdens de wandeling kijk je vooral veel omhoog, want het gaat om de gevelstenen die er in grote getalen te vinden zijn. Althans, als je er op gewezen wordt. En dat maakt deze route zo bijzonder, want je ziet Maastricht door deze wandeling eens op een heel andere manier.

Poëzieroute Leeuwarden
Kijk je tijdens de gevelsteenwandeling in Maastricht nog veel omhoog, dan kijk je tijdens het wandelen van d poëzieroute in Leeuwarden juist vooral naar de grond. Deze route voert namelijk langs verschillende gedichten, welke in de grond zijn weggewerkt. In 1993 werd er een begin gemaakt aan deze route, ter ere van het afscheid van de toenmalige burgemeester van Leeuwarden. Inmiddels is de route behoorlijk uitgebreid en komen er bijna jaarlijks nog nieuwe aanvullingen bij. Op dit moment zijn er werken van zo’n 35 dichters na te lezen tijdens de route. Bekende namen als Remco Campert, Simon Vestdijk, Gerard Reve, J.J. Slauerhoff en Gerrit Komrij kun je terugvinden in de indrukwekkende lijst van dichters. Op bijbehorende site kun je niet alleen extra informatie over de route, de gedichten en de dichters vinden, maar kun je tevens een uitgebreide beschrijving van de route bestellen (inclusief routekaart).

Nijmegen in ‘t groen
Hoe vermoeiend kan een stadswandeling in Nederland zijn? Knap vermoeiend! Zeker als je de stadswandeling ‘Nijmegen in ‘t groen’ gaat lopen. Deze 12 kilometer lange tocht voert je in het centrum van de stad langs de groene parken die Nijmegen rijk is. Door de ligging ten opzichte van elkaar moet je daarbij behoorlijk wat hoogteverschil overbruggen en dus zul je verbaasd staan hoe vermoeiend deze tocht is. Hij is echter meer dan de moeite waard, want hij is zeer divers en ondanks de centrale ligging toch lekker rustig. Op een warme zomerdag kun je dan ook heerlijk uitrusten in een van de parken door even een uiltje te knappen in het gras of een van de vele terrasjes te bezoeken waar je kunt genieten van een welverdiend koel drankje. Een complete, en gratis, beschrijving van deze route is te downloaden op de site van Stichting Noviomagus.nl.

Historisch Delft
Delft is een stad die bij uitstek geschikt is om wandelend te verkennen. Het prachtig historische centrum is autowluw en de bezienswaardigheden liggen veelal op loopafstand van elkaar. De binnenstad, waar historie en heden elkaar ontmoeten, biedt u afwisselend grachten, smalle steegjes, oude gebouwen, pleinen en verrassende winkelstraten. Wie Delft wil ontdekken kan een keuze maken uit de verschillende stadswandelingen: Historie, Oranje, Vermeer en Bekende Delftse schilders, schrijvers en wetenschappers. De wandelingen - die men aan de hand van de verschillende boekjes loopt - duren ca.1 1/2 tot 2 uur en zijn à € 2,20 te koop bij het Toeristen Informatie Punt Delft.

Een stadswandeling combineren met lekker eten
In steeds meer steden kun je tegenwoordig ook een culinaire stadswandeling boeken. Daarbij ga je al wandelend op bezoek bij diverse cafés en restaurants en wordt dus ook de innerlijke mens beloond. Zo zijn er al culinaire wandelingen in steden als ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Groningen en Amersfoort. Maar ook bij de zuiderburen hebben ze het begrip culinair wandelen tot een kunst verheven. Denk daarbij als steden als Gent, Brugge en Antwerpen, waar je niet alleen heerlijk kunt eten tussen het wandelen of aan het eind van de route, maar waar je tevens kunt genieten van een Belgisch biertje. Culinair wandelen doe je vaak onder leiding van een gids, maar je kunt ook prima zelf een route uitstippelen op basis van de diverse bars en restaurants die er in een stad zijn.

Link:
Wandel-stadswandeling.startpagina.nl
Theater Instituut Nederland (Amsterdam)
Wandelen in Maastricht
Poëzieroute Leeuwarden
Nijmegen in ‘t groen
Delft
Culinair wandelen in Groningen
Wandelen in en om Den Bosch


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 23-05-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]